Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, September 27, 2011

9months.and still counting...


kalu bahasa informalnya : tengah tunggu hari je ni... :P


nervous?? hmm.. bukan nervous je ni tp dh tahap gelabah dah. banyak bende bermain di kepala otak ni. tp tu citer nanti. skang ni nak citer pengalaman dramatik saya di saat usia kandungan saya 35 minggu 6 hari. :) 
22 sept : saya dh rasa tak sedap badan. mcm nak demam. kat ofis pun.. sy peruntukan lebih setengah jam untuk saya tido nak bagi badan sy relax jap. tak sedap hati..sy pegi klinik swasta. check..kot2 sy demam. bile pegi doc kate saya tak demam tp dia bg juga ubat untuk tambah tenaga. dia ckp sbb sy tak bermaya je kot..elok je saya smpai ofis, sy muntah tahap cipan gaban. lepas muntah tu makin lembikla kan... mmg seriously tak larat nak buat keje dh masa tu. terus msg mila.. ckp kene bwk sy ke hospital pas balik keje. 
jam 5.30tepat sy balik umah.. smpai umah, sy muntah lagi. yang ini lagi dasat gakla.. terus cik mila bwk ke hospital. mcm biasala.. smpai je kene amek BP pastu dia check jantung BB sbb takut ade effect pape. ms buat CTG ni.. lawak sket. CTG tu tunjuk saya ade contraction yang mcm orang nak bersalin sgt dah tp sy sumpah tak rase ape2. kompius? iye..diriku lagi kompius.. Doktor tu ckp.. u relax kejap..kite hydrate you then buat semula CTG tu. so..kene masuk airla kan. saya yang super duper penakut ngan jarum ni... 3 kali okeh kene cucuk! hampess... mmg rs nak meraung gakla..dahla menci gile jarum..sakit plak tuh..3 kali laggggi!! after masuk air.. buat semula CTG.. same jugak. contraction yang sangat persistent. mcm orang nak bersalin sangatla... staff nurse tu tak sedap hati, dia try buat manual. by manual tu means, dia pegang perut, dia checkla bape kali dia rs contraction dalam 5 minit tu. haha.. dalam 5 minit tu adela 2 ke 3 kali contraction. dia tanya, puan rasa tak? rase apa? rase contraction.. rs mengeras mcm ni ha..? tanpa rs bersalah.. sy just menggeleng. kompem beb i tak rase! 
last2.. dia suh sy admit ward gak. yela.. buatnya mmg diriku nak terbersalin tp diriku yang tak rase kan..kang terbersalin kat umah..satu hal plak! mase ni mila dh gelak2.. sbb awal2 tu kompiden je tak kene warded. yela.. datang spital sbb muntah je.. mane tau kene masuk hospital. cet!! 
pendekkan citer.. esoknya sy dah discharge. sy mmg kene contraction (yg byk2 tp sy tak rse tu) tapi bukan sbb sy nak bersalin. tp sbb sy demam ye cik puan semua.. itula kisah dramatik saya minggu lepas. tapi lepas kes tu.. sy insafla. sy rase sy kene amek cuti awal. bukan sbb sy expect sy bersalin awal.. tp sy tak nak tinggalkan kerja kat ofis mcm tu aja. masa sy masuk wad tu bape kali ntah.. handphone bunyi sbb byk keje tak siap. kan dah nyusahkan orang lain.. so sy decide maybe 8 oktober last sy bekerja ya.. bukanla sy suka datang ofis tapi sy tak nak jadi beban kat orang lain kan. kalu kite pun.. kite tak suka orang lain nyusahkan kite kan? :)


selepas kes dramatik tu.. nervous tu baru datang. mcm mane kalu hari tu sy mmg betul2 nak bersalin? ready kah saya? barang2 bb tu aspek lain.. tp mentally ni ha.. am i prepared? saya tau sy tak prepare lagi. sy tak prepare untuk rs tanggung rs bersalin nanti.. tak prepare nak dgr tangisan bayi saya tiap2 malam. sy excited ngan BB dalam perut saya.. sbb rase mcm ade teman ari2.. tapi ya allah! takutnya nak memikirkan yang akan datang ni..
boleh tak saya nak tido atau pengsan je.. dan bile sy bukak mata je, anak sy dah keluar dari dalam perut? boleh tak? tolongla ckp bole.. :( 

skang ni sy sedang berkira-kira dengan giving birth options. saya faham ramai suggest normal delivery.. atas pelbagai advantage. tp sy juga tengah pertimbangkan untuk c-sect. kalu cakap sakit.. dua2 sakit kan. cuma.. sy nak pastikan pilihan saya nanti saya dah betul2 mentally-prepared la. kalu sy decide normal - then normal it is. sakit mcm mane pun sy kene berdepan. gitu juga dengn c-sect. susahnya hati ku... :( saya tak bincang lagi ngan cik mila. sy tau.. kalu dia kompem dia ckp normal, sbb dia tengok kwn2 dia ok je bersalin normal kan. tp setiap orang lain cara dia kan... pape pun sy masih berfikir2. harap sy dapat diberi pilihan sebenarnya.. :)



anyway.. curik masa kat ofis jap. bye! :)

5 comments:

sha said...

bersalin normal ok je um tapi sila la amik epidural yeh. and sila la gi private. my sis-in-law was csec kat hosp kerajaan, dia ckp sumpah sakit yg teramat. ni dah 6bln pun baby dia tapi still rasa nyeri kat bhgn tu and takleh angkat berat2..

Renee Meow said...

waa tuptup2 da 9months da kan.. i doakan semoga dipermudahkan semuanye dear.. ;) all d best..

thesweetlittlecat said...

Best of luck beb, i'll pray the best for u and you'll b ok... Best dgr cite ko tau, buat i terasa sama.. :)

Anonymous said...

bersalin normal..secara tak langsung menghapuskan dosa2 kita..x semua org berpeluang utk bersalin normal tau..pk positif..insyaAllah :) lagi satu jgn amik epidural..efek long term. kalo mak2 kite dulu bole jer bersalin normal sampai 6/7 org nape kite tak bole.. tak gitew :)

zulaikha mz said...

normal kalau x de masalah babe. kalau c-sect doc akan ambil sket ambil air tulang belakang and inject dengan bius. ade long term side effect. aku tahu ni sebab berborak dengan sorang doc dkt bhgn aku. but ko consult dengan hubby and doc ko dl. best of luck babe. perjalanan aku jauh lagi =)