Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, July 15, 2008

::e.n.g.a.g.e.m.e.n.t.&.p.u.a.s.a.&.p.a.k.c.i.k.::

kalau tengok tajuk tu mesti kompius je kan?? heheh..engagement tu refer to one of my girlfriends-bestest girlfren :: adilla shuhada mat tap:: which will be engaged with her "man" this 20th July. aku agak terkejutla. sbb dia ckp before this dia akan tunang august. tapi atas alasan yang tak dpt dielakkan dia tunang july ni jugak. (apesal kau tak tunang mase besday kau jek??) anyway.. aku tak leh kot pegi majlis dia sbb ade wedding kene attend plus aku jadi tourist guide this weekend. aku tak terfikir pun adilla shuhada akan tunang dulu sebelum aku. huh..ala.. ramai lagi yang aku tak terfikir tunang dulu sebelum aku. dalam erti kata yang lain aku ni la yang dh lewat.. am i? ~
semlm aku puasa. tapi aku cume berjaya puasa smpai kul 10.30 pagi sbb perut aku sakit gile. so.. aku berbukala. then, petang dating ngan mila jap. teman dia beli baju kemeja. cantikla baju tu mila! smbil tu aku beli roti, jem strawberry ngan jus oren twister sebagai bahan utama untuk aku bersahur.tepat kul 4.30 pagi aku bangun bersahur. mane tahu lepas sahur jek aku sakit perut. dh tak leh tido. kul 5.50 aku msg bos aku mintak permission masuk opis lambat. bos aku bagi. fuh lega! so.. aku qada' semula tido aku yang terganggu akibat sakit perut tu smpai kul 8.20 pagi. lebih sket dr 8.20 pagi kot.
aku pun bersiap pegi opis. bas lambat dan teksi takde.. so aku smpai kat stesen erl bandar tasik selatan tepat 9.15 which is aku tak smpat kejar. kene tunggu another 27 minutes for next tren. nasib baik aku bawak majalah FORTUNE aku tu.. dapatla buang masa jap.
tetibe ade sorang pakcik ni tegur aku -

"cik, nak tanya, kalau nak pegi putrajaya tunggu belah mane eh?"
" pakcik tunggu je kat sini. lagi 6 minit tren smpai"

pakcik tu pun duduk kat kerusi yang disediakan sementara aku duduk kat port yang mmg aku suke duk which is kat tangga.

kul 9.45 mcm tu aku dh smpai putrajaya. aku tengok je pakcik tu dr jauh. nak pastikan dia turun. then, ade sorang budak pompuan ni tegur pakcik tu bagitahu dia untuk turun. so.. aku lega. ade budak yang nak tolong tengokkan pakcik ni.

dalam aku berjalan penuh pantas ke stesen bas - TALI KASUT AKU PUTUS!!! tensen jek aku. aku pun buat muka selamba jalan jek ngan kasut yang dh putus sebelah. takleh buat ape la. :) pakcik yang aku citer tadi tu aku tengok jalan sensorang kat depan. aku rase budak pompuan tadi dh bagi dia direction sebab dia mcm konfiden nak ke stesen bas. tapi bile kat stesen bas aku tengok pakcik tu berjalan smpai kat depan.. kat area bas2 ekspres dan bas rapid KL. aku dah tak sedap ati. dengan kasut yang tertanggal tu aku jalan laju2 kat pakcik tu.

"pakcik!" dia pun toleh.
"pakcik nak pegi mane?" tanpa jawab soalan aku dia bukak beg dia yang mcm size beg laptop (aku dpt tgk sketla - ade towel, kain pelekat etc). dia tunjuk aku alamat tu.

Bahagian Teknik
Jabatan Pengangkutan Jalan

" oo.. pakcik bukan naik bas kat sini. pakcik ikut saya ye" aku pun ajak pakcik tu pegi kat bahagian bas nadi putra which is yang ke area Parcel. tapi bas yang ready nak pegi takde plak. aku duduk borak2 ngan pakcik tu jap. dia ckpla, dia kene dapat pengesahan sbb dia tukar enjin. aku tak tanye plak enjin ape. aku nak kol min, mintak min tolong tengokkan pakcik ni nanti, dia plak kat Singapore. then bas 300 pun smpai.

" ok..pakcik. ni basnya. jom!"
" anak nak pegi mane?"
" saya keje kat tmpat lain. maafla pakcik tak leh nak teman"
" takpe"..
then aku tahanla bas tu jap. aku ckp ngan abg driver :
" abg, pakcik ni nak pegi JPJ kat Parcel D. Abg nanti bgtahu pakcik ni eh kat mane dia kene turun. dia tak tahu". abang tu senyum. mengangguk.

" pakcik naik bas ni eh. nanti abg bas ni ckp kat pakcik mane nak turun"
" terime kasih ye nak!"

tapi skang aku feel bad. sepatutnya aku teman je pakcik tu terus ke JPJ. ala.. dah alang2 aku masuk keje lambat kan. skang ni aku dh rase bersalah plak. mcm mane kalau pakcik tu sesat? nanti dia nak balik semula ke erl dia tahu ke? aku xnak bagi dia naik teksi sbb teksi mahal then nanti kat JPJ kalau dia tahan teksi takut dia kene tipu. aku plak bijaknye tak tinggalkan no telefon kat pakcik tu. kot2 kalau dia sesat.. dia bley kol aku. hopefully takde ape la kat dia. hopefully ade orang yang bagi dia direction yang betul dan bawak dia smpai urusan dia kat JPJ tu selesai. then, dia boleh balik semula ke parit buntar dengan selamat. (dia dari Parit Buntar. dia ckp ade je runner yang nak tolong dr sana tapi kene charge RM380!)

Kalau kita buat baik kat orang - tuhan akan balas kebaikan kita dengan kebaikan juga. so, aku harap bila aku tolong pakcik ni tadi, somewhere if my parents ade kesulitan macam tu ade someone yang akan tolong parents aku jugak.

this is my longest entry!!

3 comments:

ami wafa said...

terharu baca entry kau kali ni.
well done, dear!

kalau aku ada kat opis smlm, mesti aku blh tnggu pakcik tu sbb tmpt yg dia nak gi tu sblh je dgn bhgn aku.
kesian, dtg dr jauh.
hopefully urusan dia dapat selesai smlm.

betul, kalau kita buat baik kat org, insyaallah kebaikan tu akan dibalas.
kalau bukan pada kita, mungkin pada org yg kita syg.

swit@kon said...

serius aku terharu jugak...

um um...comella ko

kalau min ade sure ko leh kol n min bleh je amik n hantar pakcik tu balik ke erl
sian kan...

aku bab2 orang tua ni sensitip la walaupun aku ari2 gado ngan orang tua aku

:(

didi said...

um,

i'm proud of you.

we need more people like you in this world.

but with less migrain

hehe.

sayang kau