Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, September 11, 2011

34.weeks.44 days left.

helllllloowwwww everyoneeeee! :)


first of all - selamat hari raya & maaf zahir batin. ntah pape kan.. lambat gilerr nak wish. selalu ingat je nak kene update blog tapi... sy super duper busy disamping sy takde idea sangat nak hupdate.
perasan tak kat ticker tepi tu.. 34 weeks and 44 days left? dari ratus2 hari saya tengok.. tetibe je lagi 44 hari??? biar betik! betulla cakap che2.. nanti sedar tak sedar.. dah tiba dah masa bersalin. :) nervous.. ? so far belum rase lagi. 
tapi skang ni sy duk terfikir.. mcm eh nanti nak bersalin? mcm mane nak breathing mase nak push tu? seriously tak pandai! haha.. ye..ye.. sy tau sy kene pegi kelas antenatal tu. aritu ms sy nak try register.. dia ckp kelas dh penuh. hampes betul. so.. sy rase sy kene bertawakkal mcm orang dolu2. yela.. mak-mak kite dulu mane ade pegi kelas2 kan?? relax je bersalin. mak mertua saya siap bersalin kat umah! ceh.. ayat sedapkan hati! haha.. okeyla..meh kite buat sedikit survey ke atas pregnancy sy sehingga kini :


puasa:
seperti sedia maklum, sy tak boleh berpuasa kan? so.. secara rasminya saya perlu menggantikan 25 hari di tahun hadapan. huhu.. untuk pompuan yang jarang period di bulan puasa.. nak ganti 25 hari tu satu cabaran tau! :P tapi sy anggap ade hikmahla disebaliknya. bila sy tak puasa.. sy jarang sesak nafas dan vaginal discharge sy tu dah takde! :) 


diabetes :
ingat tak sy citer yang sy disuspect diabetes?? ooo.. itu gara2 sy kene amek segelas air gula perasa blackcurrant. daripada normal bacaannya 5 je.. sy kene 7.3 tau! dan kerana keputusan itu.. sy diberi tempoh 2 minggu untuk prep before test BSP. test tu kire nak tentukanla.. diabetes tu ditahap terkawal atau pun tidak. kalu tidak.. sy kene cucuk insulin.:(
tapi fortunately masa test BSP tu sy berjaya membuktikan sy bukan ibu mengandung yang diabetes! alhamdulillah...  :)


raya :


saya berjaya membeli sehelai baju raya yang cumel untuk sy pakai. shoppping sangat last minutes sib baik ade lagi yang sy berkenan. :) kununnya.. tema asben n wifey ni adelah MERAH. tp bile cari baju melayu merahh untuk cik mila.. haraaaammm takde pun yang dia berkenan! akhirnya tema terpaksa bertukar kepada hitam. sib baik sy mmg ade bli baju hitam tu dari dulu. paaaling penting sib baik dia muat lagi. :)
before raya - biarpun kandungan sy dah masuk 8 bulan.. sy masih activate my life okeh! sangat tabah kemas umah dan pasang langsir. pastu jaga aiman.. bwk dia jalan2..shopping barang perhiasa raya untuk umiey. as usual.. masa berjalan mmg tak penat. tp smpai umah.. letih wooooo!! 
masa raya ni gak.. kite jumpe sedara mara a.k.a konsultan. nape konsultan ye? ooo...sbb dorang akan bagi pelbagai tips untuk kita bersalin nanti. hihi.. sy suka. kadang2.. relevant secara saintifik.. tapi kadang2 lebey kepada petua orang tua-tua. :) pape pun.. semua tu berguna untuk first timer  ni kan.. :)


my lil' caliph :


ooo.. dia sihat. arini sy buat 4d scan. doktor cakap dia sihat. yang paling best tgk dia.. pipi dia sangat tembam ok. doktor tu siap cakap : gerammnya dengan pipi dia!! memangla.. sangat tembam. dan doktor cakap bibir dia seksi. haha.. mila terus gelak.. tau dah dia ikut muka sape! arini sy puas hati dapat tengok dia. lagi pun muka dia dapat dilihat dengan tepat. kire dia tak de berpaling2la. biasala.. sy dah pesan ngan dia awal2.. jangan tido.. jangan pandang tempat lain.. arini kita dating! :)  


kesihatan sendiri :
so far saya ok. bile doc cakap baby sy dah elok kepala kat bawah.. sy bersyukur sangat. at least .. sy tau yang sy ade peluang untuk bersalin normal. biarpun orang ckp bile 8 bulan ke atas ni.. bladder kite mcm kene pressure membuatkan kite asik nak terbuang air kecil.. sy sangat bersyukur yang sy okey je. tak rs mcm nak buang air kecil sepuluh kali.. so far alhamdulillah sy ok. cuma my lil' caliph skang ni.. dh pandai demand. dia tak suka mak dia duduk lama2. mungkin dia rs sempit tak selesa kot. aritu smpai satu tahap.. sy buat keje kat ofis, menaip paper smbil berdiri. dia menendang2... buat sy tak selesa. so.. bangun jekla. masa drive ke dalam kereta ke.. tak leh nak buat apela. sy just usap2 perut.. minta dia sabar kejap lagi smpai umah atau smpai shopping complex. kadang2 dia mcm faham.. kadang2.. takde maknanya! hihihi..oo lupe nak citer.. sy dah dapat stretch mark!!!!! hanya kerana sy terlupa membubuh lotion itu selama beberapa hari.. stretch mark itu timbul dengan penuh tidak segannya. sib baik.. takde rase gatal2 ke ape ke.. kalu tak sedey juga sy. :)


itu jekla kot ringkasan saya sehingga kini. nanti pape menarik.. sy update lagi ok. insya allah. :) 

3 comments:

thesweetlittlecat said...

Subhanallah um, bestnya baca experience pregnancy ko! im so jealous.. :(

At d same time, im happy you're not a GDM mommy! InshaAllah everything will be ok during the delivery! Take care n enjoy your pregnancy k.. Xsabar mau tgk Mila♥Um Junior! :)

.heidee nor. said...

glad to see that you're okay and how happy mila's face in the raya photo...

can't wait to see your baby!

ummphs.. said...

kiera : insya allah..nanti ade rezeki kau rase gak pengalaman jadi moooommmmy ni. :)

heidee nor : thank u!! :) oo..mila bukan happy je tu.. dia kembang skali! :P