Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, March 16, 2015

Social.Business.

Salam. 

Lately ni asik terfikir pasal nak buka perniagaan je.
Secara jujurnya.. tak pernah terfikir sebelum ini. 
Im not a risk taker. maksud ku..dalam perniagaan.
Tapi sejak dua menjak ni..i know i can do better than what i am doing know.
berbekalkan pengalaman menilai perniagaan orang lain (kesian kan..org takde pengalaman kerja menilai perniagaan orang) - i know i can find lubuk di dalam perniagaan. 

for a start - i am thinking what i love most. 
then - i love teaching!! 
impian sejak kanak kanak nak jadi cikgu. 
so.. memula fikir nak bukak playgroup. 
but then - cuak.
how good i am nak buka playgroup.
anak pun baru sorang. 
then - t thot bukak tadika la um. 
since my passion are teaching - tidak adil rasanya saya nak bukak perniagaan tadika bila saya ade zero knowledge or background in education. and early education. 
so.. startla riki nak amik master in early childhood. wow. 
anda tak layak memohon pun umliyana!
see? orang yang ade passion untuk mengajar tetapi kene start dari bawah menyebabkan susahnya nak sambung belajar. kena amik dari diploma tau. sbb tak pernah ade pengalaman kerja. :(

okla. 
so. impian nak bukak tadika boleh.
tapi anda kena bertabah bukak tadika tapi anda takde pengalaman kerja / pengetahuan di dalam bidang early childhood ni. :(
takpe. takpe. 
jangan bunuh harapan aku lagi. 
aku ade plan. but my plans needs time to achieve.
tapi takpe. 
sabar umliyana. 
sementara tu baik kumpul duit before ko leh buka tadika. 

so..untuk permulaan..
ku kene fikirkan cara lain nak tambah kewangan untuk mencapai impianku. 
sebagai contoh - bukak bisnes lain. 
yang aku terfikir sekarang adelah jual baju. 
refuse nak jual baju yang biasa.. aku memerah otak men-design baju. 
try and error with tailor. 
beribu abis just untuk try n error. 
mujur ade kawan yang nak support sama. 
since aku tgh season try and error lagi... baju semua kat tailor. 
aku jadi slow skang ni. 
mcm stranded. 
tak move. 
even kawan aku pun stuck.
maybe she stuck with me. haha. 
tak senang wei cari tailor untuk buat baju. 
lagi pula ko try nak buat baju seanggun mungkin tetapi dengan kos seminima. aku try tak nak buat baju and jual sampai harga 170-200/
sebab baju aku buat cuba untuk bawak ke kerja mahupun kasual. 
and carik tailor tak senang wei. 
tapi korang kalau ade kenal tailor yang bagus and tidakkkkkk begitu mahal lehla bgtau eh. 

Anyway impian aku nak bukak perniagaan bukan sebab duit./ i mean of course duit. 
tapi bukan untuk aku jadi kaya raya. duit kepok kepok.
tidak. impian aku adalah nak bantu orang susah. 
especially kanak kanak. 
aku nak kasi education free kat dorang.
thats why aku nak bukak tadika. 
slowly tadika aku support 1 orang student yang anak yatim atau miskin. 
lama-lama - aku boleh buat lebih dari itu. insya allah. 
pelajaran je boleh buat dorang keluar dan mencari kehidupan lebih baik. 

impiannya - nak jadikan diri aku persekitaran aku lebih baik. 
bukak restoran and at the same time - beri gelandangan datang makan. each receipt issued - 1 dollar of it will given to the poor and gelandangan in terms of food. 

memula aku plan nak ajak gengs aku bukak bisnes sesama.
every net profit - will be put in 1 tabung for anak-anak kami kelak. 
anak anak kawan kami yang susah kemudian.
tapi semua kawan kawan aku macam busy skang ni.
maybe sebab semua nak stabilkan kewangan dorang dulu.
so..aku tunggula.
if they want - bestnyaaaaa. :) 

tetapi semua perancangan ini masih dalam perancangan.
no official execution pun lagi. 
Insya Allah di permudahkan. 

so kawan kawan..
kalau korang ade idea mcm mana aku nak percepatkan proses pengeluaran produk aku sendiri supaya aku leh capai ultimate goal aku sila la share. Targetnya kumpul duit and business but at the same time do  social obligation.setiap dari kita ada kebaikan yang nak dilakukan. 
Moga Allah Setuju.  

eh. jangan lupa eh.
thank you. 


2 comments:

didi said...

I agree lets do something good. If not for our Geng pun, I really want us to make community work as part of our free time hobby. Jom lah Um. Lets make it happen. Working with children pun aku suka. Underprivileged kids.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)