Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, March 25, 2010

p.o.l.i.t.i.k.

spt anda sedia maklum.. skang ni penggal parlimen bersidang. aku penah bertugas sekali je masa parlimen bersidang. itu pun aku ditugaskan buat laporan untuk dewan negara. so.. aku tak penah ade chance masuk dewan rakyat. most of friends said - dewan rakyat best. banyak isu. takde masa nak rase mengantuk. tapi still lucu tengok MP's ni bergaduh mcm budak2.
then semalam aku ngan min tengok buletin utama. start jek dorang citer pasal Parlimen. automatik - aku ngan min terus tukar channel. tengok Oprah's. ade interview ngan cast of NINE. (anyway - daniel tu sangat pemalu. dan cumel.orang tua yang cumel. hahahah)
ok. bukan itu yang aku cube highlight.
apa yang aku cube highlight adalah - MPs ni suppose tu represent people. rakyat. tapi bile dalam dewan rakyat - dorang tak lagi buat mcm tu. apa yang dorang cube ketengahkan keburukan parti lawan. tak kisahla bentuk atau cara ape pun. mungkin sbb dorang fikir kali ni dewan rakyat boleh tengok dalam tv. kalau dorang kutuk parti lawan - hilang kepercayaan. nope. it doesn't work that way.
sepatutnya faham - dia dilantik untuk mewakili rakyat setempat dia. parlimen dia. soalan-soalan parlimen yang cuba dijawab oleh kerajaan sepatutnya ditimbang balik dan fikirkan effect pada rakyat dia. kalau ok - setuju ajela. kalau rase ade persoalan lagi - tanye jekla. tak perlu smpai peribadi orang dibukakan dalam parlimen. Parliament actually for rakyat. bukan untuk mengembangkan agenda politik masing-masing. dalam dewan rakyat - dah tak nampak mcm represent rakyat. tapi nampak mcm represent diri sendiri atau parti sendiri. bende tu dah tak nampak menarik. dan rase memualkan. :(
mungkin pelik aku mengutarakan bende serius. tapi faktanya - aku dah menyampah citer psl dewan rakyat. menyampah citer psl politik. sbb pade aku above all nonsense been made - malaysia development is priority. mcm mane nak majukan ekonomi. macam mane nak kuar dari kemelut ekonomi globak ni. mcm mane nak jadi lebih berdaya saing sbb skang the world is flat. unfortunately - most of people forget about that.

1 comment:

didi said...

yup
org tgk live pun bukan nak tgk sama ada perjuangan rakyat diketengahkan atau isu2 yg berjaya diselesaikan
lebih kpd nak tgk karenah diorang, perangai diorang, sape yg keluar dewan, sape yg mengamuk, sape yg gelakkan sape,sape ejek sape

gelanggang nak kenakan diri masing2

sarkas

objektif dewan rakyat tu dah lari