Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, April 22, 2012

b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g.

salam namaste!
today i would like to share one thing - actually one issue that i refuse to discuss or deal with and even i regret it everyday.
i never told anyone before. when baby fieras was born, first thing i'm soooo excited about was to breastfeeding him. different with other mommies.. during my pregnancy, i dont have a problem with my nipple. i mean, ianya timbul takde menunjukkan tanda-tanda kecil ke tumpul ke ape ke. even bile my SIL advise suh urut nipple before deliver sbb nak bg nipple ready, i cakap i dont have a problem with it. my SIL told me that she has to urut before deliver sbb masalah nipple yang tak timbul. but then after deliver..ok je. 
so, bile fieras lahir... bile dia lapar, i try bagi dia direct bf. adalah diingatkan bahawa bayi sy lahir 4.3kg. nafsu lapar dan mau minum dia melebihi baby lain yang normal. so, bile dia try hisap then tak dpt.suprisingly nipple i jadi sangat FLAT!! dia ngamuk2. last2..nurse give up tgk bb fieras mcm sgt kebulur, terus bagi susu hospital. :( ms ni sy sangat sedey..sbb selain keluarnya fieras, my dreams moments was to breastfeeding fieras. for 2 nights fieras stay kat hospital, dia tak bole minum susu saya and breast pun xbengkak lagi. mcm belum ada susu.
i terpaksa pump every hour sbb fieras nak susu every 1hour. 2oz each time. breast bengkak..fieras nanges..kene pump..dan mengantuk menyukarkan sy nak try direct bf dia. bile ade ms free, sy kene pump. nak try and error dia direct bf. memula bg minum susu pkai cup sbb tak nak give bf dia. tapi kesian sgt sbb dia tak puas minum. last2..after a week, terus bg susu dalam botol. kakak sy marah sbb akan jd nipple confusion tp kesian wey tgk anak tak puas minum dalam cup. sedey tau tgk!
biarpun xdpt direct, each time pump i can get up to 8oz. ms tu happpy sangat sbb berjaya bg fieras susu eventhough tak direct. i ade baca kat tenet, pump wont help stimulate susu but i wont believe it. i need positive mind. bile fieras msk 3weeks kot..ade satu masa tu fieras tak tdo malam ok. berbeza dgn ibu2 yang direct, anak tido anda bole tido. sbb anda tak perlu pump. tp mcm sy, ms fieras tido adalah ms sy mengepam. sy akan pump up to 45minutes..sy seriously tak cukup tido. so, bile siang, kakak jg fieras kejap sy tido. sy tak mo makan. sbb bile je ms free sy nak tido..dan lapar tu takde dalam kamus idup. :( 
and tetibe.. satu hari susu sy berkurang. berkurang sgt2!! sekali pump nak dpt 2oz pun bercinta. ms tu fieras dh mula minum 3oz..and still every 1hr. kakak sy bagi makan pil hormon..entah ape nama dia lupe. tetap tak berkesan.. susu makin kurang. cukup abis pantang.. fieras dh stop dapat benefit susu ibu. ms ni sedey sgt... :( and since my mom and my sis pun jenis yang tak byk susu, i takde knowledge how to stimulate breast milk again. :(
smpai sekarang, sy sangat jeles ngan mommies yang dpt bf anak. seriously jealous. sy try beli shaklee and pump.. tp sebab still takde susu, pump pun jadi tak consistent. pump breast bile breast sebenarnya takde susu sangat uncomfortable ok. sgt sakit! :( sy buat power pumping mcm kwn2 ajar..tp sy sgt tidak dimotivate apabile setiap kali pump pun x memberi kesan kepada milk supply. :(
eventhough skang fieras dh 6months, i try amek pil hormon semula and pump lagi. sangat harap bende ni memberi kesan sbb sy nak bg susu badan kat fieras. oh ya..aritu try nursing fieras kan sbb bc tenet bb latch on help stimulate milk supply. tp haram fieras tak mo. nipple pun x timbul2... mcm manela si kecik tu mau isap kan? cuma sy harap sy konsisten dan lebih bermotivasi kali ni. tenet ckp.. after more than 4months nak relactate, it will quite challenging but not impossible. harap2 benarla ia! :)
mungkin ade mommies yang ckp.. redha jekla. sy nak redha..tp bile fieras jatuh sakit atau mcm skang dia kene skin irritation, sy sgt berharap sy ade susu badan nak improve immune system dia. :(
doakan sy ok!




6 comments:

uyah nazura said...

um ko kene makan...kalo ko xmakan cmne susu nak ada...kene banyak makan, minum air kosong pun kene banyak...kene rajin pump...xkesah la kalo sikit pun lama2 jadi banyak...nk bf baby ni kene byk sabar

ummphs.. said...

uyah..skang ni mmg takde milk supply.tu nak kene start relactation balik. :)

Riri Yoorin said...

sbar yer.. i think byk petua2 skrg nie.. try ber urut insyaAllah

iza said...

sebijik sm dgn situasi sy skang.twins sy da hampir 4bln skang

Anonymous said...

um..terlambat bc post ni.. sama kes la dgn I..last2 senior kat office suh pakai botol MAM tu..ambil puting yang kemek tu. n surprisingly after using it for 3-4 times, anak I terus latch bila I sua... terus dapat direct bf dia tapi sampai 6 mths je coz ada adik dia dalam perut lak terus dia stop. he he...

takpe 2nd pregnancy nnti usaha lagi.

Kawan kat MOF =)

Anonymous said...

Salam,

Came across your breastfeeding post and just like to share a few things as I had the same problem before as well.

rasanya problem yang paling ketara to new mothers like us is that kita amik mudah about something so important like breastfeeding. ingatkan beranak je, bagi nipple, baby terus pandai hisap, susu pun banyak, etc. tapi tanpa knowledge yang cukup, susah nak berjaya dalam breastfeeding ni. so need to prepare ourself beforehand.

I had problems sbb susu i sikit, takde masalah on latching sebab my baby banyak membantu. I search for a lactation councellor to help me, and the main rule is demand and supply. you have to keep on pumping or direct feed him in order to stimulate the susu. alhamdullilah with constant pumping because i am a working mother so i pump kat office every 2/3 hours (biar sekejap for each session tapi kena kerap - its like you're telling your body, your baby needs more milk), i manage to get 2oz every session. sikit tapi biar la dapat skit dari tak dapat langsung kan? and selama setahun i gigih buat untuk baby i, eventhough sometimes rasa nak give especially bila susu sikit sangat.

kena banyak minum and makan. ada banyak makanan yg boleh tambah susu. but again, demand and supply rules still applies.

when my susu became less and less, which comes to a point sekali pump dpt 0.5oz or less, i knew something is wrong. I was pregnant. hehe.

So for your next time, you know what to do. seek support from your bf friends, it helps a lot because there will be times when you just wanna quit because it was so tough. nobody says it will be easy when it comes to bringing up a child of your own. and dont forget to prepare yourself with bf knowledge! good luck!

JD