Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, January 2, 2011

marry.type.

ini cume topik biasa.
dan sy rase mcm nak share something. 
sejak sy kecik dulu - i have a looots of male friends. mungkin sbb jiran2 saya semua lelaki. so.. sy takde choice sgt. :P but then saya cume suka seorang lelaki je smpaila sy masuk uitm. then i got dumped by that guy on my second semester. frust menonggeng? let me tell u about it. 
since then - sy kenal ramai lelaki but yet tak nak ade steady boyfriend. bile sy ada boyfriend pun sy pastikan saya takkan suka dia sangat2 - dan sy juga pastikan yang sy bukan hidup dengan boyfriend saya je. kirenya i want my own freedoom - and try to be independent. actually it works! dan sejak tu jugak saya tak penah imagine diri sy nak berkahwin. serius! sy cuma bayangkan diri saya - keja sebagai investment analyst (yes! dis is my dream job) then sambung master - kerja balik another 5-6 years before jadi lecturer. see? tak de planning pun nak kawen.  mase susun 1o things i want to do before i die - yeps, takde juga plan nak kawen. saya tak boleh imagine diri sendiri jadi isteri atau ibu. sy nak jadi career women - nak pegi travel bile sy suka - ada rumah sendiri - kereta sendiri - amek anak angkat kalau saya nak jadi ibu. serious! masak kat dapur - jaga anak - not really my thing.  sy tak leh imagine untuk berkahwin dengan si dia - sebab sy sangat risau hidup saya akan jadi bertambah boring. saya seorang yang joyful, free, spontaneous - dan saya nak jadi mcm tu smpai bile2. saya rase berkahwin akan merubah sy.
entah bile persepsi tentang kawen tu berubah. sy rase pengalaman mematangkan kite untuk kembali menyusun keutamaan kot. bile sy start msg kwn2 minta address untuk hantar kad kawen - i : "kawan-kawan, boleh bagi adress tak? aku nak send kad kawen (mcm tak caya plak nak ckp mcm ni!) " - br sy tau persepsi saya tentang life dah berlainan. pandangan saya tentang lelaki dh tak sama mcm dulu. mungkin cik mila yang ubah pandangan tu - atau pun saya dh lihat dunia ni dr perspektif yang berbeza.  tapi kalau cakap mcm mane saya imagine life saya lepas ni - saya cakap, just go with the flow. sbb saya betul2 tak nampak lagi bayangan sy sebagai isteri dan ibu. apetah lagi menjadi kak long kepada 6 orang adik cik mila. saya akan bertatih menjalani life tu asalkan ade orang yang disisi untuk memimpin. bukan begitu cik mila? dan saya harap married life tu takkan mengubah saya. saya nak selalu jadi umliyana. anak pak syed dan sharifah fatimah - yang ceria, positif, independent! chaiyok2! :)

4 comments:

cik nurulain said...

great thoughts u share here :)

break ups always make us determined about something. same goes to me. rasa serik dengan kelukaan yang dialami tu buat kita tekad untuk tak alami benda yang sama lagi.

but then, if its meant to be, then its meant to be. right now, clearly u are meant to be a wife. good luck with ur future k? :)

ummphs.. said...

cik nurulain : hihi.. i.allah. thank u! good luck 2 u too! :) nway, mcm mane nak bgtau bridal kat awk eh?

suhana azlin said...

walau apa pun keadaan, dah kahwin, pikul status isteri dan ibu walaupun rasa diri macam tak boleh bawak title tu bila tiba masanya kita akan pandai sendiri nak play our roles and be responsible, tiba2 je nnt 'eh, pandai lak dah kawin ni aku bgn awal ek buat bfast..takut laki lapar...' hehe...

apa pun, kena get ready jugak um...get ready in terms of ada byk tggjwb menanti and berubah ke arah yang lebih positif...married life ni sgt colorful and exciting, ko akan nampak lebih jelas yang suami kita tu lah our other half =)

Anonymous said...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel