Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, April 22, 2012

b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g.

salam namaste!
today i would like to share one thing - actually one issue that i refuse to discuss or deal with and even i regret it everyday.
i never told anyone before. when baby fieras was born, first thing i'm soooo excited about was to breastfeeding him. different with other mommies.. during my pregnancy, i dont have a problem with my nipple. i mean, ianya timbul takde menunjukkan tanda-tanda kecil ke tumpul ke ape ke. even bile my SIL advise suh urut nipple before deliver sbb nak bg nipple ready, i cakap i dont have a problem with it. my SIL told me that she has to urut before deliver sbb masalah nipple yang tak timbul. but then after deliver..ok je. 
so, bile fieras lahir... bile dia lapar, i try bagi dia direct bf. adalah diingatkan bahawa bayi sy lahir 4.3kg. nafsu lapar dan mau minum dia melebihi baby lain yang normal. so, bile dia try hisap then tak dpt.suprisingly nipple i jadi sangat FLAT!! dia ngamuk2. last2..nurse give up tgk bb fieras mcm sgt kebulur, terus bagi susu hospital. :( ms ni sy sangat sedey..sbb selain keluarnya fieras, my dreams moments was to breastfeeding fieras. for 2 nights fieras stay kat hospital, dia tak bole minum susu saya and breast pun xbengkak lagi. mcm belum ada susu.
i terpaksa pump every hour sbb fieras nak susu every 1hour. 2oz each time. breast bengkak..fieras nanges..kene pump..dan mengantuk menyukarkan sy nak try direct bf dia. bile ade ms free, sy kene pump. nak try and error dia direct bf. memula bg minum susu pkai cup sbb tak nak give bf dia. tapi kesian sgt sbb dia tak puas minum. last2..after a week, terus bg susu dalam botol. kakak sy marah sbb akan jd nipple confusion tp kesian wey tgk anak tak puas minum dalam cup. sedey tau tgk!
biarpun xdpt direct, each time pump i can get up to 8oz. ms tu happpy sangat sbb berjaya bg fieras susu eventhough tak direct. i ade baca kat tenet, pump wont help stimulate susu but i wont believe it. i need positive mind. bile fieras msk 3weeks kot..ade satu masa tu fieras tak tdo malam ok. berbeza dgn ibu2 yang direct, anak tido anda bole tido. sbb anda tak perlu pump. tp mcm sy, ms fieras tido adalah ms sy mengepam. sy akan pump up to 45minutes..sy seriously tak cukup tido. so, bile siang, kakak jg fieras kejap sy tido. sy tak mo makan. sbb bile je ms free sy nak tido..dan lapar tu takde dalam kamus idup. :( 
and tetibe.. satu hari susu sy berkurang. berkurang sgt2!! sekali pump nak dpt 2oz pun bercinta. ms tu fieras dh mula minum 3oz..and still every 1hr. kakak sy bagi makan pil hormon..entah ape nama dia lupe. tetap tak berkesan.. susu makin kurang. cukup abis pantang.. fieras dh stop dapat benefit susu ibu. ms ni sedey sgt... :( and since my mom and my sis pun jenis yang tak byk susu, i takde knowledge how to stimulate breast milk again. :(
smpai sekarang, sy sangat jeles ngan mommies yang dpt bf anak. seriously jealous. sy try beli shaklee and pump.. tp sebab still takde susu, pump pun jadi tak consistent. pump breast bile breast sebenarnya takde susu sangat uncomfortable ok. sgt sakit! :( sy buat power pumping mcm kwn2 ajar..tp sy sgt tidak dimotivate apabile setiap kali pump pun x memberi kesan kepada milk supply. :(
eventhough skang fieras dh 6months, i try amek pil hormon semula and pump lagi. sangat harap bende ni memberi kesan sbb sy nak bg susu badan kat fieras. oh ya..aritu try nursing fieras kan sbb bc tenet bb latch on help stimulate milk supply. tp haram fieras tak mo. nipple pun x timbul2... mcm manela si kecik tu mau isap kan? cuma sy harap sy konsisten dan lebih bermotivasi kali ni. tenet ckp.. after more than 4months nak relactate, it will quite challenging but not impossible. harap2 benarla ia! :)
mungkin ade mommies yang ckp.. redha jekla. sy nak redha..tp bile fieras jatuh sakit atau mcm skang dia kene skin irritation, sy sgt berharap sy ade susu badan nak improve immune system dia. :(
doakan sy ok!




Friday, April 13, 2012

super.duper.penat.

fahamila..bahawa entry ni bukan mengkomplen.cume nak meluahkan bahawa : 
betapa penatnya saya rasekan!! sy harap..sy boleh tido sepanjang hari untuk menggantikan waktu tido sy yang tak ada langsung.
minggu ini mcm recap jaga fieras ms dalam pantang. tp ms pantang still the winner. masih paling horror. but then this week..boleh challenge posisi sebagai antara momento plg horror dalam jaga si kecik ini.
kisah bermula sabtu bile tengok fieras mcm sakit mata. mata dia mcm berair..and keliling mata di kemerah-merahan. ms tu relax lagi sbb fieras sket pun xnanges..maybe perasaan mak dia je terlebih.
horrornya datang ms ahad - nak masuk ke isnin jam 12.00 tengah malam. he can't stop crying!! bagi susu tak mo..bagi minyak sapu perut pun xjalan.. last2 pg hospital, sbb risau ade benda lain yg aku tak tau kan. bende lain tu maksud aku..dia rs sakit kat mane ke ape ke.. mase bawak kuar umah...elok je dia tak nanges. smpai kat hospital tak nanges. kat hospital tak nanges...tp tgn dok menggaru kepala dia. ok..seluruh kepala dia kemerahan tau! kesian sgt tengok! doc ckp dia allergy..allergic kat ape tak taula. bg ubat, dia terus mamai dan tido. ms tu dh kul 1.30 pagi.. umi dia ngantuk dah. last2 abah jg sbb mata abah dh tak ngantuk. mila tido kul 2.30 pagi. jam 3.30 fieras bangun smbung melalak... sekali lagi tak tau ape tak kene ngan dia. msuk buai..dia menanges lagi. tp bile buang lapik bantak yang selalu jadi alas dia dalam buai.. terus dia senyap..dan dia sambung tido.
esok paginya dia bangun kul 8.30..smbung nanges tp kejap je. rsnya dia nanges sbb tak puas tido sbb kejadian pagi tadi kan. mandikan dia cepat2..then bagi dia tido balik. mmg lama la dia tido.. almost 3hour. dia bangun mood dh baik sket tp nanges2 jugakla sbb mcm nak tido lagi. bagi susu.. dia smbung lagi tido. dan aksi itu berterusan sehingga esoknya tau!! 2 hari aku cuti sbb nak layankan dia yg rs tak sedap badan kan.. 
tp all this week ni..dia mmg mcm tak sedap badan. siang dia ok.. malam dia ok.. tp bile time dr jam 2.30 pagi smpai ke jam 6.30 pagi.. dia bangun every 1 hour merengek2.!! every 1 hour tau!! aku mmg sangat penattt smpai rs nak nanges. buaikan dia..tepuk dia..dodoi dia..mcm2 aku buat. dia akan tido kejap..tak smpai 1 jam..dia bangun, smbung merengek balik. for god sake!!! tak tau kenapa.. nak ckp dia sakit ke ape ke... bile tepuk2..dia tido. bile dodoi dia tido cuma dia mcm tak lena. dia mimpi ke? baby tau mimpi ke? aku smpai tido duduk tau. dh lama tak buat perangai tido duduk sejak zaman universiti dulu! :(
kesimpulannya..aku msk ofis dis week mcm... mayat hidup. kene marah ngan bos pun.. aku mcm ala2 mamai.. marahla bos.. sy tak tau nak ckp ape.. sbb takde ape yg bos marah boleh replace rengekan anak sy sepanjang malam!!!seriously aku sgt letih.. aku harap ni cuma sementara je sbb kalu next week mcm ni gak... xtaula ape jadi kat aku. boleh migrain wey tak cukup rehat nih! :( 
nak ckp fieras alah makan..skang ni dia cuma makan puree buah je..itupun epal ngan pear yang aku blend. takde lain pun.. sbb takut kejadian allergic itu berulang kan. mungkin dia mimpi.. (sedapkan ati....)
korang ade tips tak mcm mane nak handle bende ni wisely? please.. sbb aku letih sgt. nak marah fieras..budak tu ape tau. nak marah diri sendiri... xde koje la..sbb aku terlalu penat nak marah. last2 layan kan dia je..dia nanges, aku tepuk2la.. nanti dia tido. aku behenti tepuk, dia terjaga, smbung balik nanges... repeat motion tepuk tu..dia tido..behenti tepuk..dia bgn..tepuk..tido..behenti tepuk..bangun..and its go on over and over again...
ya allah..bgla sy kekuatan dan ketabahan! :(

Saturday, April 7, 2012

bile.ada.anak.

kisahnya bile seorang isteri, seorang kawan, seorang perempuan mendapat anak.
her life revolves around her and his son.


sangat betul ok. berborak sama-sama mak pun..takleh lari dari bercerita tentang anak. even citer psl shopping pon...still pasal anak. citer dengan kawan yang bujang pun...masih selit2 bab anak. citer kat perempuan lain dalam lift pun..masih psl anak. berborak ngan suami pun still pasal anak. life sy boring kah??? hihi..tidakla. i love my life better when i got fieras. everything seems so challenging but yet soooo wonderful! :)
umi : fieras tau tak.. fieras ni kesayangan umi? 
fieras : 'sengih'
umi : betul.... semuanya untuk fieras tau. 
fieras : 'sengih' lagi..
abah : betull fieras... abah skang ni pun dh jatuh no. 4 , no .5 tau!
fieras : sengih byk kali..
bukan ketepikan asbenla. tp tumpuan kat asben takdela sama mcm mase kawen dulu kan. tumpuan tu terbahagila juga. cakapla kat sesape pun... situasinya sama.asben tu tumpuan kat kite pun xdela 100% lagi...bile balik rumah, tgk anak dulu.then baru perasan - eh wife aku kat sebelah. haha.. takde to that extend!kalu smpai mcm tu sekali...mila, kamu tido luar!!haha..
kadang2 kan aku gtalk dengan cik didi kan.. either bercerita psl adyan and fieras, kitaorg citer psl life skang and sket2 citer psl.. kwn2 ngan keje. 
bile ade anak.. satu bende yang sangat obvious berubah... shopping. dulu dpt gaji..nak beli jeans barula, kasut barula..wallet baru, handbag baru, baju kurung baru.. pendek kata every month ade bende baru untuk diri sendiri. sekarang ni? aku dh tak ingat bile last aku beli baju untuk diri sendiri. wallet atau handbag ape tah lagi... last month belikan diri sendiri kasut itupun sebab tapak kasut keje tu dh ternganga. bli skali perfume sebab perfume aku dh abis. ms beli perfume kan..rs mcm sadis la juga. kan biasa beli perfume gucci guilty atau feveret - givenchy angel au demon tu kan.. yg harga almost rm400 kan.. tp baru2 ni belila perfume apa yang mampu je. bukanlah aku beli perfume silky girl atau enchanter ke.. tp instead of find something i love.. i just settles with something nice and berbaloi. mcm perfume harga 200 untuk 100ml. kadang2 ade terfikir... susahnya skang ni tp bile main ngan fieras..tgk dia hiburkan hati, i will trade my world for him! sound klise..but sooo true. cakapla kat mana2 ibu pun...
kene behenti menaipla..nk kene tidokan si kecik ni. bye!