Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, June 4, 2010

o.u.t.o.f.t.o.p.i.c.

Ok. Arini things will be different sket.
Aku dah lama tak baca blog pinat. Tapi arini didi ngan yanti bercerita di secret recipe tentang blog pinat membuatkan aku balik je opis terus baca blog pinat.
First – srew you azani! Even mrAR tak bagi pinat mencarut – im pretty sure mila tak kisah i mencarut. So.. you such a asshole azani!!
Ok. Second – saya sangat setuju dengan pinat. Saya pun dah suarakan kepada yanti dan didi. Kenapa perlu wujudkan training alal commando??  For god sake. This people – i mean us peeTeedee – just government officer who assist in making good policy for malaysia. For malaysia development. We not meant to be on MALAYSIA DEFENSE you know. We meant to go miting (tmpat ade ircond atau sekurang-kurangnya kipas), ngadap komputer atau sekurang-kurang typewriter, kitaorg buat keje – buat surat, sign surat, fotostat etc – BUT NEVER MEANT TO HOLD A GUN!! Leave alone M16!
So.. kenapa perlukan training commando? Why? I just dont understand.
Replace OBS for something that more more more cruel? Adakah ini satu cara untuk mendisiplin kan pegawai muda yang dikatakan sebagai tidak berdisiplin, too celupar or.. whatever you put it as TOO...
You know .. DPA was my nightmare. I have to admit that. I was very thin in DPA (that im proud of). But i waas sooo sick in there. Vomit is my bestfriend. and when i was in tentera – i’d be forced to going back and do it next year. Which if i failed again – it will effect my confimation.
But – DeePeeA teach me everything. Made me stronger inside.
If anything aku tak leh buat aku akan ckp – BA lagi berat um.BA lagi berat.
DeePEEA lagi mcm haram um. Lagi mcm haram.
So.. as pinat said – its not entirely DeePeeA fault.
It’s the syllabus. It’s how you define technique to discipline young officer.
Ini bukan zaman 1950-an. Bukan.
Ni zaman yang celik IT. Zaman orang bijak pandai.
Buatla sesuatu yang lebih baik. Yang lebih diplomatic. You hire us to be diplomatic officers. You not hire us because want to make us hold M16. or teach us how to survive in Hutan.(definitely bukan mcm citer LOST). So – untuk buat latihan komando adalah satu silibus yang kau tak boleh masukkan pun at first place. Want to replace OBS to something fun like OBS. Bukan cruel than PULADA. Dah ade polis tentera bomba. Tak cukup kah lagi? Takkan  nak bende mcm ni jadi baru nak bertindak. prevention is better than cure. :)
Anyway..  takziah untuk keluarga mangsa. Takde apa yang masyarakat boleh cakap untuk legakan hati keluarga tu. takde pampas an yang boleh ganti seorang ibu kepada seorang anak. Takde.

Ok. Days to go : 197 days


1 comment:

swit@kon said...

erm. aku bangga ngan kau.
kau bukan tak kuat. tapi deepeeyea buat kau jadi kuat.
aku masih ingat 'kejadian' pulau sembilan. masa tu aku pun kena rashes yang macam haram.
tapi kita survive. course paling susah adalah course paling seronok. kenapa aaa diorang g tukar course tu, mungkin duit kot?? tapi takpe.

al-fatihah untuk arwah