Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, March 26, 2011

g.o.v.t vs.p.v.t.

ini bukan entry politik. atau ekonomi. :)
hype peeps!! sihat kah?
sy sihat eventhough last week sy migraine 3 hari berturut ok. nope.. bukan morning sickness. tp migrain. dan bile anda pregnant - sebijik ubat migraine pun anda tak leh telan. :( paling teruk pun bley makan panadol. itu pun hanya sebiji. dan kalu bole.. sehari 1-2 kali sahaja. saya adelah migraine tahap superrr ye.. panadol tu tak bg kesan tau. tp nak buat mcm mane redha jekla. :(
* pics from ericcressey.com
anyway - tujuan entry sy pada hari ni adelah untuk mendapatkan pandangan (kenapa aku skema??) - hospital swasta atau kerajaan? as u know - sy tak penah pegi check up atau bukak buku pink tu sejak sy tau sy pregnant. ini kerana sy ngan cik mila tak leh nak capai kata sepakat - either hospital swasta atau kerajaan. as for cik mila - dia of course nak hospital kerajaan. lebih murah.. dan any complications hospital kerajaan lebih banyak pengalaman. as for me plak - sy prefer hospital swasta. bukan sbb hospital tu selesa ke ape ke.. tp sebab sy "cannot go" (buat slang kelantanese) ngan govt hospital. if sape penah baca entry hospital ni - pasti faham kenapa sy sangat despise ngan hospital kerajaan. 
semua org cakap ngan sy hospital putrajaya okla um. so far semua kata ok. betul.. tp masa doctor sy google sakit sy kat internet tu adalah hospital yang sama. so.. mcm mane sy nak percaya? sy tak penah pegi govt hospital sejak incident tu. dan semua mc sy dari klinik swasta. :( 
sy try nak open mind dalam kes ini. maybe OB/GYN dia takdelah sesengal department yang sy pegi kot. taaappppi... sekali anda kena, ianya agak sukar nak menangkis tanggapan tersebut. :( 
then sy ade survey satu hospital swasta ni. dan berdasarkan survey (tanya2 la kat org2 yang penah buat kat hospital ni) most of them cakap sangat ok. Doktor sakit puan dia ok sangat. dan sorang mamat ni.. wife dia bersalin kat hospital tu. dia ckp kalau rate 1-10, dia bagi 10 la utk hospital tu. dan sy difahamkan ramai juga govt servant bersalin kat situ. sy survey harga bersalin kat situ.. if sy nak bilik 2 orang sebilik - kos bersalin termasuk consultation dan ubat2 everything (bersalin normal) rm1500. so far yang sy survey - hospital ni paling murah la. cuma bile c-section harga dia smpai RM5,000. (yang ini cik mila lemah sket) dan ade kawan cik mila yang berpengalaman ngan hospital ni - dia ckp kawan dia ade smpai rm10k sbb ade problem lain. so..bertambah cuakla asben ku itu.
solutions setakat ni - kitaorg put aside duit gaji kitaorg untuk prepare for this in case sy mmg tak nak govt hospital. (hihi..) tp sy sian juga kat cik mila. rs mcm menyusahkan plak.. but again, im carrying our baby for 9 months beb!9 months. :P
before kitaorg buat keputusan - so.. ku rase kan ku nak pendapat kawan2 jugakla. maybe boleh share pengalaman bersalin kat hospital swasta atau kerajaan. sy nak pastikan yang sy dah ambil kira semua faktor before sy buat keputusan. :)

* pendapat dan idea anda amat dihargai. dan segala pendapat dan pengalaman tu boleh juga di share oleh preggers yang ade masalah mcm sy jugak kan?*

8 comments:

suhana azlin said...

aku dulu deliver kt kpj kjg, tip top, doktor profesional, sgt besh sbb tiap2 kali check up scan dpt tgk baby...deliver normal,tp aku stay 2 malam,and ada epidural (haha biasala ngada2 =P) kos around 3K...mencekik jgk la but as you said, awal2 dah menyimpan so xde la terasa sgt =)

sorry to say, tp hubby ku itew mmg apa2 sakit sume terus pergi pvt jek, cepat, pantas,tuntas..parents dia semua pun mmg ada insurans, sbb tu la dgn mak2 aku skali dimasukkan insurans, lesson learned dr kes FIL aku sakit ari tuh...

ummphs.. said...

aku ade insurans gak tp biasala..pregnant tak cover. Aku blum pape pun dh imagine berbakul epidural aku nak.haha.. nway, thanks for the idea beb!

honey bedazzled said...

sebenarnya kan ok atau tidak sesebuah hospital tu dengan layanan yang diberi adalah rezeki dan nasib masing masing. my sister in law twice bersalin caesearan dekat HKL layanan bagus sahaja.

Duyung Cun said...

Um bab2 besalin ni x leh nk kate...sbb semue ada bahagian masing2...yg penting byk berdoa, rajin2 mengaji & amalkan surah maryam & yusuf..insyallah semuanya dipermudahkan...

Nursuhana said...

kak su check up and deliver kt private ..tapi still pegi check up kat gomen gak..sajer nk ada record dgn hospital kerajaan..masa nak decide utk deliver mmg kitaorg suami isteri target kena ada dalm 10k..standby for emergency..takut kena c-sect..Alhamdulillah dpt bersalin normal+induce+epidural+vacum..duk 2 mlm kena dekat 3k..kalau mula2 ni check up kat gomen pun ok..nanti dah 6 bulan ke baru pegi private..jimat sikit..sekali visit kat private jer dah dekat 2 ratus..kt gomen free jer..kalau pegi annur bangi..waiting time same jer mcm klinik putrajaya..lama dan ramai giler.tapi service doctor tu best..

Anonymous said...

an nur bangi sgt worth :) dr. kham the best ever gynea..trust me.

ummphs.. said...

honey : HKL..huhu jauh giler. :(
Duyung cun : noted. :) sedang usaha untuk menambah amal.thanks for reminder babe! :)
kak su :akak buat kat pvt mane? RM3k..mcm lin jugakla kan. tp okla. 2 malam rm3k.
anonymous : byk dah dpt review baik psl an nur. :)

Nursuhana said...

kak su deliver kt annur bangi..doc khamsiah mmg best!