Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 23, 2010

m.a.s.k.

pics by aquarius for ever young

dulu aku selalu berfikir - mcm mane diri aku bile besar?
aku yang - selalu memain. tak tahu mcm mane nak serius. tak suka ckp dpn orang ramai. tak mature. mcm bebudak. suka bercakap. suka gelak. suka senyum dan garu kepala bile rase gelabah.
then bile abis belajar - mula kerja - mula tahu ape tu tanggungjawab - bende tu berubah sket demi sket. tak penah ckp diri dah bagus. tapi ckp - i' m getting better!.
bile dalam meeting - intonasi dah berubah. senyum dah jadi senyuman diplomatik. tak kisah bersuara untuk menyuarakan pendapat. bile gelabah - senyum masih ade lagi tapi garu kepala dah tak. cume ayat standard ' sy akan semak'. huhuuhu..
bile dengan kwn2 - hahahahha.. yang ini masih sama.
cuma kadang2 tak suka dengan penilaian orang ramai. my friends. colleagues. yang meletakkan aku masih lagi orang sama tak kira dalam situasi ape pun. kenapa? um yang dikenali tak boleh jadi orang berbeza ke bile diperlukan? kenapa? sebab korang rase diri korang yang normal adalah seorang yang komited, serius then bile aku dalam waktu normal adalah budak2 - aku tak boleh jadi serius dan komited? kadang2 statement orang yang mcm 'hmm.. ala.. itu si polan si polan la. boleh ke percaya dia jadi mcm tu bile meeting? boleh ke bawak dia pegi dinner kat hotel?'' - buat aku nak ckp / jerit kat org tu :
- diri anda sangat bagus kah hingga nak cop orang mcm tu?
- orang mcm dia tak leh berubah kah?
- orang mcm dia ni tak tahu mcm mane nak behave pada tempat yang sepatutnya kah?
kalau kau rase kau kenal orang tu - melayakkan kau nak buat komen mcm tu - obviously you're wrong!

people can change. people do change.
people can have few masks in their life.
people know what mask they should wear in particular occasion.
the masks that they're wearing never tells who he/she really are.
some people just have few personalities. that's it.
if you can't learn that - it's too bad for you.

quote from flickr (by Sion Fullana) :
We don't need to be heroes or villains to have masks on...
In fact, in life, with the different people we encounter, in our experiences in the online world (SPECIALLY there/here!), we have different aspects of ourselves, of our good and bad nature, that we bring out for whatever suits better the current need.
Some have masks, others have just complex multi-layered personalities. Some lie about what /who they are, while others decide to peel every layer off and show themselved raw and naked...
In the next 52 weeks, I hope I get to show, once every 7 days, one of my layers...
For I start with a mask today, and will not have any when it's all over...

No comments: