Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 19, 2008

p.u.l.a.d.a.A.N.D.m.i.l.a.

22hb aku akan mulekan perjalanan ke pulada, ulu tiram johor. gembire?? hmm.. langsung tak sbb aku tak tahu apa yang aku ptt pikirkan. aku tahu mcm mane susahnye kat sana. mcm aku ckp before this.. aku cume takut melalui semua tu dengan takde kawan. :( seminggu beb - genap 7 hari kat sana. sgt harap2 dan doa aku leh survive. sbb xlarat nak memikirkan kemungkinan untuk aku repeat balik tentera tu... peh! tak sanggup.
weekend ni kene pegi pulada.. mila plak takde. dia ade bengkel kat pangkor. bley plak.. selama beberapa bulan dia duk terperap kat opis.. but then bile aku nak pegi pulada (pusat latihan tempur tentera darat tuh!) dia kene pegi bengkel. :( saje jek. sedey tu memangla.. sbb one of the main reason aku setuju nak pegi pulada kali ni sbb mila nak kitaorg graduate sesama. :) sama dgn bebudak ni sekali. so.. aku tabahkan hati nak pegi pulada kali ni. aku plan nak pegi next batch sbb kawan2 aku kat miti ade join mase next batch. so.. aku tak rase kekurangan sgt.. :( tapi.. aku decide pegi this batch gak. definitely.. bile bukan mila yang last face i see before pegi tentera, kompemla feeling dia laaaaaain kan? (tetibe teringat mase module kampung - bile mila kene pegi sehari awal dr aku..). tak kisahla ape pun korg maybe pk. manja ke mengada ngan mila ke.. but i just type what i'm feel here.. ;)
anyway.. wish me luck guys! wish me don't come back early.. wish me survived there!

Tuesday, June 17, 2008

A.P.C.a.n.d.E.C.T.

berakhir sudah APC jabatan aku. hehehe.. watak aku dlm APC ni mudah jek.. handle bhgn sijil dan cenderahati. nothing important. tak payah jadi MC. (tu paaaaling penting!). anyway.. aku sediakan teks ucapan utk pengarah aku ngan TKP aku as wakil KP aku yang kene pegi brussels. aku buat teks tu pendek sangat sbb APC tu lewat dh jadualnya. 11.00 baru start. so kalau bebel pepanjang.. mahu kul 3 baru abis. but then, pagi2 bos aku bising psl.. teks dia. takde kate2 aluan. anyway.. sepanjang pengalaman aku siapkan teks utk menteri aku dulu, kate2 aluan tu dia yang pk sendiri. aku just siapkan talking points je. mane la aku tahu bos aku ni kalah kan ex menteri aku. :P
enough said.
arini aku sempat bace blog switakon ngan didi doodlings. blog aaati ni aku tak berapa paham. blog didi aku terlebih paham. :) aku tahu dia nye probs tapi aku tak tahu mcm tu skali dia tak leh baik ngan ayah dia. she has her own reason. she's not to blame anyway. tapi.. dlm aku bace blog dids.. aku jadi sangat kagum dengan mak dia. if aku di tmpat dids, aku akan bangga ada mak mcm tu. tapi.. aku pecaya dia survive dan berjaya utk hidup sendiri salah satu sebab utama mesti support anak2kan? aku penah bace.. even penah dgr penceramah ckp.. kekuatan seorang ibu adalah anak-anaknya. mak didi adelah contoh terbaik untuk statement tu.
tetibe teringat yang aku kene pegi pulada dis weekend. takutnye!!
aku bukan takut ape. takut sakit tu.. aku memang sakit. takde bende nak takut..
aku cume takut melalui seme bende tu takde kawan.. huhuhuhu..

Friday, June 13, 2008

k.i.s.s.a.s.s.

arini aku rase sangat2 marah.
rase di-betrayed! aku geram sgt.. geram smpai tak terkata.
memula.. psl big bos aku refuse to sign memo yg aku buat untuk KP aku endorse borang penilaian yang digunekan untuk penilaian prestasi penyelidikan yg dilakukan oleh pegawai Q,. so, aku jumpela dia. tanye nape dia tak nak sign. dia ckp, bende ni kene bawak ke mesyuarat panel penilaian tu. then aku argue, takkan aku nak bwk bende alah tu 4 keping cth borang penilaian sahaja kepada meeting tu. buang masa, buang duit. bende tu urgent.. selagi KP tak endorse bende alah tu, selagi tu la paper naik pangkat pegawai kene hold.aku ckpla bende tu di-create oleh one of the panel penilaian tu jugak. dia yang tahu kriteria2 yg sepatutnya kita evaluate pd pegawai2 tu. dia ckp dia nak aku plan tarikh utk meeting (aku kene panggil KP ngan TKPP semata2 nak endorse bende tu jek which is jadual dorg sangat2 pack!!). so.. aku rase cara paaaling efficient, aku bwk ke KP, pengerusi panel tu utk tengok borang tu then endorse. if dia rase ade yg tak kene, then br hold meeting. bos aku tak nak dgr (as expected!!).. fine. ok... aku buatla ape yang kau nak kan. tapi yang menyakitkan hati aku sgt2.. bile immediate boss aku langsung tak nak defend aku ms aku argue ngan bos aku. bukan aku nak dia defend aku gegile, tapi bende ni kiteorg dh bincang dulu. dia tahu ape yang aku fikir.. dia tahu ape effect bile lambat.. dia tahu ape yang aku ckp tu betul. but, then what she say?? hah!betul bos! saya setuju!! pastu aku soundla.. amboi cik ....., aritu kan saye dh bincang dengan cik . cik kan dah tahu. then, ayat defense dia.. saye ingat awak ckp pasal format borang jek. mcm haram!!!.. yang aku ckp ngan bos ni psl format borang penilaian la.. aku nak dptkan persetujuan. tahu tak betapa frustnye aku!!!!... dia ckp seolah2 ape aku argue ngan bos dia tak penah dgr sebelum ni. dia mcm nak ckp ngan bos "kan saye dh kate dulu!!" dia tahu bos aku tu jenis complicated! then dia nak menambahkan complicated hidup aku!..u know how i hate this job so much.. but yet aku kene bertahan sbb ape???! aku rase sgt tak berbaloi. :( skang ni bos aku ingat aku yg memandai buat keputusan.over rule dia. then, last2 dia ingat aku ade attitude probs. kalau betul2 aku memandai aku terus mintak KP endorse without his knowledge.. geram tak?? bos aku tu plak bukannye panel. dia urusetia jek which is definitely yg buat kerja tu aku!.. immediate bos aku tu bkn main. depan bos.. semua betul. belakang bos.. same jek. huh! sgt marah. dis is first time... i felt like I'm being stabbed!

Tuesday, June 10, 2008

p.o.r.t.d.i.c.k.s.o.n.

6 Jun 2008-8 Jun 2008 kami bercuti2 mesia di port dickson. kitaorg stay kat Glory beach.. anyway, maklumat lanjut bleyla korang bace kat blog yanti. hahahah.. pemalas nak story sbb ape yang aku citer maybe sama atau lebih kurang jek ngan yanti.. (yanti nyer lagi over excited nak bace sbb story dia mcm tuan dia.. hehehehe). aku check blog dids dia pun xde tulis pape lagi.. so, paaaaaaaling sesuai menceritakan semua kisah, kat blog yantila. kalau min dh ade blog, maybe dia akan citer lebih details dan normal compare ngan yanti. hehehe.. ape kenela ngan aku ni duk ngutuk yanti. :) sorry bebs.
anyway.. vacation ni memang sgt best. spent time wit your frens.. bercerita mcm tak abis cerita. tak payah pk opis.. even max pun xde pk psl opis.. (ye ke max??) lepak tgk dvd, bola, tepi pantai, bbq! peh.. memang best! so..dalam cuti2 mesia tu dorang duk tanya aku ngan mila bile nak tunang. :) soalan yang menarik tapi aku tak expect dorang akan tanye. takde tarikh lagi.. plan pun xde sggt. so.. xde bende nak komen psl tu.
bile.. last day lepak kat kelab tasik putrajaya kan.. aku wondering.. bile lagi nak lepak mcm ni?? maybe our next schedule pun xsemua orang akan dapat join. mane tahu tetibe didi nak kawen..?? hah.. tentula dia tak join dh. anyway.. our next trip is.. maybe genting.. (hmm..genting plak!) seronok ke kat situ? tak kire pun kat mane, as long kite dengan kengkawan plus mila, aku akan rase seronok. :)
anyway.. mila, nak ckp thank u sbb bg bantal cumel. biarla didi ckp cumel smpai nak muntah tapi pade orang, sggggggggggggggggggt sweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet! :)

Thursday, June 5, 2008

c.u.t.i.

esok umliyana dpt cuti.. together with hari isnin. seronoknye. esok leh lepak ngan family aku. then isnin leh lepak dengan mila. hehehe.. banyak tujuan tu. anyway.. arini bos aku masuk. dh 2 minggu aku tak nampak kewujudan dia di jabatan perikanan putrajaya ni. tapi.. arini dia masuk. sebetul2nya aku ade banyak bende nak bincang dengan dia. but then aku dgr citer, dia nak pegi sarawak petang ni. so.. aku dengan penuh rase tanggungjawab.. aku tak nak kuar bilik pun. hahaha.. nape? sebab aku xnak mengadap dia sebelum dia pegi sarawak. nanti dia bg aku mcm2 amanat which is bile dia naik balik bertugas next week dia lupa. so.. aku kompem akan kene re-arrange balik ape gak yang dia suh aku buat before dia pegi sarawak. heheh.. tapi the real story is.. aku mmg slalu ngelak jumpe bos aku. ntah.. tak tahu kenapa. aku takut kene mayah kot.. (biarpun xde ape dia nak mayah kdg2 tu) atau aku sendiri tak selesa nak ckp ngan dia.heheh..
ook.. tuko topik. aku bace blog dids, blog aaati ngan blog khai. blog dids menarik bile dia ckp psl PMS. heheh.. mcm lucu. blog yanti tu buat aku lapo.. blog khai mcm bagi pendidikan tentang harga minyak naik. lain2 topik but then aku seronok bace. kdg2 aku terpk.. ade jek idea dorang ni. bagus. aku selalu takde idea nak taip ape. aku banyak mengarut dari bagi input yang bagus kat sini.
before stop.. nak ckp.. EXCITEDNYE NAK BERCUTI KAT PD THIS WEEKEND!!!

Tuesday, June 3, 2008

d.i.d. .i. .m.a.r.r.y. .r.i.g.h.t. .p.e.r.s.o.n. ?

i get one of this post from somewhere in the website. feel free to read! :)

During one of our seminars, a woman asked a common question. she said, " how do i know if i married the right person?" I noticed that there was a large man sitting next to her so i said, "it depends.is that your husband?" in all seriousness, she answered " how do you know?"

Let me answer this question because the chances are good that it's weighing on your mind.

here's the answer.

every relationship has cycle. in the beginning, you fell in love with your spouse.you anticipated their call, wanted their touch and liked their idiosyncrasies.falling in love with your spouse wasn't hard. in fact, it was a completely natural and spontaneous experience. you didn't have to do anything. that's why it's called 'falling" in love.. because it's happening TO YOU.

People in love sometimes say, " i was swept of my feet". think about the imagery of that expression. it implies that you were just standing there; doing nothing, and then something came along and happened to you.
Falling in love is easy. it's passive and spontaneous experience. but after a few years of marriage, the euphoria of love fades. it's the natural cycle of every relationship. slowly but surely, phone calls become a bother (if they come at all), touch is not always welcome (when it happens), and your spouse's idiosyncrasies, instead of being cute, drive you nuts.
The symptoms of this stage vary with every relationship, but if you think about your marriage, you will notice a dramatic difference between the initial stage when you were in love and much duller or even angry subsequent stage.
At this point, you and/ or your spouse might start asking, "did i marry the right person" and as you and your spouse reflect the euphoria of the love you once had, you may begin to desire that experience with someone else. this is when marriages breakdown. people blame their spouse for their unhappiness and look outside their marriage for fulfillment.
Extramarital fulfillment comes in all shapes and sizes. infidelity is the most obvious. but sometimes people turn to work, a hobby , a friendship, excessive TV or abusive substances. but the answer to this dilemma does not lie outside your marriage. it lies within it. i'm not saying that you couldn't fall in love with someone else. you could.
and TEMPORARILY you'd feel better. but you'd be in the same situation a few years later. Because (listen carefully to this) :

THE KEY TO SUCCEEDING IN MARRIAGE IS NOT FINDING THE RIGHT PERSON; IT'S LEARNING TO LOVE THE PERSON YOU FOUND.

Sustaining love is not a passive or spontaneous experience, it'll never just happen to you. you can't find LASTING love. you have to MAKE it day in and day out.that's why we have the expression "the labor of love".
because it takes time, effort and energy. and most importantly, it takes WISDOM. you have to know what to do to make your marriage work. Make no mistake bout it. love is NOT mystery. there are specific things you can do (with or without your spouse) to succeed with your marriage.
just as there are physical laws of the universe (such as gravity), there are also laws for relationships. just as the right diet and exercise program makes you physically stronger, certain habits in your relationship WILL make your marriage stronger. it's a direct cause and effect. if you know and apply the laws, the results are predictable... you can MAKE love.

Love in marriage is indeed a "decision"... Not just a feeling.