Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, July 20, 2009

h.o.s.p.i.t.a.l.

ok.. arini aku nak mengkomplen sket. hati aku membuak2 nak menceritakan kisah aku di hospital.
arini aku ade appointment dengan doc kat one of government specialist hospital. tak payahla aku mention exact name. (kenela jaga air muka hospital tu jugak)
anyway... masa pendaftaran tu agak cepatla. tak smpai 20 minit aku duduk dah entertain. fine. ok.
then.. aku kene pegi ke klinik pakar yang dah ditetapkan untuk aku last 2 weeks. mcm biasala. biarpun hospital pakar tapi still ramai. tak kisahla.
aku pegi breakfast dulu.. nyesal juga tak bawak buku the notebook aku.kalau tak bley layan noah ngan allie ni.
dari kul 10 smpai jam 11 lebih aku tunggu, barula smpai turn aku.
aku lambat sket masuk bilik doc sbb aku ke toilet. nasib baik dia tunggu gak patient dia ni.
bile aku masuk, tengok ade 2 nurse dan sorang doc dalam bilik tu. aku dah start wondering - apesal ramai plak excited nak entertain aku. tapi memikirkan kununnya nak jadi efisyen aku pun rase okla kot.
then mcm biasa - doc tu tanya sakit ape..
aku pun explain la - setiap explaination aku dia taip je kat komputer dia.
dia ckp sepatutnya aku pegi kat klinik pakar lain tapi dia sian aku dah tunggu lama, dia pun layan jela.
yang dua orang nurse tu satu depan aku, satu belakang aku duk borak2.
datang nurse satu lagi.. (kire dah ade 3 nurse) pun borak2... doc pun join jugak.
tapi dia masih menaip lagi. apa aku ckp dia taip.
then dia suh aku baring kat katil jap.. tekan2 perut aku dalam 20 saat, dia ckp ok.
then dia duduk kat seat dia ngadap komputer.
aku tengok dia bukak internet. dia bukak google.
dia google pasal penyakit aku. wikipedia!
"jap eh.. saya nak tengok ubat apa yang sesuai untuk awak"
then dalam dia tengok wikipedia.. apa yang aku boleh makan, then dia bacakan la untuk aku.
last2 dia bagi aku ubat gastrik dengan satu lagi ubat untuk sakit perut.
after that aku pun pegi farmasi.
lama gakla nak tunggu turn. plak tu kaunter farmasi kat situ sangat kecik. mcm kaunter pertanyaan kat ofis aku jek. nampak sangat sempit.
bile jumpa pharmacist tu dia explain psl ubat.
dia tanya kerap ke aku makan ubat sakit perut tu. aku ckp setiap kali sakit 2 biji.
dia tanya doc tak cakap pape? aku cakapla dia tak ckp pape pun.
dia cuma bagi ubat ni. pharmacist tu pun diam jek.
after check ubat semua aku pun blah.

ok. dis one - part nak komplen.
  • apa aku cakap semua dia taip kat komputer. - didnt show any concern! kalau setakat nak jadi typist baik tak payah jadi doc. atau lagi mudah - meh aku taip. aku taip lagi laju. i waited more than hour bukan just nak pastikan kau key in apa sakit aku.
  • nurse yang belambak beborak - biarpun ni klinik pakar at least respect patient. certain patient suka privasi. i mean - bile ramai sangat dalam bilik doc dia pun jadi tak selesa nak citer sakit dia. bubuh satu nurse pun ok jek. kat jb tu hospital sultanah aminah, satu doc satu nurse - ok jek. lembab sama jek mcm korang yang ade 2-3 nurse nih!
  • kau check perut aku - tak smpai 20 saat!! apa yang kau dapat dalam 20 saat! masa dia tekan perut aku tu aku bagitahu ade part yang sakit dia tekan. but again.. dia buat bodo.
  • ok.. kau google sakit aku dalam internet!!!! biar betul korang ni doc pakar! aku rase doc kat klinik swasta lagi meyakinkan. atau yanti lagi terer google dari korang! kalau setakat kau nak google... aku pun bley buat kat ofis. tak payah aku tunggu lama2.
  • then kau bagi ubat based dengan tekaan yang aku ni ada gastrik dan cirit birit. so.. bagi aku ubat gastrik dan ubat yang sama aku selalu beli kat farmasi dan apa yang doc lain penah prescribe kat aku. bukan ape... when klinik swasta refer aku kepada doc pakar, mean there sumthing that doc pakar can look thoroughly compared to them. but then when you do your job worst than them.. korang janganla jadi doc pakar! ubat2 tu ok kan aku buat masa tu je. bukan permanent treatment.
  • yang ni takde kene mengena dengan doc tapi pada pereka dalaman hospital atau architect yang reka hospital tu - kaunter kecik nak mampuih! if you expect hospital shud be less patient sebab tu kaunter kecik - im guess you're wrong! saiz dia mcm kaunter pertanyaan kat ofis aku tapi kau divide kepada 5 work place. sangat sempit. kaunter 1 tu dia letak sama sekali dengan kaunter pendaftaran farmasi. so.. leh imagine tak mcm mane kecik dan sempitnya kaunter tu.

pada aku kalau mentaliti doc dan nurse mcm yang aku komplen kat atas - tak kirela bapa banyak pun gomen spent utk tingkatkan kecekapan hospital - it means nothing.

mungkin aku yang naif tetapi pada aku doc adalah orang yang selfless. yang very concern kat patient dan menghargai setiap patient. berkhidmat untuk patient. tapi apa yang aku lihat tadi mcm - each patient is just an assigment. nothing more. kalau mcm tu sia2 jek belajar 7-8 tahun. entah.. maybe aku yang terlalu naif memandang doctor2. tapi setiap doctor - masa sebelum jadi doc akan cakap " saya nak jadi doktor sbb saya nak bantu orang ramai / saya nak selamatkan nyawa / touch people heart" tapi realitinya tak semua doktor buat mcm tu. pada aku keje doktor tu keje paling best. despite darah dengan semua pembedahan - keje doktor adalah keje yang sangat mempunyai human connection. keje yang kau bley rase puas dan rase gembira once kau tengok patient kau gembira, sihat. hmm.. bile pikir balik mungkin aku yang naif kot. atau aku blum jumpe lagi doc yang aku gambarkan tu.

anyway.. tamat sudah kisah komplen. sesiapa yang terasa - anggap jek ni satu kritikan untuk pembaikan di masa hadapan. sekian terima kasih.

Friday, July 10, 2009

F.r.o.m.T.h.i.s.M.o.m.e.n.t.O.n.

9 july - melepak di kelab tasik putrajaya bersama yanti, min, max, mila dan yoyol.
tujuan utama : untuk memastikan perjalanan majlis kahwin ayol ( lyla - 31st july, ayol - 8th august).
memula pun benda2 melawak jek yang kitaorg borakkan.
paling tak leh terima boleh bincang psl planning ayol untuk dapat anak.
statement min yang plg tak tahan - " kau um , aku tahula tak suka beranak. sbb tu tak nak dapat anak awal!" hmm.. first of all - ade ke orang suka beranak? orang suka ada anak. beranak?.. have to.
second of all - aku bukan tak suka anak sbb tu xnak dapat anak awal. cuba pada pandangan aku - early marriage is tough. nak adjust duduk berdua dah satu hal. then nak fikir pasal anak dah satu hal. so.. at least 1 year kene adjust + honeymoon year, then after that baru boleh fikirkan tentang anak.
anyway.. aku dah out of topic.
ok- majlis ayol.
aturcara majlis tentatifnya dah ade. org yang plg busy buat masa ni adalah - yanti, max dan ayol. semuanya sbb gimik majlis, band, lagu, dessert dan a few inquiry for orang dewan. kemudian min - untuk sitting arragement dan jemputan. Nana- (biarpun dia takde malam tu) dia kene memastikan perjalanan majlis. opps.. yanti nak corsage dipakaikan pd semua GENGS (girls only) dan hot pink hankerchief (guys only) pada malam 8 august tu.
mcm2 lagu kami dengar malam tu untuk decide apa lagu sesuai masa ayol dan lyla berarak masuk dalam dewan.
dan ade satu lagu yang aku dan yanti sangat suka. suka dan berharap dapat mainkan lagu ni untuk wedding masing2. since kami berdua tak tahu lagi kawen bile, so kami rela la nak sacrifice lagu feveret ni untuk majlis ayol.
dan aku attach lagu ni untuk korang tengok bait2 lirik dia. kalau nyanyi atau hayati lagu ni rasa mcm sayu. bukan sayu yang sedih tapi sayu yang - hmm.. xtau mcm mane nak describe perasaan tu.
anyway.. there's alot to do for weds ayol. just to remind everyone -GENGS that on 19 July shud be makan2 dan sesi perbincangan di rumah ayol. everyone kene ada. except linla. tapi everyone kene ada. lagi ramai lagi bagus. banyak idea dan banyak confirmation boleh buat. okai?

(I do swear that I'll always be there.
I'd give anything and everything and I will always care.
Through weakness and strength, happiness and sorrow,f
or better for worse, I will love you withevery beat of my heart.)
From this moment life has begun
From this moment you are the one
Right beside you is where I belong
From this moment on
From this moment I have been blessed
I live only for your happiness
And for your love I'd give my last breath
From this moment on
I give my hand to you with all my heart
Can't wait to live my life with you, can't wait to start
You and I will never be apart
My dreams came true because of you
From this moment as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment on
You're the reason I believe in love
And you're the answer to my prayers from up above
All we need is just the two of us
My dreams came true because of you
From this moment as long as I live
I will love you,
I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment
I will love you as long as I live
From this moment on

Friday, July 3, 2009

i.t.s.j.u.l.y.

be honest with you - aku tak sedar pun skang dah july. terasa mcm cepat je masa berlalu. dalam tempoh 6 bulan ni aku masih sibuk dengan kerja sampaikan aku tak boleh nak recall apa yang terjadi dalam 6 bulan ini. macam 3/4 dari tempoh 6 bulan itu diisi dengan kerja dan caci maki aku pasal kerja aku. hehehe..
a lot of my friends married during that term anyway.
quite a few that single again. heheh
yet im still same-same. cuma caci maki dah agak berkurangan.
environment keje masih sama. aku suka je kerja aku cuma aku rasa if i have immediate boss its so much better!!
aku dah renew road tax. hmm.. kete aku pun dah setahun dah.
kebanyakan azam tahun baru aku tak tercapai - effect dek kerja yang berlambak. dan weekends yang hanya aku tahu - masuk ofis. (damn it!)
bottom is - there nothing i cant say about the last 6 months. because its been full with JOBS!

anyway.. masa aku kat jb aku sempat jumpa kawan baik, nana yang baru je kawen early Jun. dia masih sama. cuma kurus sket. obviously.. she's happy and im sooooo jealous. :P
dia suka buat apa yang dia kene buat skang - pagi pergi keje - balik rumah masak. weekend - kemas rumah, basuh baju, masak, tengok tv. husband dia keje weekend so.. dia tak de chance sangat nak kuar dating dengan husband dia. dan aku agak suprise sebab dia suka buat semua itu. ya.. ya.. u know i dont like be housewife. i just wondering why people cant maintain what they do before married? hmm.. i know i just being silly. mane ade orang boleh maintain. that s why they called responsiblity! yang penting aku happy tengok dia happy. finally she's happy!

im looking forward for next 6 months. mane tahu.. ade perubahan dalam personal life or at least dalam kerja.
(i just made mistake in my work - (dengan tidak sengaja) and i think my KP will kill me. opps..my boss will kill me first!)

daaa.. im off to kedah. again. :(