Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 14, 2011

r.i.t.u.a.l.s.

biasanya..aku akan ckp pasal fieras. tapi arini nak ckp bende lain. mcm nak jadikan sesi luahan perasaan sket.
aku faham satu bende pasal kedatangan orang baru dalam keluarga akan bawak perubahan besar. bak kate lin - your life will change 360! kelahiran fieras mmg memberi impak kat aku.. ajar aku lebey bersabar.. ajar aku sentiasa bersyukur dengan Allah.. memberi aku peluang untuk melihat dunia dengan satu pandangan berbeza. pandangan seorang ibu.
while i was pregnant im busy preparing myself to be a good mom. prepare my life will change. but all preparations was meant for me and fieras. i forget one thing. one important thing. - he will change my marriage.
ok. aku mengandung sebaik saja aku kawen. orang ckp 'bunting pelamin'. fine.. memula, aku mmg tak sedia langsung dengan berita aku mengandung. biarpun asben rs happy... aku lambat nak rs happppy sbb aku tak sedia. tapi lama-lama, bile dia jadi teman kite selama 9 bulan (in this case almost 10 months!) excited tu makin lama makin menebal. so.. aku busy prepare diri sendiri untuk menjadi ibu sampai aku lupe mcm mane kehadiran fieras akan ubah hubungan antara asben and wife.
relationship antara asben and wife bukanlah selalu happy. that i have to admit la. biarpun kitaorang kawen tak sampai setahun.. ade masa yang kitaorang gaduh,merajuk. biasala kan.. especially bile baru kawen, nak adjust life bersama, baru kenal other side of him yang 3 years relationship never reveal. so.. bende tu biasa. tapi setiap pasangan mesti ade ritual. i mean benda yang couples will do everyday such as kiss forehead before go to work, tooth brush fighting, lunch call etc la.. (aku bet kompem sape dh kawen, terfikir skang ni ritual korang dengan pasangan korang kan?) dan aku selalu rase silly things we consider as our ritual is actually something that brings us closer. even sometimes it show stupidity. :P
so.. bile kedatang orang baru, otak terlalu full occupied..sometimes lupe dah semua rituals tu. if im the one who forget.. i wish my husband will remind me.. if he the one who forget.. i wish i can tell him, but i dont want be too pushy. :( jangan salah faham.. aku tak menyesal ke atau beranggapan sebab fieras, our marriage is change. aku cuma harap... things will never change. hope.. everything will be just same. hope.. we can stick to our rituals and stupidity till death do us apart. or at least... im prepared myself for all the changes. i mean ALL!
see.. when all the silly rituals no longer become rituals, part of me saying, things changed and i never prepare for it. and it hurt me actually. my husband is not romantic-type but.. all the rituals we do,  make me believe he can be romantic. and he do love me. :( am i pathetic to hold on to these rituals?

Monday, December 12, 2011

d.u.g.a.a.n.

pics by google
tp bb ni mencebik mcm fieras.. oo ye.. fieras sgt suka mencebik!

saalaaamm namaste!
3-4 hari ni.. menguji ketabahan betul. semuanya sebab fieras..
bile first timejadi ibu ni.. baru belajar tangisan anak tu merujuk kepada lapar ke sakit perut ke berak ke atau lain-lain sakit.
so..bile fieras meneran then dia melalak.. sy cuak la kan. itu mcm first time je tengok. rupa-rupanya dia sembelit. ms tu masuk hari ke 4 dia tak buang air besar. doc cakap kalu 3 hari dia tak berak itu kire abnormal. so.. ble msk hari ke 4 sy mmg dh niat nak bawak dia jumpe paed. tp belum sempat jumpe paed..dia dah kene sembelit.
masa tu jam 4 pagi.. bile dia tak berjaya nak buang air.. dia senyap, dan mls nak meneran lagi. tp dia tak boleh tido. smpai kul 6. bile umi saya bangun tido.. sy bgtau dia. bile umi cek rupanya dia sembelit.. najis dh kuar sket tapi tak boleh nak kuar abis.
mcm-mcm teknik umi buat... sapu vaselin, exercise kayuh basikal tp tak juga berak2. sy cek internet.. dia suh buat urutan kat perut dalam bentuk circle. so.. umi buat exercise kayuh basikal .. sy urut perut. fieras pun meneran smbil melalak.. dia pandang je muka saya mcm nak cakap "umi..sakitt!!". ms tu saya dh nanges dah.. tak sampai ati tengok dia menangis kesakitan. dia buang air jugak akhirnya.. pastu terus dia tido. dia sangat kepenatan.
jumpe doc after that.. doc suggest tukar susu yang senang buang air. frisolac comfort. since fieras currently pakai anmum.. dia mintak alternate kan susu tu dengan anmum.
ingatkan settle masalah.. takde masalah. rupanya sama jugak.. dia buang air kerap tp still sembelit. susah hati la..
ms jumpe paed lagi sekali, dia berusaha nak meneran buang air besar lagi. menangis lagi dia.. mak dia pun menanges gak. :( akhirnya paed masukkan ubat ..nak bagi dia buang air mudah. so..doc suh tukar susu terus. frisolac comfort. maybe anmum tu tak serasi dengan fieras.
arini dia dh ok sket. buang air 2 kali.. najis dia lembut, normal.cuma saya susah hati dia tak suka minum frisolac tu. memula ingat sebab bertukar susu tapi tak pun.. dia mmg tak suka frisolac tu. susu tu cair.. tak berlemak mcm anmum sangat. so.. dia tak berapa suka. bayangkan dia just minum 2oz je setiap kali nyusu. kadang2 1oz je. dia just minum untuk alas perut dia je.hmm.. satu-satu masalahnya. bile buang air dah normal.. dtg plak masalah dia tak nak minum susu. mcm mane tu?
mmg dugaanla. sy tak tau mcm mane nak handle tu. setiapkali dia menangis sakit even menangis sebab sedu.. saya rs mcm nak ade kuasa magic yang boleh buat semua tu hilang. semua ibu mcm tu kan? harap ade kuasa magic. fuh! fuh! sket kat fieras .. atau ade serbuk yang boleh tabur kat fieras.. terus dia ok. how i wish!
ramai orang cakap.. bagila susu ibu. kompem tak sembelit. hmmm... kalulah saya mampu bagi susu ibu lagi.. sy akan bagi. awal lagi mmg niat nak bagi fieras breastfeeding.. smpai umur dia 2 tahun kalu diizinkan. tapi bukanla sy mintak.. sebulan susu saya berkurang. sy dh makan ubat, makan supplement kalsium.. susu ade tp kuar setitik, dua titik.. mcm mane kan? bertuahla ibu lain yang boleh supply susu kat anak dengan jayanya. :( susu ibu bukanla pilihan buat sy untuk ubati sembelit fieras.. :(
skang ni..kene start fikir susu yang sesuai dengan fieras sebab sembelit dia dh berkurang juga. kalu sesiapa ade idea.. silala bagi idea ye. :) thank you!

*plus frisolac comfort tu sebenarnya tak sesuai untuk diambil begitu saja. kene alternate ngan susu lain.. atau bile ok, boleh amek susu lain. sbb dia nyer kandungan beri penekanan pada masalah kesihatan baby dan nutrisi untuk otak budak ke.. tak begitu memberangsangkanla.



Friday, December 2, 2011

p.a.r.e.n.t.i.n.g.

heeeelllo people!! :) ya allah..lama giler tak hupdate blog kan? sebulan lebey kan? rasenya tak payah susah nak cipta alasan sebab semua tau..bile ade anak, nak update blog adalah sangattttt diketepikan. ini baru ade chance sebab fieras tido sangat lena. :)
arini fieras 43 hari.. lagi sehari.. pantangku dan fieras abis. tapi.. mcm orang ckp c-sec tu, kenala jaga lebey lagi. insya allah...just kene elak makanan yang boley burukkan luka jahitan.
anyway.. pengalaman ibu baru adelah sangat istimewa. mmg.. sangat penatttt. jauh2 lagi penat daripada menghandle perkahwinan sendiri. menanges?? owh.. banyak kali! especially mase awal2 tu.. breast bengkak, pressure jg baby dan masalah bb yang tak boleh direct breastfeed. anyway, arini nak citer pengalaman awal2 jaga baby. all the hardness and happiness.. :)

breastfeeding
after bersalin, sy mengalami masalah nipple yang tak timbul. baby saya pulak.. dia menanges tahap cipan bile dia tak boleh menghisap. mase tu sedey gilerrrr... start dari kat hospital. bile balik umah... try pelbagai cara untuk bagi nipple timbul semula, tp tak bole. fieras pulak menanges mcm kene belasah..buat lagi bertambah pressure, menanges lagi saya (mase ni pk.. bg susu pun tak bole.. nak jaga anak mcm mane?) . sejak mengandung.. saya mmg niat nak bagi anak direct breastfeed. especially bile mengandung..sy tengok breast sy takde masalah. tp bile bersalin.. tak tau nape nipple terus jadi flat! orang ckp..patutnya bagi je baby hisap sbb nanti nipple timbul. tp.. kalu tgk anak nanges terukkk gilerrr sbb dia isap tak dpt ape (sbb mak dia takde nipple!)..sedey tau. last2.. terpaksa pam je. ms ni redha je.. :(
breast bengkak. mengalami satu hari breast bengkak smpai tak bole nak tido.giler wey! sib baik satu ari je. ade orang smpai berhari2 kan? tp bersyukurla.. pam susu sangat banyak. so..anak dapat fully breastfeed eventhough pakai botol susu. cuma masa almost 4 weeks.. tetibe susu berkurang. actually bukan kurang.. tetibe sy pam, paling byk susu dapat 1oz. sy pelik la.. stok susu nak dekat abis. risau tau..fieras plak menyusu 2oz each time susu (per 1 hour).bile pk balik..sy tau nape susu sy berkurang mendadak. saya tak makan 2 hari. just makan roti cecah milo. mase tu sy pressure sangat.. sbb fieras tak nak tido, dan dia melalak. dia melalak sangat horror tau! smpai hilang suara..ms tu sedey lagi, nanges. so..bile fieras tido, sy nak tido sbb badan sangat penat. lapar tu dah tak rase sbb penat mengatasi segalanya.. dan itula penyebabnya. sejak tu sy pam..susu kurang. eventhough saya dh makan normal.. susu still kurang. so..tak boleh cater semua susu fieras. terpaksa campur dengan formula.memula mmg berat hati sangat tp... sanggup ke tgk anak kite melalak kelaparan?? hmmm...

berpantang
saya bukanlah berpantang sangat. i mean.. orang suh makan nasi ngan sayur je, air 2 gelas sehari.. mmg saya tak ikotla. sbb saya tak percaya ngan bende tu. lepas bersalin.. kita nak bina semula energy..kalu ikut sangat, manenya tenaga nak dpt kan? plus.. doktor kata kene makan normal, untuk pastikan kita dapat beri susu yang byk kat anak kan?.. so sy mmg tak pantang mcm tu la. sy berpantang juga.. berpantang lebey kepada berpantang untuk rawat luka jahitan. lain orang lain jaganya.. tp sy percaya insya allah semuanya ok. sy lebey risaukan luka jahitan daripada risau perut tak kempis ke.. badan tak ke shape asal.hihi.. tapi bab keluar berjalan tu, ari ke 10 saya sudah keluar ke alamanda dah. :) yang itu mmg umliyana... bab keluar berjalan, dia mmg tak ingat dunia. :P
sepanjang tempoh 43 hari..sy boleh katakan sy mmg tak manjakan dirila. bukanla..manja maksud sy. ade orang yang undergo c sec bagitau saya.. kene banyak berehat, jangan byk berjalan dalam rumah... kwn saya, asik baring dan duduk je sbb nak jaga luka. dukung anak pun tak byk kecuali waktu breastfeed. saya mmg tidakla..saya mmg jenis tak boleh duduk diam. saya basuh baju fieras, sidai baju dia.. buat susu dia sendiri..basuh baju sendiri...semua buat sendiri sbb sy takut kalu sy manjakan diri, saya akan lagi lambat baik. :P tp bab mandikan fieras.. start last week baru sy mandikan dia, hihi.. tak kompidenla b4 dis!:P

parenting
awal2 tak tipula...mmg rs sgt letih. bile baby nanges kite tak tau nk senyapkan... rs mcm loser sgt. 2 minggu pertama fieras tak meragam sgt. dia just bgn nk susu je every 1-2 hour. so okla.. tp yg tak larat ms msk 3 minggu bile dia start berjaga mlm. dia akan berjaga selama 4 jam tgkla dia bgn kul bp. kalu bgn kul 10 ke okla.. kul 2 dia tido balik. kalu bgn kul 12?... :( ms nila stress itu bermula! ms nila sy start mls nk mkn.. nk tido je bile fieras tido. tp.. bile waktu normal, saya sangat suka tgk fieras. bile dia tido..muka dia sangatttt nampak tenang dan suci. bile dia berjaga, dia akan pandang je muka kite bile kita bercakap dengan dia.kadang2.. dia mcm nak tersenyum kite cuit2 pipi dia.. bile dia tido, kadang2 dia gelak dan tersengih sendiri. ya allah..sangat cantekkkk!! :)

kesimpulannya..its nothing like i ever imagine. selalunya saya imagine.. semua melibatkan kepenatan tanpa sesuatu yang manis untuk ditunggu. but its wrong! betulll ianya penat..letih giler. tp sayang kat dia mengatasi semua penat tu. :)
tinggalkan entry ni dengan pose dr fieras.. :) he's my everything!



* hopefully all goin smooth with puan didi. :)