Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, March 30, 2011

m.a.k.a.n.

hype gengs! hype preggers atau mommy! :)
topik sy pada arini adalah... MOM-TO-BE ALWAYS HUNGRYYYY!!


google image

serious beb. saya ni sampai msg lin sbb risau every 2 hour perut lapar mintak diisi eventhough sy dah makan berat dah. giles.. mcm ni..kompemla membesar bagai johan umliyana ini!
first time sy mengalami sindrom ini - sy makan separuh bekas sederhana besar puding buah yang dibuat oleh kwn saya kat ofis nu. puas hati dapat makan! masa tu jam 3 petang ok..tengahari tu dh siap makan ayam penyet!balik umah kul 530 petang..kebulur lagi. seyes! sib baik cik mila belikan yogurt sangat banyak kat umah. itupun mcm tak puas .. mcm buah plum plak. malam tu terus kerah cik mila pegi alamanda.. nak cari makanan yang sihat untuk dibuat kunyah2. 
merangkap cakap mama mya - adalah normal apabila kita lapar. mmg kene standby makanan je especially kat office (bukan sng nak carik makanan sihat kat office ok!). bagi mengelakkan kita diabetes atau terlebey makan - kita perlu standby makanan yang sihat. buah-buahan, yogurt, biskut2 hi-calcium dan nestum. kalu rajin beli cereal dan fresh milk dan letak kat ofis. selain buat kita mudah kenyang - cereal + susu tu mempunyai kalsium dan acid folic yang seperti sedia maklum sgt bagus untuk kite ngan baby kita. :)
pape pun nak share pengalaman umliyana yang lapar. 
saya selalu lapar..after lunch and after dinner. yang after dinner tu tengah malam ok. kadang2 bangun jam 12.45 tengah malam sebab perut2 berbunyi mintak diisi. dengan mamai2 tu smbil tutup mata.. pegi dapur, bukak fridge, amek buah plum hitam bwk balik masuk bilik. makan kat atas katil..tutup mata..siap je makan..sambung balik tidor. bayangkanla..smpai tahap mcm tu sekali tau! uish..uish..
kat umah okla kan.. leh je sy selongkar fridge. bayangkan ms sy kat umah PIL saya??? 12.30 malam..kejut mila.."saya lapar"....memula mila ckp..cuba tido.ngak bole..ingat senang ke nak tido ble perut sangat lapar?? last2 mila pegi dapur masakkan sy megi tomyam. kul 1 pagi saya dptla sy makan.lepas makan.. terus tido. huhu.. tolongggg!!
sy bukanla jenis kuat makan ok. tetibe bile saya kene makan setiap 2-3 jam sy jadi susah hati. sy takde morning sickness..tp sy ade sindrom eating sickness. haha.. asik nak makan jek! cet sungguh!
last saturday - jam 10 pagi, sy makan chicken hor fun kat oldtown white coffee then.. jam 12.00 saya dh lapar..sy makanla coney dog ANW. jam 2 petang sy makan nasi minyak kat kenduri kawen anak bos cik min. jam 4 petang saya makan yogurt. jam 6.30 petang makan Subway!!!! giler kan?? huhu..normal ke ni beb?? ke mmg baby saya kuat makan? hahaha.. dia ikut perangai cik mila la tu. haha..(aaammmpun millaaaa!)
tp bgi memastikan blood pressure sy dan kandungan gula dalam badan sy tidak menjejaskan kesihatan - sy makanla bende sihat so far.. (except that one time..meggi tomyam!) . sy masih menyesuaikan diri dengan keadaan sy. bile sy bekerja di ofis..most of the time..sy lupe sy pregnant except staf sy cakap atau didi gtalk - um, kau ok? haha..ye..ye..sy tau sy sengal. 
ok..kalu nak tau makanan apa yang ok untuk diet anda leh rujuk sini - babycentre
good luck!

2 comments:

Piza said...

Um, mmg biasa tu but try to control...seksa woo nak kurus balik!!

Anonymous said...

kak um, nt beli coco cruch,xpon honey star ker..xpon kerepek yg xde perisa....leh mengunyah time wat keje=)