Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, June 2, 2014

hargai masa bersama

topik tak bole blah kan.

haha. 
tapi apa yang nak dikongsikan adalah sangat penting.
untuk diri sendiri. dan mungkin peringatan untuk orang lain. 

setiap hari aku pegi keje.. adelah sesuatu yang aku tak bersemangat nak buat.
bukan pasal bangun tido even aku memang liat bangun pagi.
tentang melalui hariku di kerja tanpa fieras. 
betul. 
aku suka spent time dengan anak aku. 
aku suka ble dia buat aku ketawa. atau aku buat dia ketawa.
aku suka bile dia menghargai semua lawak dan larian aku yang pura pura mengejar dia keliling rumah.
aku suka bile aku dibosankan dia dengan menonton planes, frozen atau cars untuk ke berapa juta kali. 
aku suka bile aku pura pura nanges dan dia memujuk. 
pendek kata aku suka spend time dengan anak aku. 

so every weekend aku memang looking forward.
atau waktu cuti pape sekali pun.
aku akan sedaya upaya mengotakan janji aku padanya setiap minggu.
bawak dia naik thomas (LRT / Monorail / ERL)
bawak dia naik bas keliling putrajaya atau cuma naik sampai ke Alamanda. 
ajak dia round-round putrajaya.
ajak dia berlari di alamanda.
and go to playground atau yukids.  

tapi every weekend ade je plan lain.
its either kami balik kampung atau ... hmm..
and sekarang asben aku selalu outstation.
so weekend dia harap leh balik kampung atau duduk rehat kat umah. 
and try reduce face all jam semata nak bawak anak ke yukids. 
seriously.. its not what im look forward everyday. 
weekend adalah apa yang menguatkan aku untuk bekerja 5 hari. 
sebab aku ade sebab ade mekanisme nak bermain dengan anak aku. 
tapi bile weekend la kita spend time dengan beli barang dapur la...
atau membalas dendam terhadap tido yang tak diperolehi sepanjang minggu
atau mengambil peluang untuk mencuci / memop lantai..yang cuma sejam dua tetapi mengorbankan dua hari spend days dengan anak.. aku rasa sangat menyedihkan. 
aku nak anak aku mcm aku masa kanak kanak.
aku pegi taman permainan.
aku panjat pokok.
aku main dalam longkang belakang rumah.
main bola sepak dengan kawan kawan lelaki aku.
Ya allah..sesungguhnya aku nak semua tu untuk anak aku. 

sampai sekarang aku takde chance lagi bawak anak aku main pasir kat Mines. 
atau gi be;ajar swimming. (bukanla aku nak sangat belajar swimming tp aku nak bagi fieras main air)
di rumah ble aku tengok dia duk main thomas sendirian.. aku rs pilu. 
serius. aku nampak fieras yang sunyi dan fieras yang boring.
dont tell me about have another one.
i dont think it will solve everything. 

ok. ni cuma bebelan.
need to get this out of my chest. 
and guys.. if you dont face this kind of dilemma.. please spend time with your kids. 
ni je waktu yang kita ada untuk layan anak kita. 
only this time.
and before we know it.. dia akan mula berjauhan dengan kita. 


1 comment:

didi said...

Yes.
So true.
I live for the weekends.
To be able bangun lambat golek2 dgn Adyan atas katil. Fikr nak masak apa.

Aku tak kisah mundane things, as long as it is with him.

Sadly, Syazwan think of his weekends to do his hobbies or spend time with his friends.

Apparently, he still need time to grow up. More than Adyan probably.

Bahahaha