Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 6, 2012

manja.

salam. :)
rasenya lama dh tak menghupdate blog. xde masala wei.. sibuk je memanjang. kalu tak sibuk pun..buat2 sibuk. hahaha..
anyway arini nak share story psl anak sy yang super duper manja. (extremela kununnya). fieras dh umo 10 bulan skang ni, (kejap je kan?) .. tp dia still sangat manja. actually suka je dia manja tp kadang2 jadi risau. kalau antar dia pegi taska mmg dia mcm trauma je. ade budak ari isnin je kan nanges? tp fieras ari2 nanges.. nak bagi tak mo nanges..kene main trick sket. biasanya trick dia- pengasuh nak bawak dia jalan2. mmg pengasuh dia bwk dia jalan sungguhla.. ajak dia tengok luar tingkap..tengok pokok, tengok burung.. baru dia ok. kalu tak mmg nanges tahap kene pukul. uish..uish..
itu situasi lainla. ade situasinya dia tak bole kene tinggal. mmg sangat kronik..kat taska pun sama..kat umah pun sama. dia nak berkepit je. dia bole main2 sorang tp dia nak berteman. kalu dia sedar..dia sorang je tinggal.. tak mo main dah..terus nangees. kalu kat umah..abah dia takde, and saya nak mandi..terpaksa bubuh dalam baby cot...letak dpn pintu bilik air.. bukak pintu sambil mandi. pastu borak2 ngan dia dari dalam bilik air supaya dia rasa ade orang. hah...smpai tahap mcm tu skali. :( 
saya suka fieras manja tapi ni dah mcm tahap penakut. risau plak saya. korang ade suggestion tak..mcm mane nak overcome problem ni? tak mola smpai ke besar dia penakut kan.. sian dia. nanti kene buli. huhu..
hah...ckp psl kene buli, pengasuh dia citer fieras sangat senang orang amek mainan dia. org amik mainan dia.. dia tengok je orang tu and kemudian dia blah. tak kuasa aku nak gaduh ngan orang ni..mungkin itu yang dia fikirkan. tp pengasuh dia ckp baaaaaikkk sangat. smpai orang amek puting dia pun dia ok je. hmm..shud i be worried about that too?
lepas ni nak masukkan fieras kat playschool la. nak bagi dia bergaul ngan bebudak lain supaya interaksi dia lebih bagus. :) tp seriously..ade idea tak nak buat mcm mane ngan sikap penakut dia?

your cooperation on this matter are highly appreciated. cewah!

2 comments:

suhana azlin said...

one thing for sure kita sbg mak kena accept that anak kita x sama dgn org lain, dulu selalu gak fikir why la mya ni like this like that x macam budak tu so and so...but over time we'll learn that its just who she is, itu adalah karakter dia and sikap dia.

but at the same time kena encourage jugak la, lepas je dia kt org suruh berlatih and independent. pada aku fieras bukan la penakut tp dia x suka changes and lebih suka observe rather than provoke. hihi...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.