Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, July 3, 2011

s.a.k.i.t.

minggu ini adalah minggu yang sgt mendebarkan untuk saya. :(
bermula dengan baby saya yang tak begerak. maksud sy - anak sy sgt aktif ok. pagi2 dia akan kejut mak dia suh pg keje. ingatkan mak dia bile dia lapar. bagitau mak dia bile dia boring. tapi bile datang rabu.. dia duk diam je. pagi dia tak kejut. dia senyappppp je. sy mula kerisauan. then smpai ke malam adela sekali dia move..mak dia rase.
then kamis.. sy ade appointment kat klinik. sy mengadu yang baby sy tak gerak. nurse tu carikkan heartbeat pun muka tak konfiden. dah lama dia check dia terus cakap "ada ni heartbeat" biarpun saya sumpah tak dgr. :P bile sy ngadu psl sakit perut saya.. nurse cakap tu normal. kalu puan ade pendarahan atau turun darah itu baru bahaya. kalau sakit perut tu.. biasala. (ms ni sy rase mcm nak gelak pun iye juga. kak long.. takkanlah pompuan ngandung turun darah baru awk nak check sakit dia? bagila explaination sket. kalu tak tau.. refer kat doktor kan?)
so..malam tu ajak cik mila ke klinik nak pegi scan sbb nak puaskan hati sendiri. klinik pun penohhh.. kami end up tak jumpe doc pun sbb almost 10 still ade ramai lagi yang belum jumpe doc. :(
jumaat... sy ade appoinment kat hospital putrajaya sebab dh 2 bulan saya mengalami sakit perut yang berpanjangan. dari jam 9 saya datang.. jam 12.30 baru sy dapat jumpe doc. sadis kan? ok bile jumpe doc.. dia scan.. dia cakap anak sy aktif bergrak. mungkin sy je kot yang tak rasa. masa ni dah lega ok.. pastu doc tu scan sbb nak tgk nape perut sy sakit.. dia ckp tak nampak apa. dia nampak normal je. takde cyst takde fibroid. sbb dia doctor perubatan .. dia cakap dia panggil doktor pakarla untuk tengok. mungkin doktor tu lebih peka. tapi doktor pakar cakap.. takde apa. tapi dia suh admit wad untuk observation. hah! ok.. fakta. saya tak suka duk hospital (ade ke yang suka?).sy takut sy terpsiko dengan ibu2 yang bakal bersalin menjerit sakit dalam bilik yang sy bakal duduk nanti. :( but then bile sy register untuk masuk wad, dia ckp currently takde katil. dia akan kol bile katil ready.
sy pun balik umah. kononnya nak kemas begla. hati berat nak pg sbb sy rase sy ok je biarpun mmgla sakit tu mengganggu. sy leh tahan je. dia bukanla sakit yang mcm migrain ke. rase nak baling diri ke dinding kan? hihi..
cik mila balikla dr ofis bile tau bini dia kene admit. dia smpai umah tgk bini dia siap beli mcdonalds lagi. aik?sy cakap doc just nak masukkan sy dalam wad sbb observation je. ok.. jam 5 sy ke hospital. cuba check if ade katil ke. dia ckp takde..dia suh sy balik dulu. sy tanya if bole sy tak msk wad? dia suh sy check kat labor room. dan bile sy ke dewan bersalin.. mmmg sah takde katil. and ade few  spouses yang tersekat kat labor room untuk tggu ditempatkan ke katil. adela dalam 5-6 spouses. itu kes yang betul2 nak bersalin tau. saya ni.. apela sgt. so.. sy ckp xnak masuk wad. last2 dia suh isi borang yang discaj atas risiko sendiri. biarpun cuak.. tp sy sign gakla sbb rsnya tak patut sy pun tggu katil bile ade orang yang lebih seyes dari sy.
after that.. terus balik JB. selain sbb nak bli dvd haram, sambut besday umi.. at least kat JB ade kakak saya. dia mak bidan terlatih. mane tau dia tau nape ngan saya kan?
sabtu.. sakit tu makin sakit tau. kalu semalam, sakit dia 3/5 skang ni dh naik 4/5 la. sy start tak leh duduk lama.. sy kene berdiri dan berjalan atau baring untuk reduce pain.last2 pegi jumpe hospital pakar johor.. sbb nak double check lagi. jika perlu, bersedia untuk kene admit!!
doktor hafiz tu kire mcm doktor yang satu family kenal. dia ok. dah tua and rambut pun dh beruban. yang bab ni sy segan sket. sy mmg tak suka deal ngan doc lelaki. segan beb. dia mmgla tak rase apa sbb keje dia kan. kitela yang rs malu lebey sketttt.. haha. doc tu scan.. check semua.. dia cakap dia pun kata takde apa. tak de ketumbuhan, cyst ke apa ke.. dia ckp mungkin muscle pain je sbb muscle saya over sensitive. sy bukan risau sakit tu sbb apa.. cuma sy nak rase sakit tu pegi. susahla kan bile tak leh duduk lama. mau patah gak kaki nak kene berjalan dan diri je kan?  so sy tak payah admit gak tapi dia bagi sy cuti 2 hari untuk relax kat rumah. dia suruh letak ice pax kat area yang sakit tu utk reduce rasa sakit.
dan arini masih sakit.. tp sy elakkan diri dari duduk la. sy banyak baring dan berdiri je. kalu duduk pun tak lama. umi saya nak bawak sy ke bidan kampung. nak tgk cara kampungla..mungkin dia leh urut ke apa. sebab dia risau nak bagi sy balik KL tapi anak dia belum pulih betul2 pun. sy cuba nak cakap sakit ni normal. maksudnya msti ade pompuan ngandung yang mengalami sakit di perut belah kiri, bawah sket. uish.. kalu leh lukis ni kan bagus? :P  so.. korang ade tak pengalaman sakit mcm tu? ade idea tak ape lagi langkah yang sy leh amek? jujur dikatakan.. sy mmg tak reti duk diam. sy tak tau mcm mane nak relax je. sy jadi rimas.. buat otak sy mcm tak bernafas kalu saya duk diam. kalu ubat untuk sakit ni adalah dengan duk diam je.. huhu mahu menangis diriku. cet! :P
pape pun.. doakan yang baik2 utk saya dan baby sy. especially baby sayala. dia je sy risau kalu ade pape jadi. hmmm...
bye!

*pics by google image

4 comments:

Qaseh said...

Hi Um..
InsyaAllah everything will b fine...bykkan doa ok...
take care dear...

Duyung Cun said...

um...um...ni mesti kes renyah sgt ni...time2 cm ni ko kene byk berehat..jgn risau2 sgt...tp aku rase ko kene g berurut la..ko jumpe la bidan yg expert..sbb org preggy ni bahaya kalau sebarang2 nk urut...macam aku dulu lps kua sepital mmg sangat sakit blah kanan bawah perut...g ckp ngan doktor die kate otot jer...aku x tahan aku g urut...tukang urut tu ckp rahim aku jatuh teruk...sbb tuh aku sampai x leh nk tegak..lps urut baru lega n leh tegak...akak ko kenal tukang urut aku tuh namanya effa same keje kt HSI...

ummphs.. said...

Qaseh : thanks! :) mcm mane persiapan?
adda : renyah tu apa? :) nway, aku plan nak gi urut gak. cuma makcik yang sepatutnya urut aku tu sakit gigi. :( asben aku plak tak dpt cuti.. so terpaksa balik kl semula. skang ni ade kat umah (mc 2 hari) dengan penuh boringnya sbb tak tau nak buat ape. tak tau nak buat ape nak bagi sakit tu hilang. :(

ze@L z@R@ said...

alahai um ciannyer kita yg x pnh rs pn dpt bygkn sb kebetulan kt opis ni 3 staf pregnant skali gus so kalo dorg rs x selesa je dh nmpk dorg x senang duduk asyk jln2 je then nmpk muke tired..tp nti kita try tya kn dorg ek psl keadaan awk..
*nota kaki: i wish i can feel the pain that u say above jugak =(