Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, January 27, 2014

copycat.kids.


Salam.
topik menarik utk ibu seperti aku yang mempunyai anak yang super copycat.
bukan copycat ape pun.. tapi penah tak korang mengalami situasi di mana anak korang cuba nak tiru semua bende yang korang buat? 
ko menari ble dengar lagu. dia akan menari setiap kali dengar lagu.
ko menyanyi sama ble ade lagu best kuar kat radio. anak ko join skali. (ok..feveret song : kalau aku kaya)
aku pakai makeup. dia akan amik make up aku dan tepek dimukanya. (sometimes muka abah jadi mangsa!)


anak aku - copycat kids. dari dia kecik sampaila pelbagai vocab dia dah mahir.. dia akan meniru. mulanya aku rasa ok. dia cepat belajar. dia cepat cakap. skang umo baru 2 tahun 4 bulan dia dah bole diajak borak macam orang tua. 
masalahnya adelah.. umi dia bermulut celupar. hahahaha..
maksud aku bukan celupar as mulut jahat but then.. 
ble kita di jalan raya..ade orang yang tetibe je masuk lane kita... dan kita akan #$%@^7 marah kan? 
ya.. itulah celupar yang aku rujukkan. 
kadang kadang aku leh control.
kadang kadang.. u just did it! and fieras akan pandang aku pelik. masa tu baru aku.. omg! dia akan buat nanti! 

ble ntah.. aku tak ingat tapi kami tengok bola.
and ade masa tu aku menjerit "uish..ni pon tak masuk!" and masa tu fieras bukan tengok bola pun. dia tengah main ape ntah. 
tak lama lepas tu.. dia tengok juga bola kot (aku tak perasan masa ni) and tetibe dia cakap "ishhhhh...bla..bla..bla" erk? dush! macam kene sebijik kat muka sendiri. hahah
aku skang ni berusaha untuk tidak cakap bukan bukan depan fieras. cuma..sometimes ko tak leh elak. especially bile anak ko berkepit dengan ko dopolohpatjam!

children make us try to be better parent. better human being.
right?
but umi still trying ya adik. 
sometimes please don't copycat everything!

risau wei.
kalu dah besar nanti...pengaruh rakan sebaya guane? 
masa tu dah lewat dah nak ngajor psl copycat ni. 

and friends... if you have tips to reduce it (at least!) please let me know. 
atau pun ade ayat leh psiko anak aku pon hokey! 

hahah.
thanks in advance ya!

No comments: