Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 14, 2011

r.i.t.u.a.l.s.

biasanya..aku akan ckp pasal fieras. tapi arini nak ckp bende lain. mcm nak jadikan sesi luahan perasaan sket.
aku faham satu bende pasal kedatangan orang baru dalam keluarga akan bawak perubahan besar. bak kate lin - your life will change 360! kelahiran fieras mmg memberi impak kat aku.. ajar aku lebey bersabar.. ajar aku sentiasa bersyukur dengan Allah.. memberi aku peluang untuk melihat dunia dengan satu pandangan berbeza. pandangan seorang ibu.
while i was pregnant im busy preparing myself to be a good mom. prepare my life will change. but all preparations was meant for me and fieras. i forget one thing. one important thing. - he will change my marriage.
ok. aku mengandung sebaik saja aku kawen. orang ckp 'bunting pelamin'. fine.. memula, aku mmg tak sedia langsung dengan berita aku mengandung. biarpun asben rs happy... aku lambat nak rs happppy sbb aku tak sedia. tapi lama-lama, bile dia jadi teman kite selama 9 bulan (in this case almost 10 months!) excited tu makin lama makin menebal. so.. aku busy prepare diri sendiri untuk menjadi ibu sampai aku lupe mcm mane kehadiran fieras akan ubah hubungan antara asben and wife.
relationship antara asben and wife bukanlah selalu happy. that i have to admit la. biarpun kitaorang kawen tak sampai setahun.. ade masa yang kitaorang gaduh,merajuk. biasala kan.. especially bile baru kawen, nak adjust life bersama, baru kenal other side of him yang 3 years relationship never reveal. so.. bende tu biasa. tapi setiap pasangan mesti ade ritual. i mean benda yang couples will do everyday such as kiss forehead before go to work, tooth brush fighting, lunch call etc la.. (aku bet kompem sape dh kawen, terfikir skang ni ritual korang dengan pasangan korang kan?) dan aku selalu rase silly things we consider as our ritual is actually something that brings us closer. even sometimes it show stupidity. :P
so.. bile kedatang orang baru, otak terlalu full occupied..sometimes lupe dah semua rituals tu. if im the one who forget.. i wish my husband will remind me.. if he the one who forget.. i wish i can tell him, but i dont want be too pushy. :( jangan salah faham.. aku tak menyesal ke atau beranggapan sebab fieras, our marriage is change. aku cuma harap... things will never change. hope.. everything will be just same. hope.. we can stick to our rituals and stupidity till death do us apart. or at least... im prepared myself for all the changes. i mean ALL!
see.. when all the silly rituals no longer become rituals, part of me saying, things changed and i never prepare for it. and it hurt me actually. my husband is not romantic-type but.. all the rituals we do,  make me believe he can be romantic. and he do love me. :( am i pathetic to hold on to these rituals?

5 comments:

thesweetlittlecat said...

beb i bg satu keadaan yg berlaku dlm family my bro, bila my SIL dpt 1st baby, mmg dia agak excited & lebihkan masa kat baby dia, baby dia lebih penting dr hubby dia. so my bro jelez! tp bila anak tu dah besar, dia lebih rapat ngan my bro n my sil plak terasa my bro lebihkan anak dr wife.. hehehe.. so benda ni takkan stop as long as u & mila believe in love! i knew u guys can do this! inshaAllah u & mila akan jd parents yg baik utk fieras! amin. :)

tiramisu said...

bestnye bunting pelamin... huhu... ade hikmahnye nape Allah bagi rezeki cepat, kan dear? setakat bnde kecik2 tu xleh nak cpt terase hati... kena byk sabar... ingatan utk diri i sndiri jugak... ^_^ selamat menjadi ibu n bapa yg baik utk fieras, dear... amin...

honey bedazzled said...

babe i feel u! one thing that make me depress masa confinement is my relationship with mr hubby because i am to attached to him.rindu sangat dengan hubby sbb when baby is awake i take care of baby, and hubby asleep and when baby is asleep i pun asleep.gile.but they say after 6 months insya allah akan ok balik

sha said...

seriesly, rituals tu mmg kena start balik um. as for me, tiap kali nak tido, bila dah abis ckp kat phone, nak gi keje, mesti saja mengada ckp kiss plis. paksa gak smpai dia buat. haha. biarla org nak ckp apapun but this kind of stupid thing yg bring us closer kan =p

suhana azlin said...

been there, done that.

serius beb, sangatttt memahami. aku dulu pun bunting pelamin, baru nak adjust berdua dah kena set mental jadi mummy.the exact reaction ms dpt tau preggie; cuak and mcm stress siap nangis lagi macam tak nak =(

about rituals; masa pantang both of us sgt struggle nak adjust sbb mya mmg bagi kaw2 punya hehe..mmg ada fasa yg mak budak jeles dgn baby and papa, pastu rasa cam malu sendiri ada ke patut dgn baby pun nak jeles...betul x?

kena byk sabar um, this are one of the things yg kita rasa tak boleh nk share dgn mak or elderly sbb nnt takut salah anggap kita merungut ada anak, when in fact being judged is the last thing we want. cari somebody yg understanding like other young mommies out there.

aku dulu stress jgk, lama2 rasa loser tsresskan diri sendiri so buat je mengada mintak kiss and tiba2 lari2 mintak peluk..skang cam best pulak sbb mya dah pandai berebut papa nak hugs and suruh mama kiss papa banyak2 =)