Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 30, 2011

gift.for.him.

hype peeps!!
saya masih lagi telus bekerja di sini. :) mmgla sedang menunggu hari tapi since doc ckp due date saya 23 october.. sy rasa mcm lama lagila. kerja kat ofis pun masih banyak. :P
anyway.. besday cik mila saya 11 oct 2011 ni.. huhu..saya dh kekontangan idea nak bagi dia apa. dia ckp..dia tak mau pape. maybe sbb tahun ni je.. saya dah bagi dua hadiah. 
wallet ngan handphone. ala..bukan handphone mahal pun. Samsung ACE tu jek.. bukanla baik sangat sy duk belikan dia hadiah tapi... wallet dia tu sy naik sakit mata tengok. dah koyak situ sini. dia malas nak ganti sbb dia ckp boleh guna lagi. hah.. yang handphone tu, setiap kali cakap ngan dia, saya dh mcm orang pekak. hah? apa dia mila? tak dgrla.. setelah sekian lama bersabar dengan situasi memekakkan diri, saya pun belikan dia handphone baru. 
nyesal plak beli handphone tu awal2.. kan dah tak tau nak bagi ape skang ni. 


so..korang ade idea tak?
xmo perfume.. sbb dah dua kali asikbagi dia perfume je. 
nak buat romantic dinner..bile perut memboyot ni rs mcm tak leh nak romantik plak. hahah
nak bagi jam tangan? cik mila tak suka pakai jam..
nak bagi cincin? cincin kawen dah ade...
nak belikan sport rim baru...huhu.. banyak giler belanja!
nak beli frame dan bubuh gambar kitaorang? dah buat dah..
nak bagi bunga? heheh.. dah buat dh mase anniversary tahun lepas. deliver kat office dia.. :P
nak buat photoshoot? dah buat last week..
nak belikan DSLR?? huhuh... tak cukup duetttt.. :(

toooloooong..bagi idea. umliyana dah kehabisan idea. :(


Tuesday, September 27, 2011

9months.and still counting...


kalu bahasa informalnya : tengah tunggu hari je ni... :P


nervous?? hmm.. bukan nervous je ni tp dh tahap gelabah dah. banyak bende bermain di kepala otak ni. tp tu citer nanti. skang ni nak citer pengalaman dramatik saya di saat usia kandungan saya 35 minggu 6 hari. :) 
22 sept : saya dh rasa tak sedap badan. mcm nak demam. kat ofis pun.. sy peruntukan lebih setengah jam untuk saya tido nak bagi badan sy relax jap. tak sedap hati..sy pegi klinik swasta. check..kot2 sy demam. bile pegi doc kate saya tak demam tp dia bg juga ubat untuk tambah tenaga. dia ckp sbb sy tak bermaya je kot..elok je saya smpai ofis, sy muntah tahap cipan gaban. lepas muntah tu makin lembikla kan... mmg seriously tak larat nak buat keje dh masa tu. terus msg mila.. ckp kene bwk sy ke hospital pas balik keje. 
jam 5.30tepat sy balik umah.. smpai umah, sy muntah lagi. yang ini lagi dasat gakla.. terus cik mila bwk ke hospital. mcm biasala.. smpai je kene amek BP pastu dia check jantung BB sbb takut ade effect pape. ms buat CTG ni.. lawak sket. CTG tu tunjuk saya ade contraction yang mcm orang nak bersalin sgt dah tp sy sumpah tak rase ape2. kompius? iye..diriku lagi kompius.. Doktor tu ckp.. u relax kejap..kite hydrate you then buat semula CTG tu. so..kene masuk airla kan. saya yang super duper penakut ngan jarum ni... 3 kali okeh kene cucuk! hampess... mmg rs nak meraung gakla..dahla menci gile jarum..sakit plak tuh..3 kali laggggi!! after masuk air.. buat semula CTG.. same jugak. contraction yang sangat persistent. mcm orang nak bersalin sangatla... staff nurse tu tak sedap hati, dia try buat manual. by manual tu means, dia pegang perut, dia checkla bape kali dia rs contraction dalam 5 minit tu. haha.. dalam 5 minit tu adela 2 ke 3 kali contraction. dia tanya, puan rasa tak? rase apa? rase contraction.. rs mengeras mcm ni ha..? tanpa rs bersalah.. sy just menggeleng. kompem beb i tak rase! 
last2.. dia suh sy admit ward gak. yela.. buatnya mmg diriku nak terbersalin tp diriku yang tak rase kan..kang terbersalin kat umah..satu hal plak! mase ni mila dh gelak2.. sbb awal2 tu kompiden je tak kene warded. yela.. datang spital sbb muntah je.. mane tau kene masuk hospital. cet!! 
pendekkan citer.. esoknya sy dah discharge. sy mmg kene contraction (yg byk2 tp sy tak rse tu) tapi bukan sbb sy nak bersalin. tp sbb sy demam ye cik puan semua.. itula kisah dramatik saya minggu lepas. tapi lepas kes tu.. sy insafla. sy rase sy kene amek cuti awal. bukan sbb sy expect sy bersalin awal.. tp sy tak nak tinggalkan kerja kat ofis mcm tu aja. masa sy masuk wad tu bape kali ntah.. handphone bunyi sbb byk keje tak siap. kan dah nyusahkan orang lain.. so sy decide maybe 8 oktober last sy bekerja ya.. bukanla sy suka datang ofis tapi sy tak nak jadi beban kat orang lain kan. kalu kite pun.. kite tak suka orang lain nyusahkan kite kan? :)


selepas kes dramatik tu.. nervous tu baru datang. mcm mane kalu hari tu sy mmg betul2 nak bersalin? ready kah saya? barang2 bb tu aspek lain.. tp mentally ni ha.. am i prepared? saya tau sy tak prepare lagi. sy tak prepare untuk rs tanggung rs bersalin nanti.. tak prepare nak dgr tangisan bayi saya tiap2 malam. sy excited ngan BB dalam perut saya.. sbb rase mcm ade teman ari2.. tapi ya allah! takutnya nak memikirkan yang akan datang ni..
boleh tak saya nak tido atau pengsan je.. dan bile sy bukak mata je, anak sy dah keluar dari dalam perut? boleh tak? tolongla ckp bole.. :( 

skang ni sy sedang berkira-kira dengan giving birth options. saya faham ramai suggest normal delivery.. atas pelbagai advantage. tp sy juga tengah pertimbangkan untuk c-sect. kalu cakap sakit.. dua2 sakit kan. cuma.. sy nak pastikan pilihan saya nanti saya dah betul2 mentally-prepared la. kalu sy decide normal - then normal it is. sakit mcm mane pun sy kene berdepan. gitu juga dengn c-sect. susahnya hati ku... :( saya tak bincang lagi ngan cik mila. sy tau.. kalu dia kompem dia ckp normal, sbb dia tengok kwn2 dia ok je bersalin normal kan. tp setiap orang lain cara dia kan... pape pun sy masih berfikir2. harap sy dapat diberi pilihan sebenarnya.. :)



anyway.. curik masa kat ofis jap. bye! :)

Tuesday, September 20, 2011

b.a.b.y.r.o.o.m.

Hype!!
baru balik dr check up kat klinik. alhamdulillah..baby saya ok cuma dia belum nak turun2 lagi. dia suka kot duduk dalam perut mak dia. :) sy pun suka! :P
anyway.. topik kita pada hari ini (dan topik ini telah menjadi kegilaan umliyana mensurvey kat internet) adalah baby room. owh.. ye.. sy nak ade bilik berasingan untuk baby saya. ade org prefer anak dia tido dengan dia.. tapi sy mungkin tidak la. ikutla preference masing-masing kan? after 3 months sy mungkin telah "mencampaknya" di bilik dia sendiri. sian baby um.. :P

antara item yang sy dah terfikirkan untuk diletakkan didalam bilik anak saya adalah :
  • baby cot
  • wardrobe (small one) - optional
  • drawer 
  • rak buku - saya nak jadikan mcm wall of fame dia la. :P
  • kerusi untuk sy melepak dengan dia
  • karpet cumel. 

mila dh pesan jangan exaggerate.. tp rasenya ok je kan? mcm bende basic orang letak dalam bilik baby la kan? yang penting ongkosnya enggak membunuh kami berdua ya! :)
tp bile buat survey kat internet.. huhu.. jelesnya tengok baby room dorang. sangat cute! seriously kalu la sy ni ade umah sendiri.. sy dah dco mcm2 bilik anak saya tu. nak catla..nak letak wall sticker tu la.. mcm2la.. sib baikla diriku ini tinggal di kuarters kerajaan. so..sedar dirila sikit wahai sharifah um liyana! tp sy nak share gak few pics yang saya sgt berkenan! :)


pics by : babyboynurseryideas.com

pics by : freehomedesign

pics by : genuinestyle

pics by : infobarrel.

pics by : moderninteriordesignideas (kalu kaya mmg ku dah buat yang ini) 

pics by : omahtrends (sy suka ini jugak!!)

pics by : trendirs (ini paaaaaling ku suka!) 

kalu banyak duit mmg mcm2 kite nak buat kan? tp basically.. sy nakkan yang simple je. nak buat bende tu nampak cantek kalu kite pandai je nak deko dan susun atur barang2 tu kan? barang2 ni bukanla penting sangat buat masa sekarang. sempat lagi sy nak kumpul duit untuk membelinya. :)  pape pun.. sy nak ade bilik khas untuk anak saya! tak kira! :P







Thursday, September 15, 2011

set.bersalin.

soklan jap! 
although i'd try my best prepare everything for my son - im prepare nothing for myself. 
so..sy nak tanya..set bersalin apa yang okey? 
i have few in mind..tp as usual..bende ni first time kan? so... xtau apa yang bagus. mcm nak try and error je. tp bile tgk harga dia..mak aiiiiii!! xjadila nak try and error. 
sy baca review kat internet.. so far sy boleh conclude kan adalah :
- Nona Roguy (NR) - yang ini review ckp ok dan bagus sbb membantu kurangkan berat badan dan buat jadi bertenaga. 
- Jamu Mak Dara (mcm byk sikit itemnya termasuk mandi lulurla.. lotion badanla.. compare dengan NR. dia pun provide tungku ngan bengkung)
- leesa formula - set dia lengkap. compare dengan NR.. dia siap ade tungku dengan bengkung sekali. siap ade.. air ikan haruan tu untuk merawati luka dalaman. 
- Amway - orang ckp bengkung dia sangat bagus. harga dia pun setaraf leesa formula je.
- Sendayu Tinggi - harga dia mahal gak. mcm NR gak.. leceh sket sbb makan semua bende tu berjadual. rawatan untuk tempoh 60 hari. bengkung dan air ikan haruan dijual berasingan. :) 
- salindah - antara paling lama dalam pasaran. tapi biasanya orang akan start makan salindah sejak pregnant.. bukan after bersalin br start makan. 


ade idea tak? mila risau sy tak bli2 lagi. mungkin sbb dia takut sy terbersalin dan sape lagi nak belikan bende ni selain sy je pilih sendiri? dia kompem akan kompius kalu kene pilih sendiri. :) 


please share some info ok? 
thank u guys!!

Sunday, September 11, 2011

34.weeks.44 days left.

helllllloowwwww everyoneeeee! :)


first of all - selamat hari raya & maaf zahir batin. ntah pape kan.. lambat gilerr nak wish. selalu ingat je nak kene update blog tapi... sy super duper busy disamping sy takde idea sangat nak hupdate.
perasan tak kat ticker tepi tu.. 34 weeks and 44 days left? dari ratus2 hari saya tengok.. tetibe je lagi 44 hari??? biar betik! betulla cakap che2.. nanti sedar tak sedar.. dah tiba dah masa bersalin. :) nervous.. ? so far belum rase lagi. 
tapi skang ni sy duk terfikir.. mcm eh nanti nak bersalin? mcm mane nak breathing mase nak push tu? seriously tak pandai! haha.. ye..ye.. sy tau sy kene pegi kelas antenatal tu. aritu ms sy nak try register.. dia ckp kelas dh penuh. hampes betul. so.. sy rase sy kene bertawakkal mcm orang dolu2. yela.. mak-mak kite dulu mane ade pegi kelas2 kan?? relax je bersalin. mak mertua saya siap bersalin kat umah! ceh.. ayat sedapkan hati! haha.. okeyla..meh kite buat sedikit survey ke atas pregnancy sy sehingga kini :


puasa:
seperti sedia maklum, sy tak boleh berpuasa kan? so.. secara rasminya saya perlu menggantikan 25 hari di tahun hadapan. huhu.. untuk pompuan yang jarang period di bulan puasa.. nak ganti 25 hari tu satu cabaran tau! :P tapi sy anggap ade hikmahla disebaliknya. bila sy tak puasa.. sy jarang sesak nafas dan vaginal discharge sy tu dah takde! :) 


diabetes :
ingat tak sy citer yang sy disuspect diabetes?? ooo.. itu gara2 sy kene amek segelas air gula perasa blackcurrant. daripada normal bacaannya 5 je.. sy kene 7.3 tau! dan kerana keputusan itu.. sy diberi tempoh 2 minggu untuk prep before test BSP. test tu kire nak tentukanla.. diabetes tu ditahap terkawal atau pun tidak. kalu tidak.. sy kene cucuk insulin.:(
tapi fortunately masa test BSP tu sy berjaya membuktikan sy bukan ibu mengandung yang diabetes! alhamdulillah...  :)


raya :


saya berjaya membeli sehelai baju raya yang cumel untuk sy pakai. shoppping sangat last minutes sib baik ade lagi yang sy berkenan. :) kununnya.. tema asben n wifey ni adelah MERAH. tp bile cari baju melayu merahh untuk cik mila.. haraaaammm takde pun yang dia berkenan! akhirnya tema terpaksa bertukar kepada hitam. sib baik sy mmg ade bli baju hitam tu dari dulu. paaaling penting sib baik dia muat lagi. :)
before raya - biarpun kandungan sy dah masuk 8 bulan.. sy masih activate my life okeh! sangat tabah kemas umah dan pasang langsir. pastu jaga aiman.. bwk dia jalan2..shopping barang perhiasa raya untuk umiey. as usual.. masa berjalan mmg tak penat. tp smpai umah.. letih wooooo!! 
masa raya ni gak.. kite jumpe sedara mara a.k.a konsultan. nape konsultan ye? ooo...sbb dorang akan bagi pelbagai tips untuk kita bersalin nanti. hihi.. sy suka. kadang2.. relevant secara saintifik.. tapi kadang2 lebey kepada petua orang tua-tua. :) pape pun.. semua tu berguna untuk first timer  ni kan.. :)


my lil' caliph :
video


ooo.. dia sihat. arini sy buat 4d scan. doktor cakap dia sihat. yang paling best tgk dia.. pipi dia sangat tembam ok. doktor tu siap cakap : gerammnya dengan pipi dia!! memangla.. sangat tembam. dan doktor cakap bibir dia seksi. haha.. mila terus gelak.. tau dah dia ikut muka sape! arini sy puas hati dapat tengok dia. lagi pun muka dia dapat dilihat dengan tepat. kire dia tak de berpaling2la. biasala.. sy dah pesan ngan dia awal2.. jangan tido.. jangan pandang tempat lain.. arini kita dating! :)  


kesihatan sendiri :
so far saya ok. bile doc cakap baby sy dah elok kepala kat bawah.. sy bersyukur sangat. at least .. sy tau yang sy ade peluang untuk bersalin normal. biarpun orang ckp bile 8 bulan ke atas ni.. bladder kite mcm kene pressure membuatkan kite asik nak terbuang air kecil.. sy sangat bersyukur yang sy okey je. tak rs mcm nak buang air kecil sepuluh kali.. so far alhamdulillah sy ok. cuma my lil' caliph skang ni.. dh pandai demand. dia tak suka mak dia duduk lama2. mungkin dia rs sempit tak selesa kot. aritu smpai satu tahap.. sy buat keje kat ofis, menaip paper smbil berdiri. dia menendang2... buat sy tak selesa. so.. bangun jekla. masa drive ke dalam kereta ke.. tak leh nak buat apela. sy just usap2 perut.. minta dia sabar kejap lagi smpai umah atau smpai shopping complex. kadang2 dia mcm faham.. kadang2.. takde maknanya! hihihi..oo lupe nak citer.. sy dah dapat stretch mark!!!!! hanya kerana sy terlupa membubuh lotion itu selama beberapa hari.. stretch mark itu timbul dengan penuh tidak segannya. sib baik.. takde rase gatal2 ke ape ke.. kalu tak sedey juga sy. :)


itu jekla kot ringkasan saya sehingga kini. nanti pape menarik.. sy update lagi ok. insya allah. :)