Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, April 13, 2010

d.e.a.r.j.o.h.n.


FYI, saya bukanla seorang yang amat menggilai buku. memadai dengan meminati buku.biasenya buku yang saya suka baca adalah buku self improvement. i mean - buku yang cerita tentang self enrichment dan self improvement. bukanlah membaca buku yang mengajar mcm mane nak improve diri semata. cthnya : buku mitch albom, buku chicken soup, buku what shud i do with my life. selain itu - sy baca buku nicholas spark. buku dia je saya ok nak baca. tak tahu nape. tapi most of the books - sy tahu ending dia. sy suka nak tahu ending dia. kalau nak bagi saya baca buku lain - boleh tapi still sy perlu tahu ending dia. atau jalan ceritanya secara asas.

so.. baru-baru ni saya baca buku dear john nicholas spark. drpd sinopsis dalam movie dan bile sy google saya tahu citer ni ending dia sedih. tapi stiilll.. sy nak baca jugak. bile dah baca smpai tgh. sy terus tutup buku. im not sure whether i want to read it further or not. its because - the book are soooo damn sedey. dan saya tak suka bende sedey. walau pun kedengaran saya budak-budak dan agak ridiculous - saya tak suka membaca kisah kesedihan org atau melihat kesedihan org. sbb tu sy suka tgk movie romantic comedy/comedy/cartoon je. kalau sy tgk citer sedih atau baca buku yang endingnya tidak menggembirakan - saya akan depressed sebentar dan mengambil masa untuk jadi ok. mungkin kerana sy membayangkan hidup di mana semua orang gembira. (sudah tentula bayangan sy tu merepek!)

ok - tentu kwn2 sy yang tahu ni sy boleh baca buku 'a walk to remember' atau 'the notebook' berulang kali biarpun citer tu pun sedih. tapi tricknya adalah - sy tengok movie dulu baru sy baca buku. as you know - movie tak penah resemble buku tersebut sepenuhnya. buku tu jauh lagi sedey. tapi sbb sy dah tgk movie - sy dah mentally prepared. prepare utk rase sedih.

and people ask - kau tak penah rase sedih ke? naturally sedih. sedih upon something hurts. penah. many times. tapi - sy akan tido dan bangun dari tido saya akan ok. dan most of the events - sy lagi byk melarikan diri daripada deal dengan rase sedih tu. :)

so.. buku dear john tu sy masih tidak membacanya lagi. sy risau sy akan jadi sedey membacanya. sy tak decide lagi sy nak teruskan membacanya atau pun tidak.

atau pun sape yang penah baca buku dear john ni - bagitahu sy jalan ceritanya secara ringkas. ending dia mcm mane. so- sy akan prepare diri sy, dan mungkin smbung membacanya semula.

wondering - adekah ini satu penyakit? :P

3 comments:

swit@kon said...

penyakit Um. :D

didi said...

ye
baik pegi check
bawak buku dear john tu sekali
mana tau, doktor tu boleh pescribe ending dia terus

tapi jgn dgn doktor yg google penyakit lama kau tu

haha

ami wafa said...

terbalik pulak. aku akan baca buku dulu baru boleh tgk movie. dah jadi habit. jadi walaupun dvd dah ada dpn mata, mesti abiskan buku dulu supaya boleh tgk movie dgn senang ati.

apa kata kau bagi aku baca buku sampai abis pastu aku bgtau ending pastu kau sambung baca balik.

susah2 sgt, google je la. doktor pun boleh google nak diagnose penyakit kau, setakat buku dear john tu berlambak review/spoiler kat internet. haha!!!