Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, May 29, 2009

s.p.e.a.k.u.p.

arini aku ade meeting bahagian.
aku paaaaling boring pegi meeting. kalau berkait dengan kerja aku.. maybe aku akan bertahanla juga. tapi kalau meeting psl bende lain.. aku rase mcm nak cabut je. but then aku akan jadikan meeting tu as platform untuk aku belajar pasal ikan. okla. aku jaga kewangan. memang tak tahula istilah2 perikanan ni. so.. pegawai2 dan pengarah2 bahagian lain tu akan ku jadikan sumber rujukan.
anyway.. td meeting aku expect worst from there. i mean worst screaming i would ever heard from my boss. fortunately - he's cool today. dia marah dengan cara yang sangat berlapik. sebelum meeting tu aku siap dah berniat dalam hati yang aku tak kan melawan dis time around. dan aku berjaya! hahah..
anyway tu bukan tajuk utama aku.
aku rasa aku ade satu habitla. bile bab kerja kan aku tak boleh cuba diam dari berbidas dengan orang lain expecially bos aku bile aku rase ape yang dia ketengahkan tu salah. sometimes he can be mad on something yang obviously bukan salah sesape. dia tak nak selidiki sesuatu.. bile dapat aduan jek terus mengamuk. seriously penat tau. tapi.. bile fakta atau argument yang bos aku cube hentam aku dan aku tak pasti tentangnya heheh.. tahu plak aku diam.
dan bile aku tengok orang lain (not refer to anyone) boleh je yes bos. baik bos. ade plak sebenarnya tak suke pun bos dia tapi bile depan bos, pijak semut pun tak mati. cakap pun mcm tengah nyanyi lagu dongdang sayang.
aku jadi pelik. kadang2 aku tertanya perlu aku jadi mcm tu? seriously bile waktu normal (i mean without discussed any issue) aku mmg mcm nila. sopan sket jek dr cakap dengan kawan.heheh.. i'm not proud saying this kind of things but this is me.
aku jenis kalau dah tahu salah dan beri impak pada kerja aku.. i refuse to say yes boss. sbb tu kadang2 orang negeri cakap aku garang biarpun kalau dorang duk kat ofis ni dengan aku.. jarang jek dengar aku mengamuk. bile aku bad mood dengan kerja aku prefer tak cakap tapi muka aku serius gilela. anak buah aku semua takut la nak wat lawak bodo ngan aku masa tu. anyway.. back to main topic.. kenapa aku tak leh jek nak yes boss. bile ade je keraguan aku mesti speak up. aku sedar sometimes ade bagusnya jadi mcm tu. tapi sometimes orang yang tak kenal aku akan cakap 'berani plak dia lawan ckp bos dia'. tak pun akan ckp ' dia ni selamba jek ckp ngan bos mcm tu'.
mcm meeting pagi tadi im quite impressed with myself when i let my bos hentam and i just remain silent.
biarpun dalam buku aku berbaris-baris aku tulis semua benda yang aku harap aku dapat ckp saat tu. heheheh..

Sunday, May 24, 2009

is it true?

"..luving sum1 who can't luv u back is like bein' 50-50 comatosed in a hospital..comfortably lyin' but unconsciously bleedin'..soundly sleepin' but silently hurtin'..continously breathin'..yet slowly DYIN'..!!"

* taken from bulletin board friendster

my friend ask me :
" if i have some trust issue with my boyfriend - is it bad? he's nice but somehow i can't trust him completely. shud i re-consider him as my future husband?"

Wednesday, May 20, 2009

b.o.o.k.s.d.a.y.

ok. last week i spent only rm32 for 4 books. hmm.. ni yg best bile jualan gudang buku. big bad wolf.
my interest mainly pada buku - self help, buku mitch albom dan nicholas spark.
buku self help banyak tapi rasenya takde yang dpt membantu aku sangat. :P
buku mitch albom dan nicholas spark - hmm.. takde!
so.. aku try tuko selera.
aku jumpe 4 buku - tak tahula best ke tak. tapi aku try jek.
aku try jadi mcm yanti dengan min. baca buku yang berat2, thriller sket, romance mcm twilight pastu mcm dramatic sket tapi aku tak boleh la. otak aku tak leh generate bende2 berat ni. automatic aku bosan. :P
ni buku2 yang aku beli :


any way you want me - lucy diamond

i wish someone were waiting for me somewhere - anna gavalda

because of you - melissa hill


man of my dreams - curtis sittenfeld
Then aku ingat nak beli novel - night in the rodanthe by nicholas spark. aku tgk dvd tapi aku bet in novel its soo much better. ending dia sedih eventhough dia try nak buat jadi inspiring. mesti ade orang mati atau sakit at the end of the story. hmm.. sadis. :( sorry. tapi aku biase nak baca buku yang menceriakan je. hopefully 4 buku aku beli kat atas ni tak mengecewakan. sebab aku betul2 try nak kuar dr kepompong buku yang biase aku baca.
p/s : aku dah tgk citer i love you, man! menarik sangat. sila la pegi tengok. dan aku suka citer he's just not that into you biarpun yanti bagi 3 bintang jek. :)

Thursday, May 14, 2009

u.m.i.s.a.y.e.


baru berkesempatan nak menulis sesuatu tentang umi saya.

umi saya biase jek. dia berisi sket, rendah sket.
umi saya menjadi surirumah sejak saya kecik. dia pernah bekerja tapi xtahula sejak bile dia behenti keje.
umi saya sangat simple. dia tak tahu melawa sangat. dia tak reti demand pape yang cantik utk diri dia.
sebab perangai dia yang tak demand, umi cuma ade sket je barang kemas. itu pun arwah atuk punya, abah penah bagi 1 dan najmi bagi umi masa arijadi dia.
umi saya decent. konvensional dan tradisional. dia takdela mcm mak2 moden.
dia bergaya mcm biasa. sikap pun mcm biasa.
dia still tak suka aku pegi konsert atau aku bersikap brutal tapi dia akan layankan juga anak dia.
dia layan je kerenah anak dia sampai kami besar.
even skang, kalau dia tak setuju apa kami buat
dia akan tegur dan cuba faham.
paaaling best pasal umi bab makan. kalau dia tahu anak dia nak balik dia akan berusaha sediakan makanan yang anak dia suka. kalau sampai semua balik, dia akan sediakan semua jenis makanan ikut kesukaan anak2 dia yang balik dari KL supaya semua orang merasa air tangan dia. supaya dia be fair. paaaling best, umi akan tunggu anak2 dia sampai umah. mcm abang aku dgn akak aku suka balik tgh malam dr kl so.. pagi2 br smpai jb.
so umi akan ready tido kat hall supaya dia dengar anak dia dah smpai. dia panaskan lauk siap2 malam tu, masak nasi lebih malam tu sbb dia takut kami lapar bile sampai. dia akan siap2 hidang. soo.. kalau smpai kul 3 atau 4 pagi pun makanan dah ade atas meja. nak tak nak kene makan sbb umi bersusah payah siapkan. kalau aku balik sorang je dia akan suruh abah aku atau wafi belikan aku nasi ambang sbb dia tahu aku sangat sukakan nasi ambang. dan kalau aku nak balik kl semula dia akan tapaukan makanan yang aku suka. dan dia akan tapaukan untuk kakak aku sekali.
masa aku kat asrama, tiap2 minggu dia datang bwk makanan untuk aku. kalau abah takde kat jb mase tu dia akan mintak tolong jiran atau amek teksi untuk datang gak asrama bawakkan makanan. mase umi ngan abah pegi haji, mase tula rase rindu sangat. boleh cakap tiap2 minggu nangis rindukan dorang.
umi paaaaling suka barang perhiasan rumah atau peralatan dapur. periuk cantikla.. kuali yang berkualiti la.. perabot barula. dia tak kisah pun psl diri dia. yang penting dia tengok umah dan dapur ada kelengkapan yang dia suka.
kalau belikan umi kain untuk dia buat baju.. janganla bagi dia pilih. nanti dia pilih sesimple yang boleh atau nampak dia makin tua. so.. dia sangat suka kalau aku belikan dia kain. sbb aku suka carikan dia kain yang dia nampak muda. hehehhe...
selama 26 tahun umi jaga aku tak penah aku rase kekurangan kasih sayang. dia tunjuk rasa sayang dia dengan cara yang lain. even dia tak suka apa aku buat dia sebolehnya akan back up aku depan abah.
setiap kali salam tangan umi.. hmm.. terasa dia makin tua. dan hati mesti sayu jek.rase takut mesti ada. takut mampu ke jaga umi mcm umi jaga aku. sempat tak balas semua jasa umi aku. so aku sebolehnya akan ingatkan umi makan ubat. sbb dia ada darah tinggi. dia selalu tak sihat. dulu dia penah masuk hospital 4 hari. nasib baik aku tak keje lagi mase tu, so aku yang jaga dia kat hospital. sebenarnya aku nak keje kat jb sbb aku nak tengok umi ngan abah depan mata aku. tapi tula.. bukan sng nak mintak tukar. so, aku pastikan at least sekali sebulan aku balik jb. tengok umi kita selagi dia ada depan mata.
untuk orang lain.. aku faham semua orang sayang mak dia. tapi tak semua rajin tunjukkan kasih sayang tu. bagi duit je is meaningless. tak nak bile kehilangan baru kita terkapai.

anyway.. to all moms, happy mother'sa day!

Saturday, May 9, 2009

k.e.l.i.r.u.

dah 2 minggu personal life mcm kucar kacir sket. (anda boleh tgk entri sblm ini).
dan ianya masih ditakuk lama. dan tak tahu nak buat ape. rasenya dah abis solutions.
dalam kedegilan aku - aku masih tak boleh membuat keputusan tanpa menghiraukan orang lain. dalam kedegilan aku, hati aku masih percaya - my life is nothing without his blessing. kerana aku dididik percaya begitu. mcm mase aku belajar kat uitm - org semua tak percaya kenapa aku yang sengal dan blur ni boleh dpt anugerah dekan tiap2 tahun, first class and bla2.. bukan sbb aku rajin sangat. bukan sbb aku pandai sangat. tapi sbb doa parents aku buat aku berjaya. so.. same things goes with my choices in life. without their blessing - im nothing.
so.. hati aku keliru. dah cuba bincang dengan baik. turn out jadi haru biru. biarpun dia marah tapi dia mcm aku. marah hanya sekali je. lepas tu ok dah. tak sampai 3 jam kami dah ok balik. mcm takde isu antara kami. then kami jadi biase. borak2 bende ngarut, lunch sama2.. breakfast sama2.. ajak pegi bercuti and so on..
tapi tahu.. sekiranya hal tu diungkit lagi, dan dia masih berkeras kami akan bertekak lagi.
sampai satu tahap hati aku berbelah bagi. antara survive dan weakness. either fight or give up. antara kuat dan menjadi letih.
tapi.. dalam kekeliruan ini.. hati terdetik tertanya - berbaloi kah?

p/s : special thanks to babat. always try to understand and give new perspective.. :)

* pics by fotosearch

Saturday, May 2, 2009

w.a.i.t.a.n.d.w.a.i.t.a.g.a.i.n.

sometimes when we out of plan or we were out of idea - we tend to wait and see.
most people have done it before.
afraid to make any drastic or any big decision - we tend to lay back and said 'wait and see'.
it seems like we don't have any back up plan or any concrete movement to do next.
marriage is not small or tiny little things.
marriage is big. its big enuf to reminds us that we have to be prepared. well prepared.
but what if the obstacle that came is too big for us to ignore?
we had prepared everything but its still come and we dont know what to do.
because we seems out of solutions.
and we back to basic things - we wait and see.
after a year - we tried again. and the obstacle still coming in our way.
by right - we already have back up plan. but suprisingly - we dont. we dont want to give up but we dont have back up. (anyway - who the idiot do that??)
at certain time - we think of giving things up. we not married. we dont have any commitment that we shud commited.- so, there is shud be no problem for us to give up.
but - we can't.we can't give up. we want to stay together. but yet we still got no plans. Again.
so AGAIN - we wait and wait and wait again. hoping for the best.
any idea that might help? pls.. give a real idea. (we tired expect all jokes ideas!)


w.r.o.n.g.a.d.v.i.c.e.

did u ever consier that you might give other people wrong advice?
one friend ask you for your opinion, instead an opinion you actually gave her an advice?
there is one straight line that differentiate opinion and advice.
and you will say.. you can advise but the call is hers. but did you ever thought that every advice gives certain influence in decision making. is like you put a small portion a cherry on the cake - you might make it look good and presentable but the taste - could be different to different people.
after a hundred times thoughts i'm doing - i think i'd gave my friend an advice instead of different perspective she want to hear. and her decision actually - guided from my advice. what am i doing??
what if her decision isn't a good or is bad decision?
what if my advice actually turn her life upside down?
what if things ain't getting any better?
my life not full of good things you know. i'm myself not really good in handling relationship. and of course i'm still in learning process. why shud i gave other people an advice? an advice that made her life change. and if things don't worked out as what me and her expect.. what shud i do?? felt guilty the rest of my life?
why can't i just gave an opinion.. just opinion. nothing more. so at the end of the day i can say - the call is hers. i just gave my opinion. :(