Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, May 28, 2012

panic.attack.

just nak share short story.
panic attack! hahah.. aku terkena panic attack 2 hari ni.
bukanla attack sangat...tp sgt panic ok. 
at first - perut aku sangat sakittttt. mcm bloated sangat then memulas. terus teringat sesuatu. 
then - demam. aku demam malam. rs seram sejuk dan nak berselubung jek. terus teringat sesuatu. 
then - check jadual.. aik? nape aku tak period lagi nih??
PANICCCC!!
uish.. otak dh pk memacam. mcm mane kalu aku pregnant?? uwaaaa...xnak!!!! fieras kecik lagi.. dan aku mmg tak mooooooooo!!!!
utk pengetahuan - belajar dr ketelanjuran 1st pregnancy, this time i use protection ok. so, aku rs first thing aku buat kalu aku pregnant aku gi saman c***** company tu dulu!!


so..petang smlm pegi bli pregnancy kit kat guardian. nak test malam - uish, orang ckp baik test pagi2. fine. 
pagi2 arini aku test. yeyeh!! im soooooooooooooooooo not pregnant! gelabah je ko um! tp teringatkan ms first pregnant, memula nampak 1 line je pastu dalam 20 seconds br 2nd line appear.. terus aku tunggu lagi sebelum yeyeh lagi. ok.. rsnya dh 30 seconds, xkuar gak 2nd line, so aku tak pregnant. ok yeyeh! (slow je yeyeh sbb mata masih mengerling kat test kit tu bg memastikan yeyeh aku bertahan!) 
ms mandi pun.. kejap2 aku tengok lagi test kit. omg! ko sangat fobia umliyana!! bengong sungguh.
 google image ya!

cik mila cuba sedapkan ati aku.. xpela kalu pregnant pun. tuhan bagi rezeki.aik.. bukan awak pun yang pregnant cik mila oooiiii!! mula la dia ckp.. cuba awk bygkan kalu anak kite yang kedua cumel mcm fieras, baik mcm fieras.. saling tak tumpah mcm fieras? itu perkara berbezala cik abang.  cuba bayangkan perut saya br je pas kene belah.. pastu tetibe pregnant lagi, tak smpai cukup 9 bulan jahitan lama merenggang mcm mane? (ini kisah benar ok. ade adik ipar member mengalami kejadian ini) uish..uish..


pape pun ,i confirm tak pregnant setakat kini. tetapi kejadian gelabah ni membuatkan saya confirm nak amek implan tu. tak mo panik2 lagi pasni. :P


bye. 

Monday, May 21, 2012

7.months.

salaaaaammm!
20 May - fieras genap 7 bulan. dah 7 bulan dh anak umi... besoooo dh anak umi. hihi... rs mcm baru semalam je si kecik ni kuar dr perut aku. :) tak sedar kan dh 7 bulan?? betulla orang ckp.. baby ni cepat je besarnya. 
7 bulan fieras dh pandai ape? owh..dia sudah sgt aktif ok. skang ni kire dah abis pandai merangkak la. actually dia start belajar merangkak umo 5 bulan.. tp ms tu bontot je ke depan ke belakang.. ke depan ke belakang (omg! ms ni kiut sgt!!) umo 6  bulan.. rangkak sket, jatuh pastu terus mengesot. skang ni dh pandai merangkak abisla..cuma takla laju lagi. ms nak msk 7 bulan dia duk belajar berdiri.. dia paut kat badan kita, pastu dia bangun. kalu kita tengah baring.. dia put gak, bangun gak tp lebey mcm rukuk. haha.. kiut gilerrrrr!! kiut la biler tengok dia berusaha nak bangun tu!
fieras dh masuk fasa.. kul 12 tgh malam, bangun ajak main. uish.. bile kuarkan dia dr buai, dia sangat excited. especially bile dia tengok abah dia tgh tido. aku letak je dia kat bawah.. dia akan merangkak pegi kat abah dia ngap! dia terus cubit b**bs abah dia! terkejut la cik mila anak dia cubit.. pastu dia gigit plak. entah ape yang best kat b**bs abah dia smpai dia akan main2 kat situ je. bile boring br dia merangkak pegi tempat lain. ms kul 12 tula  aku sgt kritikal mengantuknya. sbb aku mmg br je tido. :( tp nak tak nak terpaksa gakla layan dia main2. 
skang badan fieras dh kecik sket. hmm.. kalu org tengok mesti tak percaya dia lahir dulu 4.3kg. yela.. ms 6bulan, berat dia br 8.1kg. kalu budak lain yg seberat dia ms lahir.. dh berkilo2 tau. mcm manela nak besar.. dia punyak aktif tu tak leh nak tegah. uish..uish..
opps..lupela. paling excited skang ni fieras dh pandai panggil umi ngan abah. biarpun sebutan umi tu lebey kepada u-meeeeeyyyyyy, tp dia sebut abah tu jelas. a-bah! kalu dia nampak cik mila dr jauh, dia dh sebut a-bah! cuma skang dia sangat manja ok. super duper manja. tak mo ngan orang lain.. so, asik nak berkepit ngan aku je. bangun pagi pun.. xnampak muka aku, atau dia dh nampak muka aku tp abah dia yang dtg amek dia, rengek2 gak smbil sebut u-meyy!u-meeeyyy! and kalu aku amek pun dia bukan nak ape sangat pun.. nak gigit bahu, gigit tudung.. nak berkepittt je. manja sangat! tp aku ok je dia manja. :)
okeyla.. nak gi buatkan pureeee pear untuk fieras.dia ari2 kene makan buah...eventhough dh start makan bubur ngan cerelac..still xleh tinggal buah. kalu idokkk... sembelitla budak nih. perut sensitip..mcm mak dia! hehe..
okeyla..daaa!
dia suka buat muka comel mcm nih!

Tuesday, May 15, 2012

p.e.n.g.a.s.u.h.

salaaam namaste!
last wiken mcm ade moment sedey sket untuk aku. untuk fieras gak..tp ntah mcm mane aku pun rs sedey sama. 
since aku antar fieras kat taska.. mmg pengasuh ni la jaga dia. dr first day fieras jejak kaki kat situ. and fieras mmg jenis yang senang rapat ngan orang (ia disokong dengan keakraban dia ngan cik min).. so, dia mmg sgt manja ngan pengasuh dia. kalu pagi..aku antar gi taska, dpt pengasuh dia..terus ala2 tak heran ngan aku. umi nak pegi keje?? owh..ok.pegila - kire mcm tu la dialog dia kalu dia leh ckp. :P 
and aku sendiri mmg rapat gak ngan pengasuh dia. mcm kakak ngan adik. personally aku suka dia bukan je sebab dia pandai jaga fieras tp sbb dia mmg baik n peramah. dia pun tak berkira kalu jaga fieras.. aku amek lambat fieras pun dia lagi suka. ade sekali aku bagi fieras tido ngan dia.. eventhough aku mcm berat hati tapi aku tau dia bole jaga fieras. in fact fieras tak kisah pun kene tinggal semalaman ngan kakak dia. 
so..last friday, dia bgtau yang bos lama dia dh uruskan penerbangan dia ke mekah. opps..lupe citer. dia sebenarnya tukang masak. dia keje kat taska tu sementara je.. smpai urusan pembukaan restoran kat oversea tu settle..bos yang bukak kafe dengan yang bukak taska tu actually orang yang sama. dia sepatutnya kene pegi germany..tp xtau ape yang berubah, dia end up keje kat mekah. ms dia ckp tu.. dia dh menanges jurai2. sedey tau tengok. aku mmg nak nangesla..tp aku tahan. kalu la aku ni kaya.. aku menggajikan dia je. tak payah dia pg oversea bagai kan.. sedey sngat tengok dia mcm tu. so friday aku bagi fieras stay dengan dia lama sket.. after maghrib baru aku amek fieras semula. aku pun xsangka.. yang smpai umah, aku pun nanges. aku nanges sbb fikirkan mcm mane fieras nanti.. aku tau ade orang leh jaga fieras..pengasuh lain pun ok..baik. tp ummu (nama pengasuh dia) bukan setakat pengasuh ngan fieras. dia mcm.. mak angkat. fieras kompem terasa kehilangan ummu. tp.. aku tau aku nanges pun sbb mcm sedey gak dia takde lepas ni. dia tu mmg aku anggap mcm adik. maybe tak rapat mcm dia ngan kwn2 dia.. tp kitaorg rapat lebey dr setakat parents dengan pengasuh. :( ms aku amek fieras after maghrib tu.. aku try tahan air mata dr nanges. kitaorg amek gambar.. and kebetulan aku ade kaftan mmg niat nak bagi dia.. itu je pun yg aku dpt bagi dia sebab last minute sgt dia tau dan bgtau aku. 
so..start dis week, cik mila yang antar fieras ke taska. aku rs buat sementara, biar mila antar. sbb kalu aku antar, fieras akan nanges nk ikut aku semula. nanti aku end up menanges tengok dia. :( nanti dh seminggu tu fieras dh biasa ngan ketiadaan ummu...br aku antar dia semula ke taska. pagi tadi antar dia kat kete abah dia pun aku dh bergenang air mata. uish...sejak jadi ibu ni air mata ni murah benar! :( bergenang air mata sebab risaukan dia...
aritu.. ade la 2 hari ummu takde kat taska. fieras tak mo tido... bile dia nak tido pun dia merengek je. aku antar dia gi taska.. dia berusaha merangkak nak ikut aku pergi. ms tu air mata mmg berjurai2la..sedey sgt. uish...kalula umi ni duit banyak..kepok2.. kamu tu umi jaga tau!
maafla..entry ni sgt emo. nak buat mcm mane... ku sdg emo!:( 

Tuesday, May 8, 2012