Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, August 29, 2008

r.e.f.l.e.k.s.i.

setiap kali hujung bulan, (selain happy gaji masuk) aku biasanya akan buat, refleksi diri. ( hmm.. mcm tak caya jek!). yups.. aku bukan buat ape sangat pun. ade certain perangai aku memang tak leh nak ubah. ade certain.. i'm trying hard to change it. means.. i'm in the process of changing it. whatever.. kebanyakan refleksi yang aku akan buat adalah berapa banyak kebaikan aku buat dh. bukan aku berkira. tapi aku nak improve every month. i believe slowly it will help me improving myself.

bile aku fikirkan setiap kebaikan aku buat, aku akan bangga dengan diri aku. sekurang-kurangnya, aku tahu ade sedikit kebaikan yang ade dalam diri aku yang parents aku ajar. mcm kalau aku tolong orang tua, aku akan selalu ingat abah aku. dia selalu ckp, bile dia bantu arwah abid, dia akan ingatkan kat diri dia, anak dia juga akan buat apa yang dia buat kat parents dia. dan aku? aku tolong orang tua lain, dengan ingatan akan ada orang yang tolong parents aku bila parents aku susah. sekurang-kurang itu cara aku balas jasa baik parents aku.

mcm aku tolong budak kecik tu aku tak consider itu sebagai pertolongan. aku consider sebagai tanggungjawab. sebab kalau yang lari-lari tepi jalan tu anak buah aku mcm mane? aku pun tak nak diaorang di abaikan. so, bile kite bertanggungjawab kepada umat manusia yang lain, orang lain juga akan rase bertanggungjawab terhadap kita kan?? biarpun fakta ni susah nak diterima tapi aku tahu ada sebahagian besar umat manusia yang berperasaan mcm aku kan?

selagi aku berfikiran positif mcm ni, aku tahu aku tak lari daripada impian aku yang sebenar.

impian aku nak ada rumah sendiri. bukan rumah biasa. aku nak ade rumah yang menjadi perlindungan untuk anak yatim, keluarga fakir miskin dan orang tua. sebab tu aku nak jadi kaya. ( tapi aku takut gak bile kaya aku lupa ngan semua benda tu). at least kalau aku betul2 tak mampu nak ade rumah macam tu, aku nak pastikan yang aku akan contribute sedikit rezeki yang aku dapat untuk diaorang.

buat masa awal ni, yang penting aku nak lesen. heheh.. ape kene mengena dengan lesen?
aku dh lama rasa nak jadi sukarelawan kat rumah orang tua atau anak yatim. aku nak sumbangkan sikit tenaga dan ilmu aku untuk diaorang. bila buat benda mcm ni, aku tahu kita dengan sendirinya akan insaf dgn apa yang tuhan bagi kat kita. so.. bile aku ade lesen, aku bebas nak buat benda2 mcm tu. kawan aku, wani nak join aku. heheh.. ade geng lagi best.

so, mase didi ajak buat projek zul, aku memang excited. aku nak buat tapi aku tak tahu chanel ape aku nak salurkan sumbangan aku. sekurang-kurangnya zul, penyelamat aku. heheh.. thank u zul!

end of month, um ade buat 2 kebaikan.
bagus um! i'm very proud of you.
i know you will do better in future. :)


1 comment:

swit@kon said...

um yang chumel :)..i like