Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, March 15, 2010

list.

tajuknye ringkas dan persoalan yang aku nak cube timbulkan pun senang iaitu :
"kalau korang takde degree - korang nak buat keje ape?"
persoalan ini timbul apabila keje di ofis banyak dan menyesakkan otak. persoalan ni timbul bile rase nak keje yang ari2 kau datang keje, tak payah perah otak dan cukup masa balik rumah. every 25th dapat gaji.
so aku senaraikan beberapa kerja yang aku terfikir aku nak buat if aku takde degree dan maybe dengan bakat lain yang ada aku nak kerja as :
1. receptionist kat hotel. yang selalu berdiri kat kaunter untuk layan orang yang nak check in dan check out. rasenya mcm kerja nye ringkas dan every job ade SOP. just follow SOP. tak payah perah otak sangat.
2. cashier. ha.. keje ni aku rase seronok. mungkin sbb mata aku bling2 ngan duit. hahaha... dan kerja tu buat kau berinteraksi dengan public. aku suka! ni pun sama - kerja yang sama jek kau just pastikan kau scan apa customer beli dan bagi baki yang betul. :)
3. cikgu tadika. heheh.. ni pun saya suka. mungkin ia ada melibatkan aktiviti memerah otak tetapi memerah otak untuk buat sesuatu yang kreatif - saya suka!
4. jadi penari. ha.. ni jek talent seni yang aku ade. actually ade lagi - sbg cth gamelan. tapi menari sesuatu yang buat aku sangat enjoy dan ceria. masuk kat yayasan warisan johor. belajar jadi penari and if ade event dapatla join. maybe boleh join so you think you can dance? :P
5. jaga kaunter tiket kat gsc. hahaha... mcm menarik kan? harap2 dapat tgk wayang free!!
6. pekerja di jabatan kebajikan masyarakat atau rumah orang tua. rase diri best bile dapat bantu orang. gaji tak perlula besar tapi cukupla buat aku happy! :)
7. jadi model. hmm... ni tak berapa prefer la. mungkin sbb body i tak cantik dan rupa i tak lawa mana atau aku tak nak dorang pakaikan aku baju yng bukan2 sbg cth pakai tudung yang memerlukan letak anggur diatas kepalanya. :P (heheh.. ingat tak didi?)
8. masuk akademi fantasia! hahahahahahahahahahahhaha... simpang malaikat 44! NEVER!!!

itu jek yang aku terfikir skang. yang peliknye jadi surirumah memang bukan impian aku sekalipun aku tak keje as gomen servant ni. :) pape pun, at the end of the day - kau sedar semua kerja adalah sama. mungkin pressure yang kau hadapi adalah berlainan tetapi still akan bagi kau stress dalam bentuk yang lain pula. yang perlu ade cuma rase bersyukur at least kau ade degree, ade gaji, boleh bagi parents duit dan boleh beli kereta. :P

3 comments:

thesweetlittlecat said...

model cam best.. tp aku tak secantik kau! huhuhu

p/s:bila dah bosan dgn keje sedia ade berangan nak buka butik , bakery shop pelbagai!

didi said...

bodoh um! anggur atas kepala sukar utk dilupakan!

aku pun suka jadi cashier sbb aku suka main machine tu dulu
pastu bila takde short duit walau 1sen pun
bangga beb

swit@kon said...

hahahaha. aku nak buat kek..bukak kedai. atau jadi florist.

:D

oh penari itu best. dulu aku plan if blajar tak pandai nak jadi orang teater.