Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 18, 2014

Anak

Assalamualaikum. 

Lamanya lahai tak hapdate ni.
last September masa sibuk cari tadika anak.
ya..isu itu belum settle ya kawan kawan.
kerana apabila kami telah sepakat memilih tadika... itu tadika telah penuh.
hahaha.. hamik ko!
lama sangat nak buat decision. 

ok. mari kita abaikan soal takde tadika aku dapat skang ni.
aku nak berborak.. pasal anak ke dua. 
aku rasa transition daripada ada sorang kepada nak tambah dua orang anak adalah susah.
its harder. 
especially if you dont think you are ready.
ya..akula manusia yang tak ready tu. 

semua orang cakap setiap anak tu ade rezeki Allah peruntukkan untuknya.
Aku faham maksud kalian. 
tapi tahukah anda readiness saya bukan sahaja dari segi kewangan tetapi mental?
How bad my last pregnancy?
not bad at all.
aku akui masa mengandung fieras memang aku tak ready langsung.
maksud aku dari segi mental dan juga sebab masa tu baru kawen. 
tapi Allah adalah sebaik-baik perancang.
dia bagi anugerah terindah tau.
anugerah peneman aku sehingga sekarang.
Allah bagi sebab tak nak aku ni sunyi. 

Tapi seriously..aku takut memikirkan anak no.2 
Ya Allah. 
Takut dari semua sudut.ok.
antaranya.. risau aku takleh manjakan fieras macam sekarang. 
aku tak nak fieras rasa umi kurang sayang dah.
Seriusla wei. jangan gelak. 
pastu financially memang tak ready, 
belum beli rumah. 
nak beli rumah pon berkira kira duit.
sedey je. 
pastu kan ade lagi yang aku takut. haha..bersalin normal.
hahaha.. dulu ms fieras c-sec. 
ok je. cepat je aku melasak.
kalau second aku kene normal - umi!!!!!
pas pikirkan bersalin..aku fikirkan masa pantang. 
uwaaaa,,, pengalaman berpantang bersama fieras tidak indah.
so takutnya!

and lastly - honestly aku takut adelah kegagalan aku nak fully breastfeed anak aku sekali lagi. 
masa fieras.. aku tak pandai. 
easily give up. 
due to unable to directly breastfeed fieras. 
and sampai ke hari ini aku menyesal sebab tak mampu berikan fieras makanan yang terbaik.
Ya allah takutnya aku ngan kemungkinan aku maybe gagal sekali lagi. 
rasanya ralat tak sudah. 
honestly this is my biggest fear after fear of normal birth. hahahah
Beruntungla ibu ibu yang mampu menyusukan anak mereka sepenuhnya. setiap kali kawan aku dapat anak.. aku akan sentiasa ingatkan jangan give up.
continue sampai anak 2 tahun. 
makanla pape yang tambah susu. 
amik supplement yang bersesuai.
and never ever give up. no matter how hard things are. 

kenapa tetibe aku tulis entry pasal anak ni?
biasala masyarakat kita.
they never stop asking.
blum kawen..tanya bile kawen.
dah kawen..tanya bile nak dapat anak,
dah dapat anak..tanya bile nak tambah.
ingatkan aku kilang? 
hahaha. 
ok. memain. 
tp aku serius bab masyarakat yang tak berhenti bertanya. 
padahal tak sedo ke yang ko tanya semua tu rahsia Allah? 

stop ask question.
somwhow it hurt to certain people.
orang macam aku mungkin tidak terasa sebab aku malas amik port.
tapi mcm orang yang memang tunggu jodoh? tunggu dapat anak? tunggu dikurniakan anak lagi?
kenapa nak tambah persoalan di dalam idup mereka lagi kan?
Allah menjanjikan terbaik untuk hamba-Nya. 
ingat itu ok?

wassalam. 


1 comment:

honey bedazzled said...

dulu pun saya takot utk ank ke 2 tp sbb nk anak 2 before 30 yrs old. I just go for it.anak 1st br 3 thn. alhamdulillah surprisingly easier.