Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 29, 2012

weight.issue.

mcm pelik idok tetibe aku sgt semangat membubuh entri kat blog aku ni? ha..ni semua inspired by Dr.Halina nyer blog. aku sgt suka blog dia..and aku follow blog thru emel sbb dia pkai wordpress..blogspot takleh follow. arini dia wat entry psl post-pregnancy issue which dia ade weight issue dan issue tu dh menjadikan dia jadi mcm seriau mau pkai heels semula. oh ya...dia pkai heel up to 5inch ok! and ble dr.sheikh muzaffar tu blikan heels superb cantek utk dia baru2 ni.. dia rs itu ade bahasa berkias asben dia utk dia kurus. haha.. which aku rs pun mcm iya. 
so.. aku nak share sket psl issue after pregnant. ok..ms aku pregnant, aku naik berat badan 10 kg je. iye..betul.sila percaya. maybe sbb aku tak makan mcm ibu2 mengandung yang lain. aku makan dalam kuantiti yang sgt normal utk aku before pregnant. jgn slh sangka.. aku masih ngidam, masih makan mcm-mcm tp tak taula nape..berat naik 10kg je. ms awal tu aku sgt risau naik sket je sbb kakak sepupu aku kata kalu naik sket.. nanti nak deliver normal susah. (syukurla..aku LCCS). and turn out..fieras adelah punca separuh dr kenaikan itu. 4.3kilos bebs! after tolak ngan uri ke air ke..maybe hanya 2-3kg je berat aku naik. so..after bersalin, dalam tempoh sebulan berat aku turun 14kilos. iye kwn2..14kilos. maybe sbb kurang tido, stress, kurang makan.. menjadikan berat aku turun giler2 punya. dan sekarang ianya maintain pada kadar 54kg. takdela kurus mane kan? cuma masalah sket... bile baju2 kurung aku mula nampak mcm baju kurung yang dicuri. haha..seyes wei! mila siap perli ckp.. aku curik baju sape ntah. especially baju kurung pahang aku semua... hampeh nyer besar. kalu bahase orang jhr - gedoboh! jeans? siap kene pkai belt skang! and ade jeans dorothy perkins aku tu..tak payah bukak button and zip tolak sket2 jeans tu boleh tanggal! tp aku bersyukur jugakla.. yg berat aku tak naik byk except for perut yg sedikit buncit dan menggeleber..... 
kawan aku ckp..muka dh nampak sket cengkung dan kurang seri dah sejak aku kurus ni. ade eh mcm tu? betapa ramai ibu2 yang br bersalin nak dptkan berat asal payah... dan aku lebey kurus dr waktu before kawen..pun rs masalah juga. yela..org ckp aku dh nampak mcm org sakit..huhu..pokoknya skang, aku cuba nak maintain berat badan skang tp dalam ms yang sama, belajarla cara-cara nak bg diri nampak berseri sket. sila la.. minum pati prune BRAND's..untuk menaikkan seri wajah! acececece...
ex-ibu mengandung..kamu ade isu apa plak? :)


No comments: