Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 9, 2011

bile.jadi.moooommmmy.

arini sy mengalami satu sindrom yang saya nak namakan sindrom " bila jadi moooommmmy"
hihi.. sindrom ini sy rase dialami oleh semua ibu dan bakal ibu. dan ia bermula dr saat kita mengandung anak first. 
pape pun - lupe nak kongsi : 7 jun 2011 @ 9.30pm first time dalam hidup saya dapat rasekan baby saya menendang! untung cik mila sebab kebetulan tu dia ade ngan saya, so..dia pun dapat rasekan yang baby tu menendang. im looking forward for this moment since sy baca buku yang ckp saya akan mula rase anak bergerak bile 18-22 minggu. excited tu tok sah ckpla. rase mcm nak bgtau satu dunia! hehe..
kemudian pengalaman sy arini - membawa sy kepada sindrom "bila jadi mooooommmy". jam 3.00 pagi - tetiba sy terjaga dari tido, dada sakit yang teramat sangat. lama jugakla sy menangis sakit - about 1/2 hour baru kejut cik mila mintak bawak saya ke kecemasan hopsital putrajaya. masa sy sakit tu - sy tak fikir lain dh. sy duk fikir baby saya ok ke tak? sbb since sy sakit - dia tak bergerak. sy try nak assume dia tido.. tp sakit dada tu sangat sakit menyebabkan sy tak leh behenti berfikir - something might effect her. 
mase kat hospital - buat ekg, dan doc ckp jantung sy normal. dia ckp saya kene inflammatory chest mungkin disebabkan sy selsema. dia just bagi panadol sbb itu je yang ibu2 mengandung leh makan. :( 
jam 8.30 pagi - dada makin sakit eventhough sy dh telan panadol. so.. pegi klinik annur. doc cakap benda yang sama - ada radang kat tulang rawan tu menyebabkan dada sakit. dia bg mc, panadol dan suh balik umah rehat. sy tanya tentang baby dia ckp baby sy ok. sbb jantung sy ok.. so.. heart beat baby ok.. sbb dia tak rase stress ngan sakit sy. mase tu la br sy rase lega sangat eventhough baby sy masih tak gerak2. 
apa yang sy cuba cakap - bile kita pregnant ni - kita dh tak kisahkan tentang kesihatan kita. maksud sy kisah tapi kita kisah mcm mane ia effect baby kita. apa2 pun kita akan pk - baby kite ok tak? mcm aritu sy kene cirit birit, sy tak makan pape ubat biarpun sakit tu tok sah ckpla. semuanya sbb takut effect baby. sebolehnya tak nak sapu minyak angin kat perut sbb takut  - maybe baby rs panas or something. 
betulla ckp kawan sy - bile nak jadi ibu atau dh jadi ibu, keutamaan tu berubah. bile gi shopping, baju budak yang kita akan tengok dulu. excited nak beli biarpun baby masih dalam perut. jantina pun br je tau selasa lepas. tapi baju dia dh siap beli since last 2 weeks! bayangkan bile baby ni makin besar - makinla aku excited nak beli katil, stroller, baju cumel2.. semuala! 
itula sindrom 'bile jadi moommmmy". before dis i dont ever think i might be able to enjoy feel all this syndrome - but suprisingly, im enjoying it! every bit of it. badan sakit2 pun rs mcm takpe. each time dia tendang rs mcm perut masuk angin pun tak pe. sbb rase mcm suka dengan perasaan tu. perasaan jadi ibu. :) 
mesti min ngan lin nak ckp : kan dh ckp. mesti kau enjoy punya. 
umliyana sebelum ni sgt takut ok. think all about bad side effect. bad stuff (especially bile dgr mcm mane susahnya faie ngan sue nak bersalin) .. tp rs tak sabar nak ade geng baru dalam life. kawan ckp kat umah yang hanya bukan cik mila atau TV. hihi.. skang ni sy rasa sy lagi rajin berbual dengan dia compare dengan last few months yang hati sy mcm berat. setiap pagi.. on the way pegi and balik keje.. pas semayang (sbb suh dia amin skali).. bebel psl cik mila bwk kereta terkedek2.. borak psl citer CASTLE ngan dia.. kdang2 mcm sengal pun iye jugak. tapi tak kisahla.. :) saya suka ada dia dalam diri saya. :)


okla. nak tolong cik mila masak jemput2 pisang. ngidam! :) tolong makan je. :P
bye!


5 comments:

honey bedazzled said...

saya rasa kan awak sakit dada sampai sesak nafas not only because of radang tu. maybe kena gerd, gastro esofagus reflux. try tidur bantal tinggi skit and beli kat farmasi gaviscon minum kasik lega

Duyung Cun said...

um baby ko gurl ker? leh kwn ngan alesya @~

ummphs.. said...

honey : memula ingatkan reflux tu. tp before dis dh experience reflux tu and its nothing compare dengan sakit malam aritu. :( pape pun dh ok dah. doc ckp maybe sbb sy selsema, hidung tersumbat menyebabkan kesukaran bernafas buatkan ade sakit dada tu.

duyung cun : hihi.. kalu laki pun leh kawan ngan alesya. :P

Mursapap said...

Haaaa... being a mother is a natural thing to us women. Tahniah!!!
Cant wait for the baby to be born. Sure chumils and mcm mak dia.

Nursuhana said...

rajin2 sembang dgn baby..kak su pun semua benda sembang ngan die..doa pun baca sambil gosok perut dan panggil die..dan sgt touching bila die gerak2..dulu Auni memamg dah panggil nama die..setiap hari balik akan bercerita dgn die bg tau apa mama n papa die buat..mmg mcm gilos jer..tapi die faham dan terus terang yg kita akan rasa terisi dan terhibur..