Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, October 8, 2011

d.e.b.a.r.a.n.

salam namaste! :)

arini entry mcm serious sketla. nak share feeeeling sket.
esok genap 38minggu umliyana mengandung. semakin hari semakin berdebar. each time rase sakit perut - contraction ke tu? nak bersalin dah ke? padahal sebenarnya perut masuk angin atau cuma rasa nak terbuang air. hihi..
pelan-pelan.. ade certain things yang umliyana dah tak boleh atau tak larat nak buat. masa masuk 8 bulan ++ .. um liyana perasan dia dah tak boleh pakai suar kecik sambil berdiri. sebab perut makin besar.. nak membongkok susah. so.. ade masa dia kene duduk untuk pkai seluar. tapi ade masa.. boleh je pkai suar kecik tu sambil berdiri. tengok kepada tahap.. dia boleh membongkok masa tu. :)
kemudian, masuk 9 bulan.. um mula rasa payah nak semayang normal. so.. pelan2 umliyana semayang duduk menggunakan kerusi. nak duduk kat bawah boleh tapi masa rukuk atau sujud mmg sakitla kat ulu hati tu. so.. start 9 bulan umliyana semayang duduk kat kerusi.
then, ari kamis masa umliyana nak masak.. tak larat nak berdiri lama. betis sakit sangat. so.. amek option memasak dengan duduk kat kerusi. semalam.. kununnya menunjukkan ketabahan nak masak. seriously... sangat letih smpai tak lalu nak makan. sib baik ade cik min yang tolong2 masak juga.. tp umliyana still xlalu nak makan.
setiap hari rs berdebar nak tunggu bile baby saya nak start parking? dia dah kat bawah tapi maybe dia belum parking betul lagi atau mmg saya yang tak rase simptom dia ade kat bawah. oh ye.. antara simptomnya.. rase nak terkencing smpaikan toilet tu mcm rumah kedua.. (ni statement dalam buku tau!).
then.. start tengok perut. hari2 tengok perut.. dah jatuh tak? kadang-kadang perasan mcm dah jatuh tapi setiap kali jumpe orang kat shopping complex, atau food court yang care enough untuk tanya - bile due? cakap perut tak jatuh lagi.. biarpun dah nampak sarat. tang sarat tu sy mcm tak percaya sket.. sbb saya masih larat lagi. :) mungkin otak sy yang berfikiran cetek ni fikir bile ibu mengandung tu sarat.. dia akan tak larat nak berjalan, wat keje atau sebagainya. :)
kemudian.. kaki saya yang dah membengkak. yang ini sangat menakutkan saya okey. sebab dia membengkak sebelah je. hihi.. kaki tangan kanan je membengkak. yang sebelah kiri tu kurus normal je. tengok mmg kadang2 lucula.. :)
and then.. tulang-tulang kat tangan yang mula rase sakit bile nak menggenggam. setiap kali bangun tido atau terjaga dari tido.. tanganla yang paling sakit sekali sbb takleh nak bengkokkan jari2 tu pun. memula ingat kalsium kurang dalam badan tapi doc saya ckp.. itu normal untuk ibu mengandung. sbb air-air tu dah memenuhi kat kaki tangan so.. effect pada tulang untuk bergerak normal. tapi bile.. dah bangun tido.. buat2 kerja atau at least mandi.. ia akan kembali normal sketla.sakit masih ada. :) kata doc..ubatnya kene bersalin aja!
dan paling saya berdebar.. mcm mane nak bersalin nanti??? sy pilih nak normal tp saya sangat takutkan kesakitan akan di tanggung. mcm mane kalu sy tak boleh nak bertahan?? mcm-mcm dalam fikiran. cuba untuk tidak fikirkan yang buruk saja. :)
kemudian bile saya imagine.. saya nampak muka baby saya, bile saya dapat pegang dia dan cakap "hye babe! nama saya umliyana. saya umi awak..selamat berkenalan!"  seriously rasa tak sabar.. :) *mcm sayu plak bile taip nih*
anyway.. saya akan mula bercuti pada 13 oktober 2011. bukan sbb saya tak larat nak keje.. tapi sy tak nak mental sy kene pressure dengan bos ari2 before sy bersalin. so..baik saya amek cuti awal. 10 hari before due date. just nice kan? boleh buat yoga ibu mengandung  kat umah. hahah.. takde maknanya! :P


2 comments:

HELWAH COUTURE said...

hhehe...tingat ms aku pregnnt...aku pon bengkak blah knn je...sampai besalin camtu...ni 1st time bengkak ke?...org kate, lps ni surut n bengkak balik thn br besalin...wooot...

tahniah ko pilih normal...mkn jgn skip...tenage nk byk...yg lain doc akn bantu..jgn risau um..doa je...aku ms otw ke lab room pon masih kunyah kurma...insya Allah...

rennylesa said...

um, kau bersalin kat mana? private or hosp kerajaan? all the best ya um...pasti semuanya selamat...