Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, February 25, 2011

kisah.28.hari.



hype peeps!
arini genap 28 hari - saya cik umliyana menjalani alam rumahtangga. cewah! ayat skeeeemaaaa tak ingat. actually consider 8 hari saya cuti prepare psl kawen - actually cuma 20 hari saya benar2 menjalani kehidupan seharian sebagai isteri orang.
and people tend to ask - amacam kawen? best tak? 
tanpa cuba merujuk apa2 yang specific - setakat ini saya rasa biasa. mcm melalui ari biasa. mungkin sbb sy belum benar2 cuti - bile sy start naik keje selepas 2 hari kenduri belah cik mila abis. so... saat dan momento untuk bermanja2 ngan suami sy takde lagi. dan cik mila sendiri pun busy tak ingat. first weekend after allll kenduri - saya kerja. di ofis smpai jam 10 malam. then cik mila tunggu saya kat rumah gombak which sy smpai gombak dalam jam 12.00 malam. esoknya saya spent masa ngan adik2 ipar. (will come to that!.. then weekdays bekerja seperti biasa. weekend nya lagi - stay kat gombak sebab ade jamuan makan untuk penanggah. ahad plak sy fly ke langkawi smpai ari rabu. ari kamis sy bertolak ke johor untuk miting pd arini dan.. sekarang sy keseorangan di JB..menunggu dengan sabar suami sy pulang ke JB menaiki bas. :) sy dh mintak cik mila cuti arini ikut sy balik JB tapi.. skang ni saat kritikal di ofis menyebabkan dia tak leh cuti. sedey..sedey...
so..itu sahajala..2 weekend yang sy lalui yang.. takde romantis ke ape ke.. sian kan? hahaha..
anyway - pape pun.. ade few things buat sy excited as wife to mohd fahmi.
adik beradik.saya dapat adikkkk yang sangat ramai. yelah before dis adik saya sorang je.. lelaki. disebabkan kakak2 dan abang2 sy dh kawen - sy ngan adik lelaki sy mmg kamcing. bile kawen ngan cik mila saya dpt 3 adik pompuan dan 3 adik lelaki lagi. excited? lagi excited sbb dapat adik pompuan kot. borak2 ngan dorang - pegi shopping ngan dorang - mcm best. mcm ade kawan pompuan baru. seronokla! :) dan cik mila ngan sepupu2 dia - rapat2 belaka. so.. saya ade extra 5 adik pompuan lagi. :) seriously.. rase lainla bile ade adik pompuan. mcm dapat geng baru. hahaha..
parents in law.every weekend so far stay kat rumah ibu bapa mertua. dan saya tak kisah. maybe sbb parents sy jauh so sy tak kisah cik mila ajak balik gombak. lagipun.. sbb kat gombak kecoh sket... kat putrajaya cuma ada saya dan cik mila. bukanla..boring cuma..tak meriah. :)
masak. ok ini adelah benda baru untuk umliyana. sy bukan tak tau masak ok. sy rs semua org tau masak. sedap tak sedap tu belakang kira la kan? sy tau masak..lauk simple dan biasanya untuk tekak  sy sorang je. kalau tak sedap sy kutuk diri sendiri jek. hahhaha... tapi bile jadi isteri, saya kene masak untuk cik mila. dia kalau bole ari2 nak masak kat umah tapi sy tak laratla. sbb umah tade peti ais. so..takleh menyimpan bahan. balik keje kene carik bahan, then masak. penattt..kalu rajin, sy masak dan ajak cik mila tolong jugak. dan sy sangat2 bersyukur dapat suami yang mmg sgt membantu kat dapur ok. membantu basuh baju sidai baju. especially bile dia tau sy sibuk kat ofis, balik lambat atau keje weekend. dia dengan rela ati tanpa disuruh akan membantu buat semua itu. :) sayang kamu cik mila! ~ anyway, sy belum belajar masak asam pedas ke.. sotong masak itam ke.. kari ke lagi. nanti eh slow2...
kemas rumah. dulu, saya selalu cakap cik min mcm sangat OCD ngan kekemasan. tapi bile jadi isteri.. tangan sy mmg jadi laju je mengemas bile tengok ade rambut kat lantai, surat khabar tak bersusun, pinggan mangkuk kering tak susun kat rak, kemas katil, sapu2 habuk.. sy rase pengaruhh baik cik min tu menular dalam idup sy cuma sy rase sy belum se-perfect cik min lagila. sy masih belajar...
actually..banyak lagi bende sy kene belajar. dalam tempoh 28 ari tu..ade je kitaorg tak sefahaman tapi bile masing2 dah cool.. kitaorg borak psl bende tu..then kitaorang ok. yang penting kitaorang belajar. it will takes time. especially mcm kitaorg yang sgt... berbeza dari segi perangai dan perwatakan. but love between us will make everything happen! :) jiwang kejap. tapi betulla! rasenya kalu kita sayang orang tu - mcm mane susah pun kite akan laluinya dengan sabar. kitaorang lalui mcm2 untuk smpai ke waktu sekarang.. takkan bende kecik2 nak amek kisah kan? hihi.. :)
saya selalu tanya orang sekeliling sy kalu sy rase tindakan sy buat tu betul (regarding marriage).. sbb sy masih belajar. tgh belajar biasakan diri dengan dia.. dan tgh biasakan diri memegang status isteri. bile kakak sy tegur2 saya - sy taula..peranan isteri tu lagi susah. silap sket semarak api neraka. hihihi... 
okla. mcm lapar... nak carik makanan. org ckp sy pas kawen lagi kurus dr sebelum kawen. hihi.. tp ku rasa sama saja. gebam saja diriku ini. :P


*saya tak sempurna. tapi sy cuba sehabis baik (ayat pengakap!) untuk menyempurnakan hidup cik mila saya! :) * 

4 comments:

Aya said...

same here.. lps kawen org kate makin kurus.. huhu

suhana azlin said...

relax la beb, mmg cm tu mula2 kawen..bila ingat2 balik rasa awkward mula2 nk masak and hidang lauk utk hubby cm kelakar pulak hehe...kecut perut pun ada jugak sbb my MIL sgt perfect bab2 manjaga makan minum anak2 dia =)

lama2 nnt biasa la tu...mila tolong sidai baju? aduhhh...kalau aku dah sujud syukur dan um! =P tapi dpt geng baru dgn family in laws sgt seronok kan? =)

wafa azman said...

wish u all the best for ur new life!!
;D

ummphs.. said...

aya : tp sy cube utk tak caya sbb rs badan masih gemuk. :p
lin : hav to admit,b4 kawen yang pls menakutkan adelah nak mingle ngan in laws. Tp ble dpt in laws yg sporting..adik2 yang buat geng rs bersyukur sgt.nway, idung mila kembang kuncup kau nak wat sujud syukur kalu dpt bantuan sidai baju,haha
wafa azman : thanks wafa! :)