Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, May 26, 2014

am i teach him right?

Salam. 

Ya allah! berkurun rasanya tak menaip kat sini.
office lama tak boleh hupdate blog.
hari ini second day kat office baru.. dats why masih ade masa nak hapdate blog.
and kebetulan aku ade isu tentang parenting. 

ok. aku akui. 
aku tak baca banyak bende pasal parenting.
except aku belajar sket-sket dengan Teacher Wati masa Kelas Genius Baby on Board fieras. and ade certain isu (specific isu) baru aku google. 
selain dari itu..aku tak baca buku atau pun baca pape.
memula dulu..aku baca. tapi aku sendiri psiko. 
macam semua bende aku buat salah dan aku rs dia demoralized aku - asking myself whether im a good parent or not. 
so..tak nakla baca sudah. 

nway..
lately ni aku perasan aku tak spent much time dengan mengajar fieras. 
baca buku, flash cards or anything related.
fieras cepat boring dengan pembacaan buku.
bile aku bacakan buku.. dia akan amik buku tu dia lakonkan semula as if dia tengah bacakan buku untuk aku. 
so..bile balik kerja.. aku lebihkan bermain dengan dia. sambil tengok tv. 
wikens.. fieras gi kelas and then kami balik umah atok di gombak. 
bile kat umah atok.. dia akan sambung main dengan kucing, achu atau acik dia. 
if tak balik kampung.. bawak dia jenjalan atau ade masa duk rumah je. 
masa duk rumah pon umi ajak main je. 

bile taip ni.. baru perasan.. aku mmg suka main ngan anak aku kan?
hahaha. enjoy itu penting. 
aku seminima nya.. cuba tidak terlalu serius untuk mengajar. if he bored.. aku ajak main. 
tapi tula bile tengok parents lain.. ko jadi psiko kan.
betulke cara ko ajar anak ko.
macam mana nanti anak ko ketinggalan?
mak aii..memang takut okeh. 
itu belom lagi bile aku handle ragam anak aku yang kekadang tantrum. 
aku xtau macam mana nak praktikkan time out kat anak aku. 
kalu dia ngamuk.. aku just pegang dia and tengok je dia. 
and sometimes..kalu dia pukul aku, aku pukul tapak tangan dia semula. 
which at last dia nanges je. 
btul ke cara aku? 
tak mudah wei jadi parents ni.
anak baru sorang aku dh psiko memacam.

aihhh.. 
 
 

No comments: