Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, April 13, 2012

super.duper.penat.

fahamila..bahawa entry ni bukan mengkomplen.cume nak meluahkan bahawa : 
betapa penatnya saya rasekan!! sy harap..sy boleh tido sepanjang hari untuk menggantikan waktu tido sy yang tak ada langsung.
minggu ini mcm recap jaga fieras ms dalam pantang. tp ms pantang still the winner. masih paling horror. but then this week..boleh challenge posisi sebagai antara momento plg horror dalam jaga si kecik ini.
kisah bermula sabtu bile tengok fieras mcm sakit mata. mata dia mcm berair..and keliling mata di kemerah-merahan. ms tu relax lagi sbb fieras sket pun xnanges..maybe perasaan mak dia je terlebih.
horrornya datang ms ahad - nak masuk ke isnin jam 12.00 tengah malam. he can't stop crying!! bagi susu tak mo..bagi minyak sapu perut pun xjalan.. last2 pg hospital, sbb risau ade benda lain yg aku tak tau kan. bende lain tu maksud aku..dia rs sakit kat mane ke ape ke.. mase bawak kuar umah...elok je dia tak nanges. smpai kat hospital tak nanges. kat hospital tak nanges...tp tgn dok menggaru kepala dia. ok..seluruh kepala dia kemerahan tau! kesian sgt tengok! doc ckp dia allergy..allergic kat ape tak taula. bg ubat, dia terus mamai dan tido. ms tu dh kul 1.30 pagi.. umi dia ngantuk dah. last2 abah jg sbb mata abah dh tak ngantuk. mila tido kul 2.30 pagi. jam 3.30 fieras bangun smbung melalak... sekali lagi tak tau ape tak kene ngan dia. msuk buai..dia menanges lagi. tp bile buang lapik bantak yang selalu jadi alas dia dalam buai.. terus dia senyap..dan dia sambung tido.
esok paginya dia bangun kul 8.30..smbung nanges tp kejap je. rsnya dia nanges sbb tak puas tido sbb kejadian pagi tadi kan. mandikan dia cepat2..then bagi dia tido balik. mmg lama la dia tido.. almost 3hour. dia bangun mood dh baik sket tp nanges2 jugakla sbb mcm nak tido lagi. bagi susu.. dia smbung lagi tido. dan aksi itu berterusan sehingga esoknya tau!! 2 hari aku cuti sbb nak layankan dia yg rs tak sedap badan kan.. 
tp all this week ni..dia mmg mcm tak sedap badan. siang dia ok.. malam dia ok.. tp bile time dr jam 2.30 pagi smpai ke jam 6.30 pagi.. dia bangun every 1 hour merengek2.!! every 1 hour tau!! aku mmg sangat penattt smpai rs nak nanges. buaikan dia..tepuk dia..dodoi dia..mcm2 aku buat. dia akan tido kejap..tak smpai 1 jam..dia bangun, smbung merengek balik. for god sake!!! tak tau kenapa.. nak ckp dia sakit ke ape ke... bile tepuk2..dia tido. bile dodoi dia tido cuma dia mcm tak lena. dia mimpi ke? baby tau mimpi ke? aku smpai tido duduk tau. dh lama tak buat perangai tido duduk sejak zaman universiti dulu! :(
kesimpulannya..aku msk ofis dis week mcm... mayat hidup. kene marah ngan bos pun.. aku mcm ala2 mamai.. marahla bos.. sy tak tau nak ckp ape.. sbb takde ape yg bos marah boleh replace rengekan anak sy sepanjang malam!!!seriously aku sgt letih.. aku harap ni cuma sementara je sbb kalu next week mcm ni gak... xtaula ape jadi kat aku. boleh migrain wey tak cukup rehat nih! :( 
nak ckp fieras alah makan..skang ni dia cuma makan puree buah je..itupun epal ngan pear yang aku blend. takde lain pun.. sbb takut kejadian allergic itu berulang kan. mungkin dia mimpi.. (sedapkan ati....)
korang ade tips tak mcm mane nak handle bende ni wisely? please.. sbb aku letih sgt. nak marah fieras..budak tu ape tau. nak marah diri sendiri... xde koje la..sbb aku terlalu penat nak marah. last2 layan kan dia je..dia nanges, aku tepuk2la.. nanti dia tido. aku behenti tepuk, dia terjaga, smbung balik nanges... repeat motion tepuk tu..dia tido..behenti tepuk..dia bgn..tepuk..tido..behenti tepuk..bangun..and its go on over and over again...
ya allah..bgla sy kekuatan dan ketabahan! :(

3 comments:

cha said...

bersabar ye u. nilah dugaan jd mommy kan. u kuat ok :)

didi said...

Sabar Um. Itulah routine aku dan Adyan selama 2.5 bulan yang pertama.
Fuh!!!

didi said...
This comment has been removed by the author.