Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 20, 2008

r.e.m.i.n.d.e.r.

dalam aku duk buat ayat ntah pape dalam entry tadi.. aku nak bagi reminder jap kat orang ramai.

semalam, dalam kul 5.30 petang aku tunggu bas kat depn kementerian aku. bas yang aku selalu tunggu tu mcm haram sket lambatnya. then, tetibe ade sorang budak kecik, umur lebih kurang 2 tahun lebih atau setahun lebih. (aku fail sket predict umur budak bile anak buah aku umur 3tahun mcm 5 tahun badannya!), berlari2 berkaki ayam sekitar kawasan tu.. dia lari nak dekat tepi jalan. aku mase tu tengah bertelepon ngan mak aku. bile aku nampak dia lari ke tepi jalan, aku cepat2 jalan laju2 ke arah budak tu. hmm.. lega, dia tak naik bas sekali. aku tengok keliling. takde plak umat manusia yang nampak mcm mak bapak dia. then, aku pun ckp kat mak aku. "umi, kejap eh. nanti org kol awal balik. org rase ade budak sesat nih!" mak aku pun letak tepon. aku duk follow budak tu dr belakang, then bile dia tengok aku folow dia, dia pun behenti. aku cepat2 dapatkan dia.

"mak mane?" dia diam. aku pandang sekeliling. mmg takde umat manusia yg mcm mak,ayah dia.. (bkn rupa aku maksudkan!). aku dh tak sedap ati.
"ade nampak parents dia tak?" aku tanya seorang perempuan yang sama-sama ngan aku duduk menunggu bas.
"dr tadi dia sorang" jawap pompuan tu. aku agak tak tahu nak wat pe.

aku pegang tangan dia. ajak budak kecik tu cari parents dia. mcm bodo plak aku ajak dia jalan berkaki ayam dengan aku. aku raba dia,hm...ada pampers. so boleh dukung. (ms ni agak bongekla aku rasekan!) aku pun dukung dia. budak kecik tu diam jek. nasib baik dia ringan. kalau dia mcm mirul.. huh jenuh gak aku nak dukung.
aku asik tanya mane mak dia,tapi dia tak jawab jugak.
mase tu kat otak aku dh mcm2 pk. kalau tak jumpe parents dia, kat mane aku patut letak budak nih eh? takkan balai polis kot?..
tetiba aku ternampak sesuatu.
hah! NURSERY!!... aku tengok ade la afew parents depan nursery tu. maybe parents dia kat luar tu kot. tak perasan anak dia takde.
tapi bile aku sampai, semua parents kat situ buat tak tahu jek. sahla.. parents dia takde kat situ. aku pun masuk nursery tu. tak sempat aku nak jalan ke dalam nursery tu lagi, ada seorang pompuan ni kuar smbil dukung budak kecik. aku pun tanya..

" maaf ye, sape eh orang yang jaga nursery nih?"
" saya la!" jawab dia smbil tersenyum.
" saya jumpa budak ni merayau2 kat tepi jalan. saya rase dia dari nursery ni" aku pun turunkan budak tu dr dukungan aku.
" ya allah! parents dia belum datang rasenya!" pompuan tu sangat terkejut. nursery tu jadilah hectic kejap sebab parents lain pun terkejut.
" dia ni memang hyperactive!" ckp pompuan tu. tapi aku cuma tersenyum jek. aku cepat2 kuar dari situ sebab aku rase mcm bongeknya tempat tuh!!!

moral of the story - i. to tukang jaga anak orang - kalau parents dia belum smpai, pastikan la budak tu ada dalam nursery tu. aku faham. waktu mcm peak sbb semua parents nak amek anak dorang tapi buatla satu sistem yang boleh mengelakkan bende ni semua terjadi. kalau ade pape terjadi kat budak kecik yang aku selamatkan bernama aziq tu mcm mane? mahu dia nyer parents sue nursery tu. lagi plak bile budak tu hyperactive. kau takkan nak salahkan kehyperactivean dia menyebabkan dia ditimpa musibah? dh tahu dia hyperactive buatlah precaution measures.
- ii. to parents budak lain. aku yakin mase aziq kuar, mak bapak mesti penuh kat depan tu. takkan takde sape pun perasan??? aku nampak ade ayah yang melepak je kat luar pintu tu, (mak yang pegi amek anak). aku yakin ade yang perasan tapi excited nak amek anak tu melebihi segalanya atau just tak amek port. kalau yang berjalan tu anak
korang?? ape perasaan korang??!
- iii. to parents aziq - tahu dh anak korang tu hyperactive - janganla tinggalkan dia lama2 kat nursery. aku faham korang sibuk tapi takkan nak letak anak tu 100 pcent kat nursery tu. faham2 la amek anak cepat2. sian budak tu. kalau jadi pape kat anak korang kompem korang akan ckp - nyesal aku tak amek dia awal arini!

tu jek aku nak bubuh reminder. aku tak suke la tengok orang mengabaikan anak, mak bapak, orang tua, anak yatim, anak orang miskin. bukan sebab aku baik sangat. tapi sebab aku tak suke bile aku imagine kalau aku yang berada di tempat diaorang tu. okes?? be.. selfless.k? korang takkan rugi pape.

p/s : sorry if aku mcm jadi negative.pk yang buruk jek. tapi aku rase after a few cases melibatkan budak kecik ni.. accident, culik etc. aku rase semua orang ade peranan masing-masing. semua tahu bad effect if semua orang tak amek port. kalau aku tak amek budak tu, orang sekitar situ buat bodo jek kau tahu?.. takkan nak tunggu accident, culik br nak ade rase kesedaran kan?

7 comments:

swit@kon said...

um yang sangat prihatin
ni da kali ke berapa ko menjalankan social responsibilities ko...bagus!aku bangga ada kawan cam ko...

aku pun heran, mak bapak skang memang tak heran kot ngan anak diorg...cuba datang kat umah aku (ko selalu je nampak) bebudak tu berkeliaran...pastu main lif, calarkan kereta orang...hish..aku kalau geram aku marahkan je tapi budak, apela diorang tau kan...

tahniah um!!!
bagus reminder ni...harap2 mak bapak si aziq ni baca dan orang yg sengal yang jaga nursery tuh pun!

swit@kon said...
This comment has been removed by the author.
Mrs John (munaz cumil) said...

wa...petom ko jadi supergirl ek?? sian nyer kat aziq tu...sib baik ko jumpa...klau org lain..org jahat..kompem dh kena culik. pas2 yg plg patut kena hempuk...owner nursery tu lah...mcm hampeh jerk..dh org tu letak anak kt situ..jagalah elok2..
isk...isk...lenkali klau ko tak jumpa nursery tu...ko call aku...sure aku jaga baik nyer...

ami wafa said...

um
once again, i'm soooo proud of u!
the world needs more people like u.

didi said...

um, um,

aku pun takkan gamak biar budak tu merayau - rayau mcm tu.

the saddest thing is the bystanders la. nampak tapi buat2 tak nampak. because to them, itu bukan anak diorang so its not their problem.

a reflection of our society's lack of social concious.

pelik.

swit@kon said...

Tahniah Um...Kau ku Anugerahkan Brilliant Weblog:) hehehe go check my page ya! mwahs

princess~syeena said...

um...

aku baru pk 2 klu dpt baby nk anta dkt nursery kementerian tue...

ko dh cite cm nie terus aku jd ngeri....

aisey....